Valmieras Ziņas

Recepte: Džeimija Olivera šokolādes un ķirbju kūka (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Zeltainais rudens tikai tad pilnvērtīgi nosvinēts, ja virtuvē ir tapis kāds gardums no dzeltenā ķirbja. Un nemaz nav jāgaida Helovīns, lai taptu zupa, sacepums vai kūka.

Laikā, kad televīzijas kanālā “Fox Life” ar jaunāko, 4.sezonu ir atgriezies humora pilnais šovs “Pavārmākslas cīņas klubs”, ir īstais brīdis izmēģināt šokolādes un ķirbju kūku no britu pavāra Džeimija Olivera gardo recepšu krājumiem.

Kraukšķīga mīkla, mīksts pildījums un šokolāde, kas šajā trīsslāņu kūkā kalpo kā garda barjera.

Sastāvdaļas pamatnei

50 g kakao pulvera

175 g miltu

2 ēdamkarotes pūdercukura

115 g mīksta sviesta, sagriezts gabaliņos

1 olas dzeltenums

100 g tumšās šokolādes (ne vairāk par 62% kakao), izkausēta

50 g smalkā cukura

Ķirbju pildījumam

425 g ķirbju biezeņa (var iegūt arī šādi: ķirbi apcep un saberž)

2 ēdamkarotes miltu

1 apelsīna miziņa, sarīvēta

1 šķipsniņa maltu krustnagliņu

1/2 tējkarotes malta ingvera

1 tējkarote malta kanēļa

1/4 tējkarotes rīvēta muskatrieksta

100 g tumši brūnā cukura

300 ml saldā krējuma, saputota

2 lielas lauku olas

2 lielu lauku olu dzeltenumi, saputoti

Kakao pulveri, miltus, pūdercukuru un šķipsniņu sāls ieber mikserī. Pievieno sviestu un maisa, līdz izveidojas smalkas drupačas. Bļodā samaisa 60 ml ūdens un olas dzeltenumu, to pakāpeniski pievieno miltu maisījumam un maisa, līdz izveidojas raupja mīkla.

Uzliek mīklu uz tīras virsmas, mīca apmēram 30 sekundes vai tik ilgi, līdz tā kļūst vienmērīgi gluda. Saplacina un izveido ieapaļu disku, to iesaiņo pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm atdzesēties ledusskapī. Mīklu izrullē un izklāj kūkas formā, kurai ir 23 cm diametrs. Veido apmēram 2,5 cm augstas maliņas, ja nepieciešams, noņem lieko mīklu un ar pirkstiem to izlīdzina. Sadursta pamatni ar dakšiņu un liek mīklu uz 30 minūtēm ledusskapī.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C, pārklāj kūkas pamatni ar cepamo papīru, ievieto speciālās cepamās pupiņas un cep 20 minūtes. Izņem papīru un atsvariņus, cep vēl piecas minūtes.

Atdzesē kūkas pamatni, tad ielej izkausēto šokolādi un ļauj tai sastingt.

Bļodā samaisa visas pildījuma sastāvdaļas. Maisījumu lej uz kūkas pamatnes. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 180°C un cep kūku apmēram 40-50 minūtes līdz pildījums ir sarecējis. Uzmanīgi – nepārcepiet, jo tad pildījums var saplaisāt. Kad kūka ir  gatava, to atdzesē un liek uz nakti ledusskapī, lai sastingst.

Pirms pasniegšanas kūku pārkaisa ar smalko cukuru un karamelizē ar kulinārijas lampu.

Bet Džeimijs Olivers kopā ar bērnības draugu, pavāru un lauku dzīves zinātāju Džimiju Dohertiju turpina saimniekot kafejnīcā Eseksā, kur patīk ciemoties arī viņu draugiem – slavenībām. Šovā “Pavārmākslas cīņas klubs” brašie pavāri ne vien atklāj dažādus virtuves knifiņus, bet arī cīnās pret pārlieku šķērdēšanos ar ēdienu.

Skaties, kā Džeimijs, Dohertijs un viņa “zvaigžņotie” viesi saimnieko “Pavārmākslas cīņas klubā”! Jaunā sezona televīzijas kanālā “FOX Life” svētdienās plkst.12.45.

    Ija - 23.10.2016

    Izmēģināju, sanāca neticami labi. Nākamreiz necepšu atsevišķi šokolādes smilšu mīklas pamatni, bet kopā visu, jo pamatne sanāca pārcepta.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri