Valmieras Ziņas

Recepte: Rumāņu Lieldienu maize

Lasīšanas laiks: 3 min

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā rumāņu Lieldienu maizes recepti.

Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu.

Izejvielas maizei:

  • 480 grami kviešu milti
  • 250 ml piena
  • 2 tējkarotes sausā rauga
  • 55 grami izkausēta sviesta
  • 1 ola
  • 100 grami cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 6 ēdamkarotes augu eļļas (4 karotes mīklas pagatavošanai, 2 – bļodu un pannas ietaukošanai)
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas biezpiena pildījumam:

  • 300 grami biezpiena (plakanajās paciņās)
  • 2 olas
  • 50 grami pūdercukura
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • sauja rozīņu

Gatavošana:

  • Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 gramus miltu, 250 ml piena un 2 tējkarotes sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.
  • Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 gramus miltu un eļļu. Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).
  • Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1-1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.
  • No atlikušajām 3 daļām ar rokām izveido trīs 90 centimetru garas “desiņas”. Tās noliek vienu otrai blakus un sapin bizē. Bizi ievieto cepamās formas ārējā malā, izveidojot apli, bizes galus savij kopā (vidū tiks liets pildījums). Formu pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 40 minūtes.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Pagatavo pildījumu, samaisot visas tā sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej cepamās formas mīklas vidū. Mīklas daļu pārsmērē ar sakulto olu.
  • Liek cepties uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 35-45 minūtes.
  • Pilnībā atdzesē.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties papildspēkus – mehāniķi Galvenie pienākumi: Pārzināt iekārtu lietošanas, ekspluatācijas un drošības instrukcijas; Plānot un organizēt ikmēneša un ikgadējo ražošanas iekārtu apkopes un remonta darbus; Uzturēt atbilstošā darba kārtībā infrastruktūras objektus un komunālo saimniecību; Informēt tiešo vadītāju par pamanītiem bojājumiem, avārijām infrastruktūrā un komunālajā saimniecībā: Uzturēt un regulāri aizpildīt tehnisko dokumentāciju pēc tiešā vadītāja rīkojuma; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus uzņēmumā pēc tiešā vadītāja vai uzņēmuma vadītāja rakstiska vai mutiska rīkojuma. Galvenās prasības: Vēlama iegūta tehniskā izglītība vai praktiskā darba pieredze iekārtu apkalpošanā; Iepriekšēja darba pieredze ražošanas uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; Pārzināt gan tehniskas, gan elektroniskas nianses ražošanas iekārtām; Labas komunikācijas un sadarbības prasmes; Spēja būt lojālam pret uzņēmumu, kurā strādā. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pārbaudes laikā pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika atkarīgs no Tavām prasmēm un spējām; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Un citus bonusus. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 1.jūlijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: MEHĀNIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-01 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri