Valmieras Ziņas

Svaigas vēsmas Lieldienās – kā izmantot raibās paipalu olas

Lasīšanas laiks: 3 min

Pieprasījums pēc vistu olām, īpaši baltajām, Lieldienu laikā ievērojami pieaug. Pārsteidz savus viesus un, gādājot par svētku galdu, izvēlies mazās paipalu oliņas, ko daba jau apveltījusi ar glītiem raibumiem! Tās var ne tikai pasniegt salātu šķīvī, bet arī iekarināt plaucētos zaros.

Pirms ķerties pie darba, pārbaudi olu svaigumu. Interesanti, ka atšķirībā no vistu olām paipalu olas izžūst, tāpēc sabojājušās olas atpazīst nevis pēc smakas, bet svara.  Paipalu olas dēvē par ilgdzīvotājām, jo ledusskapī tās var uzglabāt pat 60 dienas. Tikai jāatceras, ka tās nav jāvāra tik ilgi kā vistu olas, dzeltenums būs ciets jau pēc piecām minūtēm.

Krāsošanai

Trauslās paipalu olas olu kaujās noteikti zaudēs druknajām vistu olām, tāpēc labāk tās izmantot rotājumu pagatavošanai. Izmantojot sīpolu mizas, nokrāsosies tikai gaišās vietas un tumšie plankumi būs labi saredzami.

Ja tomēr vēlies pilnīgi baltas olas, sajauc ūdeni ar etiķi (proporcijas ir 1:1), iegremdē šajā šķīdumā jau novārītas olas un gaidi, kad plankumi pazudīs. Dažreiz pietiek ar 20 minūtēm, bet var gadīties, ka plankumi izzudīs vien pēc pāris stundām. Ņem vērā, ka pēc šādas peldes olas vairs nav ieteicamas ēšanai. Pēc tam gaišās olas uz stundu iemērc kādā novārījumā. Izvēloties dabīgas izejvielas, ielāgo, ka rozā krāsu var iegūt no biešu sulas, dzeltenu – kurkumas, zaļu – spinātiem un pētersīļiem, zilu – sarkanajiem kāpostiem, kam vārīšanas laikā pievienota ēdamkarote sodas. Noturot olas vārījumā ilgāk, krāsojums būs izteiksmīgāks.

Izmantojot krāsvielas, kas iegādātas veikalā, var ļauties eksperimentiem bez balināšanas procedūras. Jēlas olas noskalo un vēl mitras apviļā rīsos, cieši notin ar marli un vāra ūdenī, kam pievienots mākslīgais krāsotājs. Populārās marmora olas var pagatavot, vispirms smalki sasmalcinot sīpolu mizas, piemēram, virtuves kombainā, tad aptinot ap olu, nosienot ar kaprona zeķi un vārot. Beigās pievieno dažus pilienus briljantzaļā spirta šķīduma, kas radīs neparastu rakstu. Nokrāsotās olas ieteicams ieziest ar augu eļļu, lai sāni spīd un laistās.

Dekorēšanai

Nupat vēl darinājām Adventes vainagus, ko līdzīgu var izveidot arī pavasarī. Pamatni gatavo no zariem, kam pietin klāt sausas sūnas. Ar karsto līmi piestiprina putnu spalvas, lentītes un mazās paipalu olas. Lai šāda rota priecētu acis ilgāku laiku, no olām jāizpūš šķidrums, ar adatu katrā galā izdurot pa caurumiņam.

Vienkāršāks variants ir piepildīt groziņu vai bļodiņu ar sūnām un satupināt tajā košās olas, papildinot ar lentītēm un spalvām. Ja kādā vāzē jau izplaukuši bērzu pumpuri, no zariem var savīt nelielu ligzdiņu, ievietot tajā pāris olas un pašu ligzdu iekārtot starp zaļajām lapām. Tāpat bērnus var iesaistīt nelielos dārza darbos – mazie pirkstiņi olu čaumalas var piepildīt ar zemi un iesēt tur zālīti, kas sadīgs jau pēc pāris dienām.

Gatavošanai

Gatavojot savus iecienītākos ēdienus, ielāgo, ka piecas paipalu olas atbilst vienai vistas olai. Kā jebkurā svaigā produktā, arī jēlās paipalu olās vitamīnu daudzums ir lielāks nekā vārītā veidā. Turklāt paipalu olās ir daudz vairāk dzelzs, fosfora un kālija, bet sliktā holesterīna – mazāk. Tomēr nevajadzētu aizmirst pirms ēšanas nomazgāt olas čaumalu.

Salātos paipalu olas lieliski sader ar ceptām vistu aknām, konservētu tunci, marinētiem gurķiem un svaigiem dārzeņiem. Neparasts pasniegšanas veids ir kraukšķīgās romiešu salātu lapas pildīt ar garnelēm un vārītām paipalu olām, kas pārlietas ar medus-sinepju mērci.

Mazās čaumalas var izmantot, lai pagatavotu želejas olas. Vispirms olas rūpīgi nomazgā, izdur caurumu un iztecina ārā to saturu. Ar karstu ūdeni uzmanīgi izskalo čaumalu un liek žūt, kamēr gatavo želeju. Visērtāk iepildīt šķidrumu olās būs ar šļirci. Kārto tās ar caurumiņiem uz augšu un uz četrām stundām liek ledusskapī sastingt. Tad uzmanīgi noloba čaumalas, un želejas olas pasniedz ar augļu gabaliņiem salātos vai rotā Lieldienu desertu – biezpiena pashu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri