Valmieras Ziņas

Recepte: Lieldienu krusta maizītes

Lasīšanas laiks: 2 min

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā Lieldienu krusta maizītes recepti.

Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.

Izejvielas (16 maizītēm):

  • 450 grami Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu “Ekstra”
  • 7 grami sausā rauga
  • 50 grami cukura
  • pustējkarotes malta kardamona (vislabāk – svaigi malta)
  • 2 tējkarotes malta kanēļa
  • puse tējkarote sāls
  • 50 grami sviesta
  • 250 ml piena
  • 1 L vai XL izmēra ola
  • 140 grami rozīņu
  • 80 grami sukāžu pēc izvēles
  • rīvēta miziņa no 2 apelsīniem

Izejvielas krustam:

  • 75 grami miltu
  • 5 ēdamkarotes ūdens
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas glazūrai:

  • 3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma

Gatavošana:

  • Vidēja izmēra bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli.
  • Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Ja nepieciešams, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu un viegli sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies mīkla bez miltu gabaliem.
  • Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas vai ar mīklas mīcīšanas uzgali virtuves kombainā, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5-10 minūtes).
  • Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā raudzēties uz 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bumbiņas, ko liek uz 2 cepamajām pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Raudzē otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Pagatavo krustiņu masu – miltus sajauc ar ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Masu pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu.
  • Katru bumbiņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus. Cep 15-20 minūtes vai līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.
  • Aprikožu ievārījumu viegli uzsilda. Ar otiņu pārsmērē pāri vēl siltām maizītēm un ļauj atdzist.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties papildspēkus – mehāniķi Galvenie pienākumi: Pārzināt iekārtu lietošanas, ekspluatācijas un drošības instrukcijas; Plānot un organizēt ikmēneša un ikgadējo ražošanas iekārtu apkopes un remonta darbus; Uzturēt atbilstošā darba kārtībā infrastruktūras objektus un komunālo saimniecību; Informēt tiešo vadītāju par pamanītiem bojājumiem, avārijām infrastruktūrā un komunālajā saimniecībā: Uzturēt un regulāri aizpildīt tehnisko dokumentāciju pēc tiešā vadītāja rīkojuma; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus uzņēmumā pēc tiešā vadītāja vai uzņēmuma vadītāja rakstiska vai mutiska rīkojuma. Galvenās prasības: Vēlama iegūta tehniskā izglītība vai praktiskā darba pieredze iekārtu apkalpošanā; Iepriekšēja darba pieredze ražošanas uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; Pārzināt gan tehniskas, gan elektroniskas nianses ražošanas iekārtām; Labas komunikācijas un sadarbības prasmes; Spēja būt lojālam pret uzņēmumu, kurā strādā. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pārbaudes laikā pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika atkarīgs no Tavām prasmēm un spējām; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Un citus bonusus. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 1.jūlijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: MEHĀNIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-01 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri