Valmieras Ziņas

Kā nesabojāt svētkus ar sliktu pašsajūtu – speciālistu padomi

Lasīšanas laiks: 4 min

Svētki ikvienam no mums asociējas ar ģimeni, tikšanās, dāvināšanas un dāvanu saņemšanas prieku, taču patīkamo svētku noskaņu var sabojāt slikta pašsajūta, kas visbiežāk ir rezultāts neievērojot mērenību attiecībā uz svētku cienastu, ko saglabāt patiesībā ir pavisam vienkārši. Kā izbaudīt svētkus veselīgi un bez pārēšanās – padomos dalās BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore un aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Svētki ir jāsvin, par to nav šaubu, taču ēšanas ziņā vajadzētu saglabāt mēru. Lūk uztura speciālistes Lienes Sondores ieteikumi svētku svinēšanai, lai izvairītos no pārēšanās, nepatīkamās vēdera pūšanās un smaguma sajūtas.

Noderīgi padomi, ja svētkos uzņem ciemiņus:

  • Laikus padomā par ēdienkarti un izveido iepirkumu sarakstu.
  • Ieplāno aktivitātes no kurām vismaz viena ir pastaiga ārā. Par plānotajām aktivitātēm ārā, pabrīdini viesus iepriekš.
  • Uz galda novieto ūdeni, kurās ieliec citrona vai cidoniju šķēlītes, svaigas dzērvenes. Pirms ēdienu baudīšanas, piedāvā viesiem padzerties.
  • Pārsteidz viesus ar sezonāliem dārzeņiem, kas cepti cepeškrāsnī: kāļiem, ķirbi, burkāniem, selerijas sakni, topinambūriem, bietēm. Pasniedz tos ar gaļu vai zivi, bet – bez treknas mērces. Laba treknas mērces alternatīva ir svaigi blenderētas brūklenes un dzērvenes: uzkarsē tās katliņā, pievieno ķiploku, pieliec nedaudz garšvielu, un – mērce gatava! Piedevās pagatavo svaigus salātus no kāpostiem, kolrābjiem un kāļiem. Sarīvē tos un dažas stundas pirms likšanas uz galda iemarinē vieglā olīveļļas, ķiploku un citrona mērcē. Lieliem un maziem patiks dārzeņu plate, kas papildināta ar mērci, kuru pagatavo, grieķu jogurtu sajaucot ar mārrutkiem vai sinepēm.
  • Pārsteidz viesus ar sātīgu biezzupu, kas papildināta ar rīvētu cieto sieru, sēkliņām, garnelēm vai vistas filejas strēmelītēm, kas saceptas ar ķiplokiem un čili pipariem. Saldā krējuma vietā pievieno zupai kafijas krējumu.
  • Desertam izvēlies augļus – svaigus vai siltus. Piemēram, pagatavo uz pannas ābolus kopā ar žāvētiem augļiem. Pievieno nedaudz rumu vai konjaku un kanēli. Pasniedz kopā ar biezpiena krēmu, kuru gatavo tā: sakul biezpienu ar bezpiedevu jogurtu un 2–3 ēdamkarotēm medus.
  • Ja vēlies viesus palutināt ar torti vai kūkām, labāk tās pagatavot pašu spēkiem. Tā zināsi, kas kūkā patiesībā iekšā.
  • Starp ēdienu pasniegšanas brīžiem ievēro pauzes, nepārvērt svētku laiku par pārēšanās maratonu ar slīdošo lenti, kad viesi tikai ēd un ēd, bet tu tik pienes ēdienus. Pirms deserta ieplāno kopīgu pastaigu ārā, rotaļas, dančus! Pat 30 minūšu ilga pastaiga var sagādāt ne tikai jautrus brīžus, bet arī pietiekamu laiku vēderam siltā ēdiena gremošanai!
  • Nespied viesiem nogaršot ēdienus un saglabā svētku izjūtu sevī.

Kā vislabāk izbaudīt svētkus, ja dodies ciemos:

  • Neej uz viesībām ar izsalkuma sajūtu, tas ļaus saglabāt mērenību. Ja svētku galds paredzēts vakarā, pa dienu ēd veģetāru ēdienu: dārzeņus, liesus vājpiena produktus.
  • Aizmirsti par savu ikdienas diētu (cita lieta, ja ievēro kādu ēšanas režīmu veselības stāvokļa dēļ), pie svētku galda atļauj sev izbaudīt sarūpēto. Labāk nogaršo kaut nedaudz no piedāvātā, nevis dusmojies par jautājumiem, ko tad tu vispār ēd. Jau nākamajā rītā varēsi atgriezies pie saviem ēšanas paradumiem.
  • Kādu brīdi pirms ēšanas izdzer glāzi ūdens. Saldās limonādes slāpes neremdē, bet palielina apetīti, kā arī satur daudz cukura, līdz ar to – liekas kalorijas.
  • Nedzer ēšanas laikā, tā tu apēdīsi vairāk, to pat nemanot.
  • Sāc ar svaigajiem salātiem: tie ir balastvielām bagāti, sniegs sāta sajūtu, bet neļaus pārēsties.
  • Ja pagatavots bagātīgs mielasts, uzliec uz šķīvja nedaudz, ēd lēnām, izbaudot katru ēdienu. Ja kaut ko nevēlies, atsakies. Tev nav jājūtas neērti, ja nevēlies nobaudīt trešo kūkas variantu. Pieklājīgi ir palūgt šo kūkas gabaliņu līdzņemšanai, pret to noteikti neviens neiebildīs.
  • Nākamajā dienā laba izvēle būs vājpiena dzērieni: paniņas, kefīrs. Derēs arī veģetāra sakņu zupa vai dārzeņu sula. Dodies uz mežu pastaigāties, paslēpo, paslido – tavs ķermenis tev pateiks paldies.

Zandas Ozoliņas padomi, kā svētku laikā tikt galā ar ēšanas izraisīto slikto pašsajūtu.

Gremošanas traucējumi var apzīmēt plašu nepatīkamu simptomu klāstu, un lielākajā daļā šo gadījumu šos simptomus izraisa ēdiens. Cilvēki, kurus piemeklējušas šīs problēmas var just nelabumu, vēdera uzpūšanos un sāpes. Kopš seniem laikiem ar gremošanu un kuņģi saistītu disfunkciju ārstēšanai tiek lietota ingvera sakne un ārstnieciskā kumelīte. Augus vislabāk uzņemt remdējošas tējas veidā. Piparmētru eļļa palīdz zarnu krampju un vēdera uzpūšanās gadījumā. Gremošanas traucējumu gadījumā var pakošļāt un norīt tējkaroti fenheļa sēklu vai ķimeņu. Šīs sēklas satur eļļas, kas palīdz pret zarnu spazmām un vēdera pūšanos. Nelabuma gadījumā vislabāk izdzert glāzi silta ūdens. Ja tomēr tas nav palīdzējis, var lietot „ātrās palīdzības” medikamentus, kas uz pāris stundām samazinās simptomus. Bet ja ziniet, ka slikta pašsajūta var ietekmēt svētkus, ēdiet biežāk un mazākas porcijas. 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri