Valmieras Ziņas

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles dzirnavnieka” Mafinu maisījums
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 100g mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml piena
  • 300g ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 150ml ūdens

Krēmam

  • 500 g maskarpones siera
  • 1 kārba vārīta iebiezinātā piena
  • 100ml saldā krējuma

Gatavošana:

  • Mafinu pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē.
  • Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Pildījuma pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Krēma pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!
  • Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • 400g bumbieru
  • 50 ml medus
  • 20g mandeļu skaidiņas
  • sviests formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
  • Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
  • Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 400 g plūmju
  • 40g cukura

Olbaltumam:

  • 4 olas baltumi
  • 220g cukura
  • sviests veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
  • Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
  • Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
  • Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
  • Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums
  • 25ml eļļas
  • 500 g plūmju
  • 50g brūnā cukura
  • 200g grieķu jogurta
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • ¼ tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • pūdercukurs pasniegšanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.
  • Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.
  • Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.
  • Plātsmaizes formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.
  • Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Pilnai laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai jūsu mājoklī ir dūmu detektors?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (1 amata vieta uz nenoteiktu laiku)  JA TEV IR: • augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2.punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992.gadam, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; • vēlama pieredze gaļas veterinārās ekspertīzes veikšanā; • labas datorlietotāja prasmes (MS Office); • svešvalodu (krievu, angļu valodas) pamatzināšanas; • B kategorijas autovadītāja apliecība tiks uzskatīta par priekšrocību; • vēlme darboties komandā un prasme sadarboties; • prasme pieņemt atbildīgus lēmumus. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ, VEICOT: • dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē; • pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē; • pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: • neatsveramu profesionālu pieredzi; • mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; • summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 10.mēnešalgu grupai, no 5,63 EUR/stundā līdz 7,71 EUR/stundā pirms nodokļu nomaksas; • normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; • nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); • veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 3 mēnešiem. Motivētu pieteikuma vēstuli, CV un izglītību apliecinoša dokumenta kopiju lūdzam nosūtīt vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050 vai elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts. Pieteikumus gadīsim līdz 2020.gada 16.februārim. Tālrunis uzziņām 67027529. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr.2016/679, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētais jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests, kontaktinformācija: Peldu iela 30, Rīga, LV-1050. Profesija: VETERINĀRĀRSTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-02-16 Kontaktpersona: Zane Mūrniece

Mūsu partneri