Valmieras Ziņas

Baraviku sezona rit pilnā sparā! Pārsteidz draugus ar sēņu kapučīno

Lasīšanas laiks: 3 min

Līdz ar lietaino un silto laiku, augustā sākusies arī baraviku sezona. Protams, daudzi steidz to izmantot, bet, lai sēņu ēdienu garšotu īpaši labi, vēlams ieklausīties dažos profesionālos padomos no restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina.

Viņa padomi ne tikai ļaus pacelties jaunā garšas baudījumā, bet arī ļauties eksperimentam – Sēņu kapučīno! Izklausās pārsteidzoši? Nebaidies un izmēģini recepti!

Sēņošana ir ļoti noderīga nodarbe, jo, staigājot pa mežu, var ne tikai sarūpēt sev, tuvajiem un mīļajiem gardu maltīti, bet arī atpūsties, izvēdināt galvu pēc saspringtas darba nedēļas, kā arī paklausīties putnu dziesmās. Bet – neaizmirstam arī piepildīt groziņus – tātad sēnes:

Gailenes

Pašam Oļegam ļoti garšo Latvijā iecienītā un vienkāršā recepte – ar jaunajiem kartupeļiem un gailenēm krējuma mērcē, bet ir vēl arī citas gaileņu pagatavošanas receptes, turklāt to variāciju ir ļoti daudz, sākot ar zupām un beidzot ar saldējumu. Viena no viltībām, lai gailenes padotos īpaši gardas ir ķiploks. Jā – sēnes ļoti draudzējas ar ķiploku, tādēļ to gatavojot var pievienot diezgan droši. Gatavojot mērci vai zupu, tai noteikti var pievienot apceptus sīpolus un ķiplokus, bet ļoti svarīgi ir tos nepiededzināt, jo tas dos ēdienam rūgtumu un sabojās visu garšu. Protams, neiztrūkstoši elementi ir sviests un nedaudz eļļas, bet papildus aromātam, var pievienot timiānu vai rozmarīnu.

Baravikas un apšu bekas

No baravikām un apšu bekām Oļegs gatavo mērces, zupas, piedevas. Šis sēnes pat nav vajadzības ne ar ko kombinēt, jo garša ir fantastiska, tomēr šīs augstvērtīgās sēnes ļoti labi sader ar medījumu gaļu un tas vienmēr būs nekļūdīgs tandēms. Vēl gardēži noteikti novērtēs marinētās baravikas. Kaut arī baraviku marinēšana ir ļoti ilgs process, tomēr iznākums ir izcils. Īpaši patīkami novērtēt ieguldītās pūles ir aukstā ziemas vakarā, kad, atverot burciņu marinēto baraviku, var sajust rudens sēņu aromātu.

Lai izmēģinātu ko nebijušu un pārsteigtu draugus, Oļegs iesaka izmēģināt viņa mīļāko zupu:

Sēņu kapučīno

Nepieciešams:

  • Baravikas- 500g
  • Šalotes sīpoli- 2 gab.
  • Ķiploks- 2 daiviņas
  • Sviests – 50 g
  • Timiāns- 1 zariņš
  • Otrā spieduma olīveļļa – 1 ēd.k.
  • Saldais krējums- 150 ml
  • Vistas buljons- 100ml
  • Piens 3,2% – 100ml

Gatavojam:

Šalotes sīpolus un ķiplokus sakapā, un cep sviestā ar eļļu. Pievieno timiāna zariņu. Ļoti svarīgi ir cept uz vidējas uguns, lai nepiedeg sīpols un ķiploks. Tos cep aptuveni 5 min.

Liek uz pannas notīrītas, sagrieztas baravikas un gatavo tās līdz ir apcepušās smuki brūnas. Tad pievieno vistas buljonu un lēni vāra 10 min. Pievieno saldo krējumu un karsē vēl 15 min.

Tad visu sablendē , liek atpakaļ katlā, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Zupu salej kafijas krūzītēs.

Pienu uzsilda un saputo ar putojamo slotiņu, ja ir pieejams piena putotājs, tad var izmantot to. Piena putas kārto uz zupas, lai tā izskatās kā kapučīno.

Bon Appetit!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri