Valmieras Ziņas

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles dzirnavnieka” Mafinu maisījums
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 100g mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml piena
  • 300g ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 150ml ūdens

Krēmam

  • 500 g maskarpones siera
  • 1 kārba vārīta iebiezinātā piena
  • 100ml saldā krējuma

Gatavošana:

  • Mafinu pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē.
  • Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Pildījuma pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Krēma pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!
  • Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • 400g bumbieru
  • 50 ml medus
  • 20g mandeļu skaidiņas
  • sviests formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
  • Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
  • Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 400 g plūmju
  • 40g cukura

Olbaltumam:

  • 4 olas baltumi
  • 220g cukura
  • sviests veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
  • Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
  • Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
  • Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
  • Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums
  • 25ml eļļas
  • 500 g plūmju
  • 50g brūnā cukura
  • 200g grieķu jogurta
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • ¼ tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • pūdercukurs pasniegšanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.
  • Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.
  • Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.
  • Plātsmaizes formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.
  • Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Pilnai laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā nepieciešams izveidot iekštelpu bērnu rotaļu laukumu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras Valsts ģimnāzija aicina darbā Izglītības metodiķi (darba vietas adrese: L.Paegles iela 40, Valmiera) uz nenoteiktu laiku (1.0 slodze). Valmierā uzņēmējdarbība un attīstība iet roku rokā ar dabisku, sakoptu un sakārtotu vidi. Tā iedvesmo augstiem sasniegumiem sportā, izglītībā, radošiem risinājumiem kultūrā un jaunu virsotņu sasniegšanai! Ja Tev ir vēlme: · Plānot savu darbu un par veiktā darba rezultātiem informēt izglītības iestādes noteiktajā kārtībā; · Piedalīties Valmieras Valsts ģimnāzijas metodiskā centra darba organizēšanā; · Organizēt metodisko atbalstu Valsts izglītības standarta, izglītības programmu un mācību priekšmetu programmu īstenošanai; · Piedalīties izglītības iestādes attīstības plāna un pedagogu tālākizglītības un kvalifikācijas pilnveidošanas kursu programmu izstrādē; · Veidot un uzturēt Valmieras Valsts ģimnāzijas metodiskā centra datu bāzi; · Analizēt un vērtēt izglītības procesu un tā rezultātus, informēt par to pedagogus, izglītojamos un viņu vecākus; · Konsultēt pedagogus, nodrošināt viņiem metodisko palīdzību, veicināt pieredzes apmaiņu; · Pēc nepieciešamības sniegt izglītojamo vecākiem metodisku palīdzību atbilstoši savai kompetencei; un ja Tev ir: · Izglītība saskaņā ar MK 11.09.2018. noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; · Izglītības jomu reglamentējošo tiesību aktu pārzināšana; · Zināšanās pedagoģijā, psiholoģijā, izglītības darba vadībā; mēs piedāvājam: darba samaksu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 (par pilnu darba laiku – 1.0 slodze); personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un sociālās garantijas; drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Pieteikuma vēstuli, CV, augstākās izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz vvg@valmiera.edu.lv., vai personīgi Valmieras Valsts ģimnāzijā, adrese: Leona Paegles ielā 40, Valmierā, ar norādi „Pieteikums izglītības metodiķa amatam”, līdz 2019.gada 4.oktobrim. Tālrunis papildu informācijai: 29124640. Iesniegtos personas datus Valmieras pilsētas pašvaldība izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti Valmieras pilsētas pašvaldības iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos Valmieras pilsētas pašvaldības personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi Valmieras pilsētas pašvaldībā: http://www.valmiera.lv/images/userfiles/VPP_privatuma_politika.pdf. Profesija: IZGLĪTĪBAS METODIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Leona Paegles iela 40, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-10-04 Kontaktpersona: iesniegt elektroniski vvg@valmiera.edu.lv

SIA „Firma Madara’89”,- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “Labais” Vecbrandeļi,Brandeļos,Kocēnu pagastā,Kocēnu novadā. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība. Pircēju apkalpošana pie kases. Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē. Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama vidējā vai vidējā speciālā izglītība; Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, augsta atbildības sajūta. Piedāvājam: Interesantu darbu stabilā uzņēmumā; Mūsdienīgu darba vidi; Darbam atbilstošu atalgojumu un sociālās garantijas; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas. Darba alga no EUR 470-700 (bruto) CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: vakances@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs "LABAIS" BRANDEĻOS. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vecbrandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Kocēnu nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-10-01 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: vakances@madara89.lv ar amata un vietas norādi.

Mūsu partneri