Valmieras Ziņas

Neparastas idejas Jāņu galdam

Lasīšanas laiks: 3 min

Tuvojas vasaras visvairāk gaidītie svētki, un ikviena saimniece jau sāk plānot, kādus gardumus cels galdā, ciemiņus sagaidot. Tradīcijas, protams, ir lieliskas – trekns šašliks, speķa pīrāgi, siers un alus piešķir svētku noskaņu un iepriecina ikvienu vēderu. Taču var atļauties arī paeksperimentēt un piešķirt Jāņu nakts galdam dažas veselīgas un neparastas nianses. Kā to var izdarīt, izstāstīs nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar pārtikas tehnoloģi un uztura eksperti Dzintru Koktu.

Jāņu zupa. Kāpēc gan ne?

Ne vienmēr laikapstākļi Jāņu naktī lutina, un jāatzīst, ka sēdēt ārā aukstumā ar alus kausu un atdzisušu šašliku nav pati patīkamākā nodarbe. Lai sasildītu ikvienu līgotāju, katlā uz ugunskura var izvārīt Jāņu zupu! „Lai zupa ir ne tikai sātīga, bet arī veselīga, buljonam jāpievieno dažādi dārzeņi – burkāni, cukīni, ziedkāposti, seleriju kāti, lēcas vai jaunie kartupeļi, kā arī sīpoli un garšvielas. Ļoti gardi būs, ja pirms pasniegšanas pievienosit dažādus zaļumus, piemēram, dilles un pētersīļus,” stāsta Dz. Kokta.

Alus alternatīvas

Jaunākās tendences, ko uzskatāmi apstiprina arī ELVI pārdošanas dati, liecina, ka pircēji arvien vairāk un vairāk izvēlas bezalkoholisko alu. Lai dažādotu bezalkoholisko dzērienu izvēli, uztura eksperte aicina pagatavot kvasu no rudzu maizes. Vispirms rudzu maizi sakaltē un apbrūnina krāsnī, lai kvasam būtu skaista dzintara krāsa. Tradicionāli kvasam pievieno cukuru, taču to var aizvietot ar medu: uz 150 gramiem rudzu maizes jāņem vidēji 80 gramu medus, 1 litrs verdoša ūdens un 5 grami rauga. Gatavojot kvasu, medu vai cukuru var aizvietot ar stēviju, tā iegūstot mazkaloriju dzērienu ar nedaudz rūgtenu piegaršu. Kvasa garšu var bagātināt ar apelsīnu miziņām, piparmētrām, jauniem upeņu dzinumiem vai apiņu novārījumu.

Viegls ēdiens – viegli danči!

„Lai apēstās gaļas daudzums neliegtu būt aktīviem visas nakti, aicinu grilēt dārzeņu un sēņu iesmiņus vai kabaču un paprikas šķēlītes,” iesaka uztura eksperte. Uz grila iesmiem var uzdurt arī kartupeļus, sīpolus un baklažānus, taču bez sēnēm iztikt nevajadzētu – tās dod sāta sajūtu, bet nerada smagumu gremošanas traktā, kāds ir novērojams, apēdot gaļu. Var likt grilēt arī avokado pusītes, kas apkaisītas ar jūras sāli, pipariem un garšvielām, savukārt avokado viducī var ielikt sagrieztu tomātiņu un mocarellas bumbiņu. Skaidrs, ka šādi ēdieni būs veselīgāki par treknu cūkgaļu. Lai iegūtu papildu garšas nianses, grilētus dārzeņus kārto uz šķīvja, pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar sadrupinātu fetu, ciedru riekstiem, jūras sāli, pipariem un garšaugiem. Ja gribas, lai garša ir pikantāka, dārzeņus var iemarinēt, piemēram, sarīvēta ingvera, čili, sojas mērces un olīveļļas marinādē.

JĀ prātīgām uzkodām!

Speķa pīrāgi, bez šaubām, ir neatņemama uzkodu galda sastāvdaļa, taču arī tos var dažādot, izmantojot nevis speķa, bet siera, dārzeņu, sēņu, spinātu un biezpiena pildījumu. Savukārt tie, kas jūtas gatavi senču tradīcijas apvienot ar citu tautu virtuvi, var celt galdā tako uzkodiņas, kuru pildījumam izmantot rīvētu ķimeņu sieru, sagrieztu tomātu un avokado, pievienojot garšvielas un garšaugus pēc izvēles. Tako tiek gatavots no kukurūzas miltiem un ir alternatīva tiem, kam nav draudzīgu attiecību ar glutēnu.

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Vasara Valmiermuižas alus darītavā ir pļaujas laiks, kad darbu pilnas rokas ikvienam, tāpēc, lai Valmiermuižas saimes grāmatvedība turpinātu strādāt precīzi kā Šveices pulkstenis, aicinām saimē GRĀMATVEŽA PALĪGU vasaras sezonas darbam Valmiermuižas alus darītavā.  Mēs piedāvājam: atalgojumu 800-1000 EUR (bruto), darbinieku papildu labumus, pilnas slodzes darbu viesmīlības atzarā no maija līdz septembrim, darbu draudzīgā un latviskā saimē, stabilitāti, drošus darba apstākļus un visas sociālās garantijas. No Tevis sagaidām: pabeigtu vai iesāktu izglītību grāmatvedībā, pieredze darbā ar uzskaitvedības programmu „Horizon” tiks uzskatīta par priekšrocību, teicamas prasmes darbā ar datoru – MS Office, gribu mācīties un vēlmi sadarboties, cītīgumu, precizitāti un atbildības sajūtu, pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Tavas ikdienas atbildības būs: rūpēties par precīzu dokumentu uzskaiti, datu ievade atbilstoši grāmatvedības standartiem un uzdotajiem mērķiem, krājumu uzskaite un uzraudzība, ienākošo un izejošo dokumentu ievade, debitoru un kreditoru atlikumu kontrole, kases dokumentu apstrāde. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Grāmatveža palīgs” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 12. maijam! SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 40003752458. Profesija: GRĀMATVEŽA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dzirnavu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-12 Darba sākšanas datums: 2024-05-12 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri