Valmieras Ziņas

Ieskats Valmieras tehnikuma audzēkņa Erasmus+ praksē Dānijā

Lasīšanas laiks: 3 min

Šoreiz stāsts būs par Marku Gančerjuku – īstenu valmierieti, kurš dzimis un audzis Valmierā, mācījies pašā Valmieras sirdī – Valmieras 5. vidusskolā un šobrīd ir Valmieras tehnikuma 4. kursa audzēknis. Jau pamatskolas laikā, vasaras brīvlaikos, Markam bijusi iespēja strādāt pārtikas uzņēmumā, jo jau tajā laikā viņam interesējusi pārtikas ražošana un pārstrāde. Sākotnēji profesijas izvēle vērsta uz pavāra amatu, taču beigās izvēlējies Valmieras tehnikuma piedāvāto pārtikas produktu ražošanas tehniķa profesiju. Šie speciālisti strādā pārtikas aprites uzņēmumā, veic pārtikas produktu ražošanu un ar to saistītus darbus, izpilda dažādas operācijas izejvielu pārstrādē un produktu ražošanā, ievērojot tehnoloģisko instrukciju, labas higiēnas un labas ražošanas prakses nosacījumus.

Marks Erasmus+ praksē devās pērnā gada rudenī, uz nelielu Dānijas pilsētiņu, tur pavadot 5 nedēļas. Prakse norisinājās vienā no Dānijas skolām, kur jaunieši apgūst pavāra profesiju. Ņemot vērā, ka praksi vadīja profesionāli šefpavāri, darbs šķita ļoti aizraujošs, jo tika sniegta gan palīdzība un ieteikumi, kā uzlabot ēdiena pagatavošanas prasmes, gan vērtīgi padomi, kā domāt radošāk, gatavojot un pasniedzot ēdienu. Mācības notika gan klasē, apgūstot teoriju, gan arī pielietojot tās praktiski virtuvē. Praktiskās apmācības sevī iekļāva dažādu ēdienu pagatavošanu, piemēram, desertu un biezzupu, kā arī to, kā sadalīt dažāda veida gaļas (atkaulot, atcīpslot), kā filēt zivis un tamlīdzīgi. Prakses ietvaros jauniešiem bija iespēja apmeklēt vīna darītavu un piedalīties vīnogu vākšanas procesā, kā arī pēc tam pašiem degustēt uz vietas ražoto vīnu.

Vislielāko pārsteigumu praksē Dānijā Markam radīja augstie kvalitātes kontroles standarti virtuvē, kā arī tas, cik liela nozīme tiek pievērsta higiēnas prasībām un vispārējai tīrībai darba vidē. Šefpavāri atstājuši iespaidu kā ļoti kārtīgi un disciplinēti profesionāļi savā amatā. Tāpat pārsteigums bijis par atšķirīgo arhitektūru Dānijā, kas, lai arī neatrodas tik tālu no Latvijas, bijusi pavisam citāda. Spilgtāko iespaidu atstājis prakses pasniedzējs/šefpavārs Andrea, kas bijis īpaši atsaucīgs un izpalīdzīgs, vienmēr centies atbalstīt ikvienā situācijā, kā arī personīgi sniedzis ļoti vērtīgus padomus.

“Erasmus+ Dānijas praksē izdevās apgūt daudz ko jaunu un tieši pateicoties šai pieredzei ir jauna motivācija un daudz lielāka vēlme turpināt mācības pārtikas nozarē,” saka Marks un turpina, “tālākie nākotnes sapņi viennozīmīgi ietver sava pārtikas uzņēmuma izveidi.” Puisis gan atzīst, ka šobrīd ir gana daudz neziņas par to, kā tieši varētu izskatīties viņa uzņēmums, bet skaidrs, ka vēlētos kaut ko savu, kas ir ne tikai darbs, bet arī sirdslieta, lai neviena diena nākotnē nebūtu jāuztver kā darbs.

Ārvalstu prakse tiek finansēta no programmas Erasmus+ budžeta. Projekta „Starptautiska pieredze profesionālai izaugsmei ”Nr.2019-1-LV01-KA116-060238 mērķis ir Valmieras tehnikuma audzēkņu profesionālo iemaņu paaugstināšana starptautiskā vidē.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA CowCare aicina savā komandā PRODUKTU SPECIĀLISTU/-I SIA CowCare ir starptautisks un strauji augošs uzņēmums, kas specializējas liellopu nagu kopšanas aprīkojuma un ar to saistīto preču tirdzniecībā. Lai gan uzņēmuma birojs atrodas Kocēnos, Valmieras novadā, CowCare komandā strādā kolēģi no vairākām Eiropas valstīm. MĒS TEV UZTICĒSIM: Jaunu produktu meklēšanu, izvērtēšanu un ieviešanas procesu vadību; Sadarbību ar esošajiem piegādātājiem un jaunu sadarbības partneru piesaisti, nodrošinot uzņēmumam izdevīgākos sadarbības nosacījumus; Tirgus izpēti un cenu politikas plānošanu; Produktu datu analīzi un rezultātu izmantošanu produktu klāsta optimizācijai; Ciešu sadarbību ar citām uzņēmuma nodaļām, nodrošinot efektīvu procesu un labākus rezultātus; Izstrādāt ar amatu saistītās instrukcijas un nodrošināt to ievērošanu. MĒS NO TEVIS SAGAIDĀM: Mērķtiecīgu, uz rezultātu orientētu personību; Iepriekšēju darba pieredzi dažādu projektu organizēšanā, vadīšanā un produktu vadībā; Precizitāti, teicamas komunikācijas prasmes un atbildību; Spēju patstāvīgi organizēt savu darbu, pārraudzīt, kontrolēt un rast risinājumus dažādās situācijās; Teicamas latviešu valodas zināšanas un angļu valodas zināšanas gan mutiski, gan rakstiski (darbā nepieciešama saziņa ar ārvalstu kolēģiem, partneriem un piegādātājiem); B kategorijas tiesības un auto vadīšanas prasmi; Labas iemaņas darbā ar MS Office, MS Teams un citām digitālām platformām; Pieredze darbā ar Microsoft Dynamics 365 Business Central sistēmu tiks uzskatīta par priekšrocību; Pieredze hidraulikā, elektronikā vai citā tehniskajā nozarē tiks uzskatīta par priekšrocību. MĒS TEV PIEDĀVĀJAM: Atalgojumu no EUR 2000-2500 (bruto); Pilnas slodzes darbu no plkst.: 8.00 – 17.00; Mājīgu darba vietu Kocēnos, Valmieras novadā, ar iespēju vienoties par hibrīddarba modeli; Apmācības un izaugsmes iespējas; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika un citus uzņēmuma piedāvātos "labumus"; Dinamisku darba vidi starptautiskā komandā. Lai saņemtu detalizētāku informāciju par veicamajiem pienākumiem, lūgums sazināties ar Ivetu Reņko, tālrunis uzziņām +371 26665993. Piesakies līdz 2025. gada 30. oktobrim CV un motivētu pieteikumu nosūtot elektroniski uz e-pastu: hr@cowcare.eu. Sazināsimies ar otrās atlases kārtas kandidātiem. Profesija: PRODUKTU SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Aveņu iela 3 - 18, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-10-30 Kontaktpersona: Danuta Žērbele

Mūsu partneri