Valmieras Ziņas

Latviešu ēdienu receptes iepazīs arī Japānā

Lasīšanas laiks: 2 min

Drīzumā par Valmieras novada un Latvijas tradicionālajiem ēdieniem uzzinās arī Japānā, jo top grāmata, kurā būs iekļautas šo ēdienu receptes. Japāņiem būs iespēja iepazīt un iemācīties gatavot latviešu gada nogales klasisko ēdienu – pelēkos zirņus ar speķi, gardo desertu – rupjmaizes kārtojumu un, protams, mūsu Valmieras un Rūjienas salātus, kas kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu ikvienā svētku galdā, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.

Grāmata top sadarbībā ar ēdienu kultūras pētnieci Keiko Sasaki, Igaunijas Ārlietu ministrijas darbinieci, kura jau kopš 2018. gada, sadarbojoties ar Igaunijas vēstniecību Japānā, organizē Baltijas valstu valodas kursus un igauņu ēdienu meistarklases, kā arī izveidojusi informatīvo vietni “Baltijas mežs” un izdevusi igauņu ēdienu recepšu grāmatu.

Igauņu ēdienu meistarklašu apmeklētājiem Japānā radusies interese arī par Latvijas un Lietuvas ēdieniem, savukārt Keiko Sasaki uzskata, ka vislabākais veids kā iepazīt katras valsts virtuvi, ir doties uz šo valsti, iepazīt ēdienu gatavošanas tradīcijas un izmēģināt receptes.

“2021. gada rudenī apmeklēju arī Rūjienas sadraudzības pilsētu Higašikavu, satiku tās iedzīvotājus un varēju tur “satikt Latviju”. Man bija arī lieliska iespēja aizbraukt uz Rūjienu un mācīties latviešu ēdienu pagatavošanu kopā ar Gunu Ķiberi. Rūjiena ir īpaša vieta, kurā var sastapt īstu latviešu ikdienu. Manuprāt, ēdiens ir vienkāršākais veids, lai vairāk izprastu kādas valsts kultūru. Vēlos, lai japāņi par to vairāk uzzinātu!” stāsta Keiko Sasaki.

Japāņu valodā iznākušo recepšu grāmatu iegādāsies arī pašvaldība, lai izmantotu dāvināšanai japāņu viesiem un aizvestu ciemakukulī uz Japānu.

Higašikavas un Rūjienas draudzība aizsākās 2008. gadā, kad tika parakstīts abu pilsētu sadarbības līgums. Rūjienas parkā aug un pavasaros priecē ziedošās sakuras, bet Japānas pilsētas Higašikavas parkā zied Latvijas baltie ceriņi. Tagad arī mūsu tradicionālo ēdienu receptes iepazīs uzlecošās saules zemē Japānā.

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri