Valmieras Ziņas

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu

Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles dzirnavnieka” Mafinu maisījums
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 100g mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml piena
  • 300g ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 150ml ūdens

Krēmam

  • 500 g maskarpones siera
  • 1 kārba vārīta iebiezinātā piena
  • 100ml saldā krējuma

Gatavošana:

  • Mafinu pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu, kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā konsistencē.
  • Mīklu pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  • Pildījuma pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Krēma pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Nepārputo!
  • Katrā mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu. Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200 g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • 400g bumbieru
  • 50 ml medus
  • 20g mandeļu skaidiņas
  • sviests formas ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • ⅕ drumstalu pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un samīca, līdz iegūta mīkla.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz 10 minūtēm atpūsties.
  • Tikmēr sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.
  • Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu, mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180 grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

Kraukšķīgās auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums
  • 200g auksta sviesta, sagriezts kubiņos
  • 400 g plūmju
  • 40g cukura

Olbaltumam:

  • 4 olas baltumi
  • 220g cukura
  • sviests veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.
  • Kūkas veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām izlīdzina.
  • Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.
  • Plūmju ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.
  • Italian meringue jeb olbaltuma cepurītes pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem – ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.
  • Bļodu noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.
  • Uz atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums
  • 25ml eļļas
  • 500 g plūmju
  • 50g brūnā cukura
  • 200g grieķu jogurta
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • ¼ tējkarote maltu krustnagliņu
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • pūdercukurs pasniegšanai

Gatavošana:

  • Lielā bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt aptuveni 45 minūtes.
  • Plūmes sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli, ingveru un krustnagliņām.
  • Tikmēr jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.
  • Plātsmaizes formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto plūmes.
  • Plātsmaizi cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Pilnai laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai tu vakcinēsies pret Covid-19?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Nacionālie Bruņotie Spēki Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde (reģ.Nr. 90000040549) VALMIERĀ aicina pieteikties pievienoties dienestam KAREIVJUS Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē tiek veidota jauna profesionālā dienesta apakšvienība. Apakšvienības sastāvs tiek komplektēts ar kandidātiem, kuri ir beiguši vismaz pamatizglītību, arodskolas un citas profesionālās izglītības iestādes bruņotajiem spēkiem nepieciešamajās specialitātēs. Latvijas armija aicina: Esi viens no mums - kļūsti karavīrs! PAMATPRASĪBAS: Latvijas Republikas pilsonis/-e vecumā no 18 līdz 40 gadiem; Valsts valodas zināšanas; Nav kriminālās sodāmības; Atbilstošs veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība; Vismaz pamatizglītība. PIEŅEMŠANA: Iesniedz atlasei nepieciešamos dokumentus; Nokārto atlasi (medicīnisko un fiziskās sagatavotības pārbaudes, psiholoģisko izpēti); Paraksti līgumu un uzsāc profesionālo dienestu. PIEDĀVĀJAM: Dažādu speciālistu amatus kareivju, instruktoru vai virsnieku profesijās; Bezmaksas apmācību un karjeras izaugsmi; GARANTIJAS: Motivējošu atalgojumu sākot no 900 EUR un piemaksaskaravīrs saņem mēnešalgu atkarībā no viņa dienesta pakāpes, izdienas un militārās izglītības; mēnešalgu nosaka arī atbilstoša kvalifikācijas kategorija, kas to var palielināt līdz pat 30%; karavīrs saņem piemaksas par dienestu starptautiskajās operācijās, pedagoģisko darbu, par apmācību vadību, kā arī naudas balvas. Plašas sociālās garantijas Veselības aprūpi, zobārstniecības pakalpojumus, optisko redzes korekciju līdzekļu iegādes kompensāciju; Atvaļinājuma pabalstu, apmaksātu papildatvaļinājumu, apmaksātu mācību atvaļinājumu; Ar pārcelšanos saistīto izdevumu kompensāciju; Mantisko apgādi (formas tērpi, apavi un apakšveļa, speciālais apģērbs, apavi un aizsargierīces); Kompensāciju mācību izdevumu segšanai, ja karavīrs mācās valsts akreditētā izglītības iestādē; Karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs; Garantētu izdienas pensiju, kas var sasniegt līdz pat 80 % no saņemtā atalgojuma,  Atvaļināta karavīra veselības aprūpi, PIETEIKŠANĀS: Zvani uz Zemessardzes 22.kājnieku bataljonu – 25447883, 28671227, vai ierodies vienībā - Valmierā, Cēsu ielā 54 (līdzi ņemot personas apliecinošu dokumentu un izglītības dokumentus). Profesija: KAREIVIS /MATROZIS (JŪRAS SPĒKOS) Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 54, Valmiera, "Kaugurmuiža" Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 10 Aktuāla līdz: 2021-04-08 Kontaktpersona: Zvani uz tālr. 25447883, 28671227, vai ierodies Valmierā, Cēsu 54 (līdzi ņemot dok.)

Mūsu partneri