Valmieras Ziņas

Uztura speciāliste: svētki ir jāsvin!

Lasīšanas laiks: 3 min

Vecgada vakarā mēs izklaidējamies, satiekam savus mīļos, draugus un radus. Tas rada sajūtas, kas raksturo svētkus, taču bieži pēc tiem seko raizes par pārmērīgu ēšanu un tā ietekmi uz lieko svaru. Lai varētu netraucēti ļauties svinībām un neraizēties par kādu lieku kilogramu, BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore piedāvā vairākus noderīgus padomus.

Uz svētku galda ir jābūt  īpašam svētku  ēdieniem. Mums, latviešiem,  ir ierasts, ka divpadsmit, bet lietderīgi būtu atcerēties, ka mūsu senči, kuru ēšanas paradumus reizēm mēģinām „pielāgot” mūsdienām, svētkos neēda veikalu salātus, desas, kūpinājumus un kūkas. Svētkos bija sātīgs ēdiens, danči, rotaļas, lustīga kopā būšana.

Uz veikalu ar sarakstu

Laikus saplānojiet svētku ēdienkarti un cilvēku skaitu. Uz veikalu dodieties ar iepirkumu sarakstu – tā nenopirksiet neko lieku. Labāk izvēlēties kvalitatīvākus produktus un mazāk nekā lētus un ēst daudz! Iesaistiet savus viesus kopīgās maltītes plānošanā un gatavošanā – kopīgas sarunas, rosīšanās virtuvē – lieliska kopā būšana!

Kvalitāte, nevis kvantitāte

Ja jūs uzņemat ciemiņus – gatavojiet pamatēdienu un desertu. Galdā nav jābūt daudziem salātiem un uzkodām! Pamatēdienā izvēlieties gaļu vai zivis – ceptas cepeškrāsnī, sutinātas, bet nepārgatavotas. Ēdiena gatavošanā izmantojiet labas kvalitātes Extra Virgine olīveļļu, izmantojiet mazāk sāls, vairāk garšvielu. Lieliskas garšvielas pilsētnieki  var iegādāties eko veikaliņos, arī  svaigu rozmarīnu, timiānu u.c., kas ir labs papildinājums ēdiena gatavošanā. Atklājiet sev un saviem mīļajiem burvīgo sakņu pasauli – cepti kāļi, rāceņi, selerijas,  bietes, ķirbji, topinambūri, batātes  u.c. kopā ar ķiplokiem, olīveļļu, garšvielām – lieliska piedeva pamatēdienam.

Gatavojiet tradicionālos sautētos kāpostus nedaudz „vieglākus” – sautējiet tos tāpat! Ja nu tomēr ir vēlme ko pievienot – noderēs apelsīnu, mandarīnu vai mājās spiesta ābolu sula un nedaudz muscovado cukura krāsai. Nepelnīti mēs piemirstam Briseles kāpostiņus un brokoļus – pāris minūtes blanšēti, pārkaisīti ar Parmas sieru tie ir izcili gardi! Gatavojiet zaļos salātus. Celiet galdā Ķīnas kāpostus, fenheli, kolrābjus, diakonu, papildiniet tos ar granātābola sēkliņām, riekstiem un apelsīnu gabaliņiem. Zirņus vāriet tikai nedaudz, tie var būt arī kā labs papildinājums saknēm. Ja ciemos nāk veģetārieši  vai vegāni – respektējiet šo ēšanas virziena izvēli un sarūpējiet gardu pārsteigumu saviem ciemiņiem.

Sulu vietā labāk ūdeni

Lieciet uz galda ūdens karafes, varbūt ar kādu citrona šķēlīti, saldētām  ogām – būs koši un  veselīgi. Nereti galdā tiek celtas saldi sīrupūdeņi un sulas – tās ir tukšās kalorijas,  bez kurām var iztikt. Lejiet ūdeni skaistās glāzēs!

Ēst daudz nav pienākums

Atcerieties, ka nekas NAV obligāti jāēd, ja nevēlamies! Svētki nav ēšanas maratons! Svētki ir prieks! Ja nu tomēr mēdzat viesībās pārēsties un to labi apzināties (padoms dāmām) – nevelciet trikotāžas drēbes – tās neļauj  just to, ka ēsts ir gana!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “LEGRO LATVIA” (reģistrācijas nr. LV44103109749), kūdras substrātu ražošanas un iepakošanas uzņēmums, aicina darbā “Presēšanas iekārtas operatoru” (darba vietas atrašanās vieta: “Lakstīgalas”, Rūpnieki, Valmieras pagasts, Valmieras novads, LV-4219,t.i. 6 km no Valmieras). Darba pienākumi: Organizēt, vadīt un koordinēt darbu pie Mini bale presēšanas iekārtas; Sekot līdzi, lai ražošanas procesā izmantotā kūdra un iepakošanas materiāli tiktu izmantoti efektīvi, un izvairīties no ražošanas pārtraukumiem; Uzraudzīt, lai Mini bale iepakojuma kvalitāte atbilstu prasībām; Uzturēt tehniskā kartībā presēšanas iekārtu. Prasības: Tehniskās zināšanas par tehnoloģiskām iekārtām, mehānismiem; Vēlama iepriekšēja pieredze līdzīgā amatā; Valodas zināšanas – obligāti latviešu, angļu-vēlama. Iemaņas: Pozitīva attieksme pret darbu un darba kolēģiem; Prasme strādāt komandā; Pozitīva komunikācija; Vēlme mācīties, apgūt darba specifiku un strādāt ar atbildību, nezaudējot darba kvalitātes līmeni. Piedāvājam: Darbu starptautiskā uzņēmumā; Labus darba apstākļus un atsaucīgus kolēģus; Apmācību jaunajā amatā; Darba algu ar stundas tarifa likmi no 7.50 EUR pārbaudes laikā, saskaņā ar darba laika uzskaites grafiku; Darba laiku 8.oo – 17.oo (pēc nepieciešamības, pagarināts vai maiņu darba laiks). CV sūtīt uz info@seda.lv, ar norādi “Presēšanas iekārtas operators”.  Konfidencialitāti garantējam. Jautājumu gadījumā zvanīt: 26338571 Profesija: PRESĒŠANAS IEKĀRTAS OPERATORS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Lakstīgalas, Rūpnieki, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-19 Kontaktpersona: CV ar profesijas norādi sūtīt uz info@seda.lv, tālr. 26338571.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

Mūsu partneri