Valmieras Ziņas

Eksperti iesaka: Veselīgu Līgo svētku ABC (2)

Lasīšanas laiks: 6 min

Kādus ēdienus un dzērienus celt Līgo galdā? Ar ko pārsteigt ciemiņus? Kā nākamajā dienā izvairīties no sliktas pašsajūtas? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ar ko pirms Līgo svinībām saskaras teju ikviens. Tādēļ, lai gada maģiskākos svētkus sagaidītu ar veselīgiem un gardiem ēdieniem un nākamajā dienā izvairītos no sliktas pašsajūtas, padomos dalās uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.

Ēdiena simboliskā nozīme

Līgo svētkos tiek godāta saule, tādēļ arī tradicionālajiem ēdieniem ir simboliska nozīme – galdā tiek celts apaļš un saules dzeltens siera ritulis, apaļi rauši un pīrāgi ar gaļu, dārzeņiem un biezpienu. Jāņos ir nostiprinājusies tradīcija uz uguns uzcept gaļu vai zivi, tomēr vasarā, īpaši karstā laikā ir jāatceras par pareizu šo produktu cepšanu, ēdieniem ir jābūt drošiem, termiski apstrādātiem un pareizi uzglabātiem! Pamatēdienā var būt ar mizu vārīti jaunie kartupelīši, biezpiens ar zaļumiem, kā arī iemarinēta, ugunī cepta zivs. Savukārt desertā ciemiņus var pārsteigt ar gardām rabarberu plātsmaizēm.

Ja galds tiek plānots no vegāniem ēdieniem, tad šeit ir jāievēro tie paši pamatprincipi – daudz zaļumu, ogas, augļi, graudu ēdieni. Sieru var pagatavot no tofu, labi garšos iemarinēti sojas gabaliņi – soijšļiks, bet plātsmaizes un raušus var cept bez olām un sviesta. L. Sondore uzsver, ka arī vegāns svētku galds var būt pilnvērtīgs un garšīgs!

Attiecībā uz dzērieniem jāmēģina pieturēties pie ūdens, īpaši šobrīd, kad ir ļoti karsts laiks. Ūdens traukā var ielikt piparmētras lapiņas, citrusaugļus, ogas un arbūza gabaliņus vai arī izmantot saldēto ogu un augļu krājumus! Tāpat slāpes labi remdēs auksti uzglabāta bērzu sula. Uztura speciāliste aicina atcerēties par drošību un būt vērīgiem, jo siltā laikā ir daudz lapseņu un citu kukaiņu, tāpēc nebūtu ieteicams dzert no skārdenēm, īpaši, ja kāda no tām ir atvērta un nolikta uz galda, jo pretējā gadījumā mutē var iedzelt lapsene.

Garšīgākās marinādes gaļai un siers

Ja gaļu ir plānots marinēt mājās, L. Sondore iesaka izmantot vienkārši pagatavojamas marinādes. Piemēram, gaļu marinēt cidoniju sulā ar garšvielām, zaļumiem kefīrā vai citrusaugļu sulā, zaļumu, piparu un eļļas marinādē. Lai gaļa būtu garšīgāka, vēlams to marinēt laikus – iepriekšējā vakarā vai svētku rītā. Tāpat eksperte atgādina, ka vasara ir laiks, kad uzturā jālieto daudz zaļumu un salātu. Lai tos pagatavotu, var izmantot kādu no šīm salātu mērcēm:

  • Kefīrs, sāls, daudz zaļumu un citronpipari.
  • Jogurts bez piedevām ar smalki sarīvētu ķiploku, gurķiem un zaļumiem.
  • Extra virgin olīveļļa, sāls, pipari vai garšvielas pēc izvēles, citrons, cidoniju sula un nedaudz medus.
  • Zaļumu mērce – sablendē dilles, pētersīļus ar visiem kātiem, pievieno ķiploka daiviņu, garšvielas un nedaudz eļļu. Sanāks svaigā zaļumu mērce.

Tāpat ikvienam vismaz reizi mūžā būtu ieteicams pamēģināt siet savu sieru – karsēt pienu, pievienot biezpienu, nokāst sūkalas un pēc savas izvēles pievienot piedevas. L. Sondore savam sieram pievieno olas, ķimenes un sviestu. Atsevišķā traukā tiek taisīts siers ar zaļumiem, siers ar žāvētiem augļiem un riekstiem. Galvenais – paredzēt pietiekami daudz laika siera nogatavināšanai – to var gatavot jau pāris dienas pirms Līgo svētkiem, savukārt ja vēlas tikko gatavotu sieru, tas jātaisa dienu iepriekš. Var variēt ar sviesta daudzumu, bet to var arī nelikt vispār, tāpat ar olām – dažas saimnieces pievieno gan olas baltumu, gan dzeltenumu, citas – tikai dzeltenumu.  

Kā “sagatavot” sevi svinībām?

Lai novērstu sliktu pašsajūtu un galvassāpes nākamajā dienā pēc Līgo svinībām, galvenais ieteikums būtu neaizrauties ar alkoholu. Ja ir zināms, ka Līgo svētkos alkohols tiks lietots, pirmkārt, uz svinību vietu ieteicams ierasties ar sabiedrisko transportu vai kājām, lai izslēgtu varbūtību svinību laikā sēsties pie stūres. Z. Ozoliņa norāda, ka uz svētku galda jābūt ne vien alkoholiskajiem dzērieniem, bet arī sātīgām vakariņām un vieglām brokastīm. Lai savlaicīgi novērstu pārmērīgu alkohola lietošanu, jau iepirkšanās laikā ieteicams noteikt savu alkohola maksimumu, kuru svētkos nebūtu ieteicams pārsniegt. Tāpat speciāliste iesaka svinību laikā pieskatīt citam citu, lai mazinātu pārmērīgas alkohola lietošanas riskus, kā arī novērstu iespējamos konfliktus ar citiem līgotājiem. Pirms lēkšanas pāri ugunskuram noteikti jāizvērtē savas spējas, reibuma pakāpe un ugunskura augstums. Pirms svinībām ir ļoti svarīgi nodrošināties ar dzeramo ūdeni, proti, lai tā pietiktu gan svinību laikā, gan arī nākamajā dienā. Runājot par veselību, vēlams pēc iespējas atturēties no trekniem ēdieniem, lai pārlieku nenoslogotu aknas, jo tām tāpat svētku laikā ir liela noslodze. Pirms svētkiem un kādu laiku pēc tam ieteicams lietot aknu atjaunojošos medikamentus. Svētkos bieži sanāk pārēsties, līdz ar to būtu vēlams lietot arī gremošanas fermentus. Katram gadījumam aptieciņu ieteicams atjaunot ar dezinfekcijas līdzekļiem, plāksteriem un repelentiem pret odiem un ērcēm.

Neielaidies alkohola lietošanas spēlēs!

Z. Ozoliņa skaidro, ka alkohola lietošanas radītos efektus ietekmē vecums, svars un arī dzimums. Standarta dzēriens satur 10 gramus etanola, to organisms var pārstrādāt vienā stundā. Pirms svinībām ieteicams kārtīgi paēst, tomēr būtu vēlams atturēties no sāļiem ēdieniem, kas var pastiprināt slāpes. Uz svinību galda jābūt arī sulai, ūdenim un bezalkoholiskajiem dzērieniem. Alkoholiskos dzērienus nav ieteicams jaukt ar cukurotiem vai enerģijas dzērieniem. Farmaceite Z. Ozoliņa uzsver, ka noteikti nevajadzētu ielaisties spēlēs, kas vērstas uz ātru alkohola patēriņu. Tāpat speciāliste atgādina, ka alkoholu nedrīkst lietot grūtnieces, jaunieši līdz 18 gadiem, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

Kā rīkoties, ja nākamajā rītā sāp galva?

Ja svinību laikā sanācis lietot alkoholu un nākamā diena sagaida ar galvassāpēm, uzreiz pēc pamošanās  ir ieteicams izdzert divas glāzes ūdens. Tas palīdzēs organismam atgūt zaudēto šķidrumu. Tāpat ieteicama ir tomātu, greipfrūtu vai apelsīnu sula, jo augļi satur vienkāršo cukuru – fruktozi, kas paātrina alkohola pārstrādi vielmaiņas procesā. Var izdzert arī tasi kafijas. No pārtikas ieteicama karsta vistas zupa vai piena kokteilis ar banānu. Lai tomēr nebūtu jācīnās ar alkohola izraisītajām sekām, ieteikums svinību laikā kārtīgi paēst, dzert lēnām un nejaukt dažāda stipruma dzērienus. Ja otrajā dienā nav spēka gatavot, tad var lietot aptiekā iegādātus galvassāpes mazinošus un vispārējo labsajūtu uzlabojošus medikamentus un uztura bagātinātājus, kas satur aspirīnu kombinācijā ar C vitamīnu, vai no dabīgām vielām veidotus detoksikācijas „kokteiļus”. Jāuzsver, ka paģiru “ārstēšana” ar alkoholu ir mīts, turklāt tas var veicināt neveselīgu ieradumu attīstību un atkarību no alkohola.

Lai būtu skaisti svētki un jauka noskaņa, speciālistes iesaka ievērot mērenību gan ēdiena, gan arī alkohola lietošanas ziņā. Pirms tam noteikti jāizvērtē nepieciešamie medikamenti, un, ja tomēr gadījusies ķibele, nedrīkstētu lietot visu pēc kārtas, bet būt zinošiem un lietot zāles atbildīgi un atbilstoši simptomiem.

    Skolnieciņš no sidrabbirzs - 23.06.2021

    Ir pienākuši senie un teiksmainie pagāniskie svētki. Līgo diena ir atnākusi. Šie svētki nāk no pagātnes, kad senlatvieši – kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi, lībieši – vel bija brīvi un neatkarīgi. Šie svētki nāk no tām senatnes tālēm, kad Sentēvu Dievi bija godāti un pielūgti, nevis nicināmi. Diemžēl mūsdienās kristietības ietekmē šie pagāniskie svētki sāk zaudēt savu jēgu. Līgo svētki nav tikai pierīšanās un piedzeršanās, bet gan garīguma svētki. Līgo svētki ir par godu vasaras saulgriežiem un Sentēvu Dieviem – Latvju Dieviem. Šajos svētkos nevajag pierīties un piedzerties, kā arī dzērumā lēkāt pār ugunskuru vai peldēties. Tas ir dzīvībai bīstami, un nekādīgi neveicina senās pagāniskās ticības atdzimšanu. Labāk Līgo dienā iedegsim trīs krāsainas svecītes par godu Sentēvu Dieviem. Iedegsim tumši zilu svecīti uz dzīru galda par godu visvarenajam Pērkonam – Debesu Tēvam. Iedegsim koši dzeltenu svecīti uz dzīru galda par godu visvarenajai likteņa Dievietei Laimai. Iedegsim pelēku svecīti uz dzīru galda par godu visvarenajai nāves un dzīvības Dievietei Mārai. Iekursim rituālo ugunskuru par godu Sentēvu Dieviem. Ziedosim ugunskurā sauju monētu un paciņu sviesta. Kvēpināsim kaltētas vērmeļu un asinszāļu buntītes, kā arī svaigu kadiķa zariņu. Lūgsimies un ticēsim Sentēvu Dieviem. Lūgsimies un ticēsim Latvju Dieviem. Lai Sentēvu Dievi mūs svētī! Lai Sentēvu Dievi pasargā mūs no ļauna! Visa slava Sentēvu Dieviem! Visa slava Latvju Dieviem!
    Priecīgus Līgo dienu vēlot, Skolnieciņš no sidrabbirzs
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #23.06.2021. #LīgoDiena #LīgoSvētki #Līgo #maģija #buršanās #rituāli #ticība #lūgšanās #LatvjuDievi #Pērkons #DievsPērkons #Laima #DievieteLaima #Māra #DievieteMāra #Māra-VeļuMāte #Māra-ZemesMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #saticība #iecietība #sidrabbirzs #Skolnieciņš

    Сколниециньш - 23.06.2021

    Наступил древний и мистический праздник Лиго. Лиго это древний языческий праздник. Это праздник в честь летнего солнце стояния и древних языческих Богов. История праздника Лиго имеет древние корни. Свешенный праздник лета Лиго отмечали ещё в старинные времена, когда великие народы балтов ещё были свободны и независимы. К сожалению, под пагубным влиянием христианства этот праздник утратил свою суть. Лиго это праздник не в честь обжорства и пьянства, а праздник в честь духовности. Этот праздник посвящён в честь древних языческих Богов (Латвийских Богов) и летнего солнцестояния. В этот святой день не рекомендовано нажираться и напиваться до беспамятства, а также не советую прыгать через костер и купаться в пьяном виде. Это опасно для жизни и здоровья, и никаким образом не помогает возродить языческую веру. Лучше в этот торжественный день зажжём три свечечки во славу древних языческих Богов (Латвийских Богов). Зажжём темно-синею свечечку в честь Бога громовержца Пэрконса. Зажжём ярко жёлтую свечечку в честь Богини судьбы Лаймы. Зажжём серую свечечку в честь Богини жизни и смерти Мары. На своей частной земле зажжём ритуальный костер во славу древних языческих Богов (Латвийских Богов). Принесем в жертву древним языческим Богам горсть монет и кружечку топленого масла. Зажжём сушёную полынь и зверовой, чтобы Боги нас благословили. Вознесем свои молитвы древним языческим Богам. Вознесем свои молитвы Латвийским Богам. С наступающем праздником Лиго!
    С уважением к пращурам, Сколниециньш (Skolnieciņš) из языческого святилища [сын Латвийских Богов]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Да прибудет с нами мудрость Латвийских Богов!!!
    #23.06.2021. #Латвия #ЛатвийскаяРеспублика #праздники #праздникЛиго #Лиго #ЯзыческиеПраздники #ЛатвийскиеБоги #Пэрконс #БогПэрконс #Лайма #БогиняЛайма #Мара #БогиняМара #Мара-ВэлюМатэ #Мара-ЗэмэсМатэ #БлагодатьЛатвийскихБогов #язычники #язычество #вера #молитвы #любовь

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (2 amata vietas uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijas kautuves un medījumu apstrādes uzņēmumā)Iepazīsties ar PVD: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2. punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992. gadam un kuriem ir veterinārmedicīniskās prakses licence, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; labas datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas pamatzināšanas – darbs ar Eiropas Savienības vietnēm (piemēram, TRACES) par dzīvu dzīvnieku nosūtīšanu kaušanai un svaigas gaļas apriti, likumdošanas aktu pielietošana darbā; B kategorijas autovadītāja apliecība; spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: veikt dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē un/vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai un noteiktajam darba laikam, 1350 EUR pirms nodokļu nomaksas pilnai slodzei; plānotā darba slodze – vienai amata vietai līdz 20 stundām nedēļā un otrai amata vietai līdz 35 stundām nedēļā. apmaksātu papildatvaļinājumu; normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; nelaimes gadījumu apdrošināšanu no pirmās darba dienas. Motivētu pieteikuma vēstuli un CV lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 28.novembrim. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050). Profesija: VETERINĀRĀRSTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

SIA „FIRMA MADARA 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu  Remontstrādniekam – Tehniķim ar atrašanās vietu Valmierā. Galvenie darba pienākumi: Veikt visa veida saimnieciskos darbus veikalos, īpašumos un teritorijās: - inženierkomunikāciju apsaimniekošana; - ēku un konstruktīvo elementu uzturēšana; - telpu, to aprīkojuma, mēbeļu u.c. sīkie remontdarbi; - teritoriju uzkopšanas darbus – zāles pļaušanu ar dārza traktoru, zāles pļāvēju, trimmeri; - citus darbus, pēc vadītāja rīkojuma. Prasības pretendentiem: Pieredze saimniecisko darbu veikšanā; Zināšanas par darbā lietojamo instrumentu darbības principiem, lietošanas noteikumiem; Spēja strādāt patstāvīgi un komandā; “B” kategorijas autovadītāja apliecība; Precizitāte, augsta atbildības sajūta; Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Dinamisku darbu stabilā uzņēmumā ar profesionālām pilnveides iespējām; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Summētais darba laiks; Darba alga pārbaudes laikā 9 EUR/h. Sūti CV vai pieteikumu ar norādi REMONTSRĀDNIEKS – TEHNIĶIS Valmierā uz e-pastu cv@madara89.lv vai zvani, sūti ziņu WhatsApp +371 26 659 016. Profesija: REMONTSTRĀDNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-10 Kontaktpersona: AGRIS STĪPNIEKS CV lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties sūtot ziņu uz WhatsApp

Mūsu partneri