Valmieras Ziņas

Noderīgi padomi sarkanvīna izvēlei

Lasīšanas laiks: 3 min

Vīna izvēle ir vesela zinātne, kas prasa pieredzi, gatavību apgūt jaunas zināšanas un piedzīvojumu meklētāju garu, lai eksperimentētu ar jaunām garšas niansēm. Īpaši uzmanīgiem ar vīna izvēli jābūt tiem, kas tikko sākuši ceļojumu vīnu pasaulē – ir viegli apjukt, stāvot pie plaukta ar plašu dzērienu izvēli. Lai atvieglotu iepirkšanās procesu, veikalu tīkls „AlkOutlet” kopā ar Latvijas ievērojamākajiem vīnziņiem ir sagatavojis noderīgus padomus sarkanvīna izvēlē, kas palīdzēs atrast labāko variantu un piemeklēt tīkamāko garšu.

Lai saprastu, kādu vīnu izvēlēties, ir jāatbild uz diviem svarīgiem jautājumiem. Pirmais – kādam mērķim vīns tiek izvēlēts? Ja vīns ir paredzēts sarīkojumam pie dabas ar šašlikiem un vienkāršām uzkodām, ir vērts skatīties uz vieglu vīnu plauktu, turpretī dārgs un piesātināts vīns tādā pasākumā nebūs iederīgs. Ja sarīkojums ir svinīgs un paredz solīdu ģērbšanās stilu, arī vīnam jābūt pienācīgas kvalitātes. Daudzi veikali atvieglo savu pircēju izvēli, piedāvājot norādes par vīna kvalitāti.

Otrs punkts, kam jāpievērš uzmanība, ir katra paša garšas izjūta. Nav jāiegaumē visu degustēto vīnu garša un zīmols, taču būtu ieteicams iemācīties pamata vīnogu šķirnes, lai, redzot vēl nepazīstamu vīnu, varētu paredzēt, ko no tā var gaidīt. Vieglajos augļu vīnos ir maz tanīnu – vielu, kas rada velkošo sajūtu, tiem parasti ir gaišāka krāsa un rotaļīgāks noskaņojums. Ja vēlaties šādu vīnu, meklējiet itāļu Valpoličellas reģiona un ‘Barbera’, granātābolu un Austrālijas ‘Tarrango’ vīnu. Ja vīns ir tumšs un ar biezu konsistenci, arī garša būs komplicētāka: sajutīsit upenes, šokolādi, mentolu un koksnes nianses. Ja šādas garšas uzrunā, lieciet iepirkumu grozā ‘Merlot’, ‘Cabernet Franc’, ‘Cabernet Sauvignon’, „Barolo” un ‘Negroamaro’ vīnu. Ja prasās pēc mēreni izteiktas un maigas garšas, meklējiet vīnus, kas ražoti no vīnogām ar biezu mizu. To garšas buķetē dominēs vaniļa, plūmes, zemenes, avenes un dažādi garšaugi. Šādu garšu cienītājiem noteikti patiks ‘Nero d’Avola’, Rjohas, Jaunās pasaules ‘Pinot Noir’ un ‘Merlot’ vīns. Visbeidzot, vīni ar izteikti spēcīgu, specifisku, pikantu un piparotu buķeti parasti tiek izturēti ozolkoka mucās. Tie ir ‘Primitivo’, ‘Pinotage’, Argentīnas ‘Malbec’ un Jaunās pasaules ‘Shiraz’, ‘Syrah’ vīni.

Pasniegšanas māksla

Regulāri degustējot vīnus, drīz vien kļūst skaidrs, ka daži vīni vislabāk garšo atdzesēti, bet citi ir baudāmi tikai istabas temperatūrā, jo aromātiskās vielas, kas atrodas vīnos, atklāj garšas buķeti dažādu temperatūru ietekmē. Tieši tāpēc izvēlētā temperatūra var vai nu sabojāt, vai atvērt vissmalkākās vīna garšas buķetes nianses. Pussausajiem un viegli sausajiem sarkanvīniem ieteicamā pasniegšanas temperatūra ir 10-12 °C, saldie sarkanvīni atklāsies 14-16 °C temperatūrā.

Ir ļoti svarīgi pasniegt vīnu skaistās, kvalitatīvās glāzēs. Ne velti mēdz teikt, ka glāzes kvalitāte ietekmē arī vīna garšas uztveri. Labai sarkanvīna glāzei ir paplats, apļveida kauss, kas augšdaļā ir nedaudz sašaurināts, tādējādi ļaujot izbaudīt katram sarkanvīnam raksturīgo aromāta buķeti. Sarkanvīna glāžu tilpums parasti ir 100-350 ml, to piepilda līdz vienai trešdaļai vai pusei glāzes tilpuma.

Saderība ar ēdienu

Sarkanvīna saderība ar ēdienu ir ļoti komplicēta, jo sarkanvīns nav viens, vienots jēdziens – tie ir ļoti dažādi, katrs ar savu, dažkārt spītīgu, raksturu. Viegls vīns būs baudāms kopā ar gaļu, grilētiem ēdieniem, ceptu vistu un cūkgaļu, šašliku, šķiņķi, zivīm, mēles delikatesēm un krēmīgu pastu. Tumšas krāsas un komplicētas garšas, kā arī pikantie vīni sader ar sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, biezām mērcēm, pīli, zosi, medījumu, kūpinātām desiņām, taču izvairieties tos pasniegt kopā ar aukstajiem gaļas ēdieniem un atcerieties, ka šādi vīni mazliet noplicina zivs garšu un var konfliktēt ar pikantiem ēdieniem. Savukārt viegli vīni, kas nav stiprāki par 11,5 %, ideāli sader ar vieglām uzkodām: balto gaļu, desu un maigiem sieriem. Arī paša garšas izjūtām un vēlmēm neapšaubāmi ir liela nozīme vīna saderības ar ēdienu veidošanā, tāpēc ikviens ir aicināts eksperimentēt un atrast savas oriģinālās kombinācijas.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.

Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Vasara Valmiermuižas alus darītavā ir pļaujas laiks, kad darbu pilnas rokas ikvienam, tāpēc, lai Valmiermuižas saimes grāmatvedība turpinātu strādāt precīzi kā Šveices pulkstenis, aicinām saimē GRĀMATVEŽA PALĪGU vasaras sezonas darbam Valmiermuižas alus darītavā.  Mēs piedāvājam: atalgojumu 800-1000 EUR (bruto), darbinieku papildu labumus, pilnas slodzes darbu viesmīlības atzarā no maija līdz septembrim, darbu draudzīgā un latviskā saimē, stabilitāti, drošus darba apstākļus un visas sociālās garantijas. No Tevis sagaidām: pabeigtu vai iesāktu izglītību grāmatvedībā, pieredze darbā ar uzskaitvedības programmu „Horizon” tiks uzskatīta par priekšrocību, teicamas prasmes darbā ar datoru – MS Office, gribu mācīties un vēlmi sadarboties, cītīgumu, precizitāti un atbildības sajūtu, pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Tavas ikdienas atbildības būs: rūpēties par precīzu dokumentu uzskaiti, datu ievade atbilstoši grāmatvedības standartiem un uzdotajiem mērķiem, krājumu uzskaite un uzraudzība, ienākošo un izejošo dokumentu ievade, debitoru un kreditoru atlikumu kontrole, kases dokumentu apstrāde. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Grāmatveža palīgs” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 12. maijam! SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 40003752458. Profesija: GRĀMATVEŽA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dzirnavu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-12 Darba sākšanas datums: 2024-05-12 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri