Valmieras Ziņas

Baraviku sezona rit pilnā sparā! Pārsteidz draugus ar sēņu kapučīno

Lasīšanas laiks: 3 min

Līdz ar lietaino un silto laiku, augustā sākusies arī baraviku sezona. Protams, daudzi steidz to izmantot, bet, lai sēņu ēdienu garšotu īpaši labi, vēlams ieklausīties dažos profesionālos padomos no restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina.

Viņa padomi ne tikai ļaus pacelties jaunā garšas baudījumā, bet arī ļauties eksperimentam – Sēņu kapučīno! Izklausās pārsteidzoši? Nebaidies un izmēģini recepti!

Sēņošana ir ļoti noderīga nodarbe, jo, staigājot pa mežu, var ne tikai sarūpēt sev, tuvajiem un mīļajiem gardu maltīti, bet arī atpūsties, izvēdināt galvu pēc saspringtas darba nedēļas, kā arī paklausīties putnu dziesmās. Bet – neaizmirstam arī piepildīt groziņus – tātad sēnes:

Gailenes

Pašam Oļegam ļoti garšo Latvijā iecienītā un vienkāršā recepte – ar jaunajiem kartupeļiem un gailenēm krējuma mērcē, bet ir vēl arī citas gaileņu pagatavošanas receptes, turklāt to variāciju ir ļoti daudz, sākot ar zupām un beidzot ar saldējumu. Viena no viltībām, lai gailenes padotos īpaši gardas ir ķiploks. Jā – sēnes ļoti draudzējas ar ķiploku, tādēļ to gatavojot var pievienot diezgan droši. Gatavojot mērci vai zupu, tai noteikti var pievienot apceptus sīpolus un ķiplokus, bet ļoti svarīgi ir tos nepiededzināt, jo tas dos ēdienam rūgtumu un sabojās visu garšu. Protams, neiztrūkstoši elementi ir sviests un nedaudz eļļas, bet papildus aromātam, var pievienot timiānu vai rozmarīnu.

Baravikas un apšu bekas

No baravikām un apšu bekām Oļegs gatavo mērces, zupas, piedevas. Šis sēnes pat nav vajadzības ne ar ko kombinēt, jo garša ir fantastiska, tomēr šīs augstvērtīgās sēnes ļoti labi sader ar medījumu gaļu un tas vienmēr būs nekļūdīgs tandēms. Vēl gardēži noteikti novērtēs marinētās baravikas. Kaut arī baraviku marinēšana ir ļoti ilgs process, tomēr iznākums ir izcils. Īpaši patīkami novērtēt ieguldītās pūles ir aukstā ziemas vakarā, kad, atverot burciņu marinēto baraviku, var sajust rudens sēņu aromātu.

Lai izmēģinātu ko nebijušu un pārsteigtu draugus, Oļegs iesaka izmēģināt viņa mīļāko zupu:

Sēņu kapučīno

Nepieciešams:

  • Baravikas- 500g
  • Šalotes sīpoli- 2 gab.
  • Ķiploks- 2 daiviņas
  • Sviests – 50 g
  • Timiāns- 1 zariņš
  • Otrā spieduma olīveļļa – 1 ēd.k.
  • Saldais krējums- 150 ml
  • Vistas buljons- 100ml
  • Piens 3,2% – 100ml

Gatavojam:

Šalotes sīpolus un ķiplokus sakapā, un cep sviestā ar eļļu. Pievieno timiāna zariņu. Ļoti svarīgi ir cept uz vidējas uguns, lai nepiedeg sīpols un ķiploks. Tos cep aptuveni 5 min.

Liek uz pannas notīrītas, sagrieztas baravikas un gatavo tās līdz ir apcepušās smuki brūnas. Tad pievieno vistas buljonu un lēni vāra 10 min. Pievieno saldo krējumu un karsē vēl 15 min.

Tad visu sablendē , liek atpakaļ katlā, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Zupu salej kafijas krūzītēs.

Pienu uzsilda un saputo ar putojamo slotiņu, ja ir pieejams piena putotājs, tad var izmantot to. Piena putas kārto uz zupas, lai tā izskatās kā kapučīno.

Bon Appetit!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri