Valmieras Ziņas

Tehnikumā meistarklasi vada Vidusjūras diētas eksperts no Itālijas

Lasīšanas laiks: 2 min

Novembrī “Itāliešu kulinārijas nedēļas” ietvaros Valmieras tehnikumā viesojās delegācija no Ansel Keys institūta Itālijā. Meistarklasi vadīja Vidusjūras diētas eksperts, profesors Michele Giaquinto. Kopā ar topošajiem ēdināšanas speciālistiem no Valmieras tehnikuma pavārs pagatavoja septiņus itāliešu ēdienus, atklājot dažādus kulināros noslēpumus, tostarp – kā pagatavot gaisīgu tiramisu un kāda ir klasiskas picas mīklas recepte.

Michele Giaquinto norāda: “Vidusjūras diētas pamatā ir veselīga uztura koncepcija, tās dzīvesveids – ēst pēc iespējas dabīgāk. Būtisks princips ir ēdiena gatavošanā izmantoto produktu kvalitātē un sezonalitāte. Vidusjūras virtuvē tiek izmantoti daudz dārzeņi, taču būtiski, ka tie ir tikai vietējie un tikai to īstajā augšanas sezonā. Vēlams izmantot ekoloģiski audzētus pārtikas produktus. Tādējādi maltītei tiek nodrošināta visaugstākā uzturvērtība un labākā garša,” uzsver pavārs.

Vidusjūras uztura piramīdas pamatā ir graudaugi un olīveļļa. Tauku daudzums ir salīdzinoši liels, taču tas balstās uz olīveļļu, nevis dzīvnieku taukiem. Tajā ir mononepiesātinātās taukskābes, kuras atšķirībā no piesātinātiem dzīvnieku izcelsmes taukiem samazina holesterīna līmeni. Uztura piramīdas augšpusē, tātad ikdienas maltītēs vismazāko daļu ieņem saldumi un sarkanā gaļa. Savukārt zivis un mājputnu gaļa tiek lietota vismaz divas reizes nedēļā.

“Svarīga ir ne tikai ēdiena gatavošana, bet attieksme pret maltīti kopumā. Tā tradicionāli tiek ieturēta, nesteidzoties un izbaudot ēdienu,” atgādina Michele Giaquinto. 

Pētnieka Ansel Keys vārdā nosauktais institūts atrodas Itālijas dienvidu daļā un specializējas enogastronomijas un viesmīlības jomā. Institūta pasniedzēji regulāri vada meistarklases Argentīnā, Rumānijā, Spānijā, Maurīcijā un Ķīnā. Meistarklase Valmieras tehnikumā rīkota Erasmus+ projekta “Ārvalstu pieredze profesionālai izaugsmei” Nr.2017-1-LV01-KA116-035352 ietvaros sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā. 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri