Valmieras Ziņas

Ēdam nezāles! Trīs receptes brīvdienu veselīgajai maltītei

Lasīšanas laiks: 3 min

Pavasaris ir īstais laiks, kad celt galdā pieneņu lapu un zaķkāpostu salātus, nātru krēmzupu un nobaudīt jauniņās upeņu lapas. “Ir vērts veidot ieradumu katru pavasari nobaudīt kādu no šiem zaļumiem – tās ir ne tikai jaunas garšas ēdienkartē, bet arī bagātīgs vitamīnu avots, ko uzņemt pēc ziemas,” padomos un receptēs dalās Ēriks Dreibants, “Restorāna 3” pavārs un līdzīpašnieks.

Pieneņu un zaķskābeņu salāti

“Zaķskābenes jeb zaķkāposti ir bagāti ar C vitamīnu, savukārt pieneņu lapiņas esot pat vērtīgākas nekā citroni, burkāni un banāni,” teic “Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Viņš iesaka ēšanai lasīt mazās pieneņu lapas, jo lielās ir rūgtas, rūgti ir arī kāti, tāpēc tie ir jāatdala no lapas.

4 personām

Sastāvdaļas:

1 sauja jauno pieneņu lapu

1 sauja zaķskābeņu

12 paipalu olas

1 pac. graudainā biezpiena

Mērcei

1 ēdamk. cidoniju sīrupa

2 ēdamk. olīveļļas

1 tējk. ābolu etiķa

Gatavošana:

Mērci pagatavo, sajaucot kopā norādītās sastāvdaļas. Paipalu olas vāra 3 minūtes.

Pieneņu lapas samaisa ar zaķskābenēm un sadala divās daļās.

Biezpienu un vienu daļu zaļumu samaisa kopā. Šķīvī liek biezpienu, virsū uzliek otru daļu zaļumu, paipalu olas un pārlej ar mērci.

Vērts zināt! Pienenes var sablenderēt ar eļļu un uzglabāt ziemai saldētavā.

Nātru krēmzupa

“Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus,” stāsta “Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Vērts zināt, ka Latvijā augošās ir ēdamo nātru šķirnes, kas ir teicams dzelzs, kalcija, magnija un kālija avots un ir bagātas ar A un C vitamīnu.

4 personām

Sastāvdaļas:

400 g jauno nātru

1 šalotes sīpols

1 burkāns (sarīvēts)

2 daiviņas ķiploka

1 kartupelis (liels)

1 l dārzeņu buljona

50 ml saldā krējuma

1 ēdamk. sviesta

2 ēdamk. olīveļļas

Gatavošana:

Uzkarsētā katlā liek sviestu ar eļļu un dažas minūtes apcep sasmalcinātu šalotes sīpolu, ķiplokus un sarīvētus burkānus. Pievieno buljonu, kubiņos sagrieztu kartupeli un vāra, līdz tas mīksts. Pievieno saldo krējumu, nātres un vāra līdz pirmajam burbulim. Nedaudz atdzesē un visu rūpīgi sablenderē.

Vērts zināt! Ēšanai izmanto jaunās nātru lapiņas. Lai nātres nedzeltu, tās jāblanšē vārošā ūdenī dažas sekundes. Nātres var arī kaltēt, un, samaisot ar liepziediem, ziemā būs garda tēja.

Kazas siers ar upeņu jaunajām lapiņām

“Lielās upeņu lapas vasarā ierasts pielikt gurķu marinādei, taču pie upeņu krūma ir vērts piestāt jau pavasarī – jaunās lapiņas ir teicams C vitamīna avots, turklāt upenēm tiek piedēvētas tādas īpašas, kas ilgāk saglabājot jaunību,” stāsta pavārs Ēriks Dreibants (“Restorāns 3”).

4 personām

Sastāvdaļas:

1 ritulis kūpinātā bio kazas siera “Bērzi”

1 sauja upeņu lapu

2 ēdamk. medus

1 tējk. kaņepju sēklu (grauzdētu)

Gatavošana:

Kazas sieru sagriež šķēlēs. Kaņepju sēklas saberž piestā un samaisa ar medu. Sieru kārto uz šķīvja, pārlej ar medus mērci un virsū uzber upeņu lapiņas. Šī ir lieliska pēcpusdienas uzkoda, ko baudīt ar dzirkstošu bērzu sulu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA CowCare aicina savā komandā PRODUKTU SPECIĀLISTU/-I SIA CowCare ir starptautisks un strauji augošs uzņēmums, kas specializējas liellopu nagu kopšanas aprīkojuma un ar to saistīto preču tirdzniecībā. Lai gan uzņēmuma birojs atrodas Kocēnos, Valmieras novadā, CowCare komandā strādā kolēģi no vairākām Eiropas valstīm. MĒS TEV UZTICĒSIM: Jaunu produktu meklēšanu, izvērtēšanu un ieviešanas procesu vadību; Sadarbību ar esošajiem piegādātājiem un jaunu sadarbības partneru piesaisti, nodrošinot uzņēmumam izdevīgākos sadarbības nosacījumus; Tirgus izpēti un cenu politikas plānošanu; Produktu datu analīzi un rezultātu izmantošanu produktu klāsta optimizācijai; Ciešu sadarbību ar citām uzņēmuma nodaļām, nodrošinot efektīvu procesu un labākus rezultātus; Izstrādāt ar amatu saistītās instrukcijas un nodrošināt to ievērošanu. MĒS NO TEVIS SAGAIDĀM: Mērķtiecīgu, uz rezultātu orientētu personību; Iepriekšēju darba pieredzi dažādu projektu organizēšanā, vadīšanā un produktu vadībā; Precizitāti, teicamas komunikācijas prasmes un atbildību; Spēju patstāvīgi organizēt savu darbu, pārraudzīt, kontrolēt un rast risinājumus dažādās situācijās; Teicamas latviešu valodas zināšanas un angļu valodas zināšanas gan mutiski, gan rakstiski (darbā nepieciešama saziņa ar ārvalstu kolēģiem, partneriem un piegādātājiem); B kategorijas tiesības un auto vadīšanas prasmi; Labas iemaņas darbā ar MS Office, MS Teams un citām digitālām platformām; Pieredze darbā ar Microsoft Dynamics 365 Business Central sistēmu tiks uzskatīta par priekšrocību; Pieredze hidraulikā, elektronikā vai citā tehniskajā nozarē tiks uzskatīta par priekšrocību. MĒS TEV PIEDĀVĀJAM: Atalgojumu no EUR 2000-2500 (bruto); Pilnas slodzes darbu no plkst.: 8.00 – 17.00; Mājīgu darba vietu Kocēnos, Valmieras novadā, ar iespēju vienoties par hibrīddarba modeli; Apmācības un izaugsmes iespējas; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika un citus uzņēmuma piedāvātos "labumus"; Dinamisku darba vidi starptautiskā komandā. Lai saņemtu detalizētāku informāciju par veicamajiem pienākumiem, lūgums sazināties ar Ivetu Reņko, tālrunis uzziņām +371 26665993. Piesakies līdz 2025. gada 30. oktobrim CV un motivētu pieteikumu nosūtot elektroniski uz e-pastu: hr@cowcare.eu. Sazināsimies ar otrās atlases kārtas kandidātiem. Profesija: PRODUKTU SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Aveņu iela 3 - 18, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-10-30 Kontaktpersona: Danuta Žērbele

Mūsu partneri