Valmieras Ziņas

Recepte: Rumāņu Lieldienu maize

Lasīšanas laiks: 3 min

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā rumāņu Lieldienu maizes recepti.

Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu.

Izejvielas maizei:

  • 480 grami kviešu milti
  • 250 ml piena
  • 2 tējkarotes sausā rauga
  • 55 grami izkausēta sviesta
  • 1 ola
  • 100 grami cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 6 ēdamkarotes augu eļļas (4 karotes mīklas pagatavošanai, 2 – bļodu un pannas ietaukošanai)
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas biezpiena pildījumam:

  • 300 grami biezpiena (plakanajās paciņās)
  • 2 olas
  • 50 grami pūdercukura
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • sauja rozīņu

Gatavošana:

  • Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 gramus miltu, 250 ml piena un 2 tējkarotes sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.
  • Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 gramus miltu un eļļu. Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).
  • Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1-1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.
  • No atlikušajām 3 daļām ar rokām izveido trīs 90 centimetru garas “desiņas”. Tās noliek vienu otrai blakus un sapin bizē. Bizi ievieto cepamās formas ārējā malā, izveidojot apli, bizes galus savij kopā (vidū tiks liets pildījums). Formu pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 40 minūtes.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Pagatavo pildījumu, samaisot visas tā sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej cepamās formas mīklas vidū. Mīklas daļu pārsmērē ar sakulto olu.
  • Liek cepties uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 35-45 minūtes.
  • Pilnībā atdzesē.

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri