Valmieras Ziņas

Vīndaris Jānis Mikants: Katrai ogai savs vīns

Lasīšanas laiks: 3 min

Pēdējos gados ļoti izplatīta kļuvusi mājas vīnu gatavošana. Tai izmantojami dažādi augļi un ogas, bet kā to darīt pareizi, portālam “Valmieras Ziņas” pastāstīja Krimuldas muižas vīna darītavas “Cremon” meistars –  Jānis Mikans.

Ar ko būtu jāsāk jaunajiem vīndariem?

Nevajag baidīties taisīt vīnu. Misēkļi var gadīties daudziem, bet vajag vienkārši sākt to darīt un neuztraukties pat, ja pirmā partija neiznāk izcila. Gatavojot vīnu, vajag vienmēr pierakstīt, kā tika gatavots – cik daudz likts klāt cukurs, cik daudz sula bijusi, lai pēc tam var izdarīt secinājumus. Pēc pirmās vīna gatavošanas reizes jau būs arī idejas, ko vajadzēja darīt citādi. Visticamāk, pirmais labais rezultāts būs pēc trīs gadiem. Ļoti labs zināšanu avots ir tirdziņos sastaptie vīndari, kuri parasti neliedz savu padomu.

Kā izvairīties no neveiksmēm vīna darināšanā?

Vajag sākt ar mazumiņu. Arī es pats nesāku ar 500 litriem. Par laimi, man pašam nekādi incidenti nav sanākuši, bet sabojāt vīnu nav grūti. Protams, katrai ogai ir vajadzīgs savs cukura daudzums, jo tām ir atšķirīgs skābums, un, izejot no tā, varam domāt, ko un kā darīt. Vīnam ir jābūt labai smaržai, garšai un pēcgaršai, un tas viss ir atkarīgs no šiem komponentiem.

Cik viegli mājas vīnu ir pārdot?

Pašlaik pirktspēja ir tāda, kāda tā ir. Šogad tika palielināts akcīzes nodoklis, to palielinās arī nākamgad, līdz ar to cena aug. Taču es nevaru noteikt cenu pārāk augstu, tai jābūt vidējai, lai pircējiem būtu interese. Cenu veido  ne tikai ogu audzēšanas, novākšanas un pārstrādes izmaksas, bet arī pudeles un etiķetes un tirgošanas izdevumi. Tāpēc jau nav ko brīnīties, ka vīna cena ir 10 eiro.

Vai ir grūti iegūt atļauju vīna tirdzniecībai?

Tā kā esmu viens no pirmajiem vīndariem Latvijā, man sākumā bija diezgan pagrūti. Informācija bija skopa, jo nebija arī daudz cilvēku, kas to jau būtu darījuši iepriekš. Tagad, tādā ziņā, darbību sākt ir mazliet vieglāk. Man bija salīdzinoši viegli sagatavot telpas atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) prasībām, jo pats pēc profesijas esmu celtnieks. Bija jāsagatavo  ventilācija, kanalizācija, sienas, grīdas, lampas, lai ražotne atbilstu visiem kritērijiem. Kopumā viss process bija diezgan sarežģīts.

Kā jums radās ideja darināt vīnu?

Tā kā es dzīvoju skaistā vietā – Siguldā, pie Krimuldas muižas, sievai radās ideja, ka būtu labi iepriecināt tūristus ar pašu darinātu vīnu. Piemēram, kad mēs aizbraucam uz Itāliju vai Ungāriju, katrs jau gribam nopirkt vietējo vīnu, gan degustēšanai, gan dāvanām. Tāpēc arī izdomājām, ka varētu paši darināt vīnu no vietējām Latvijas ogām. Pirmie vīni mums tapa no avenēm un upenēm, kas latviešiem jau ir kļuvuši diezgan tradicionāli. Pēc tam sākām gatavot arī no citām ogām. Es biju viens no pirmajiem Latvijā, kurš saka ražot vīnu no pienenēm un arī ceriņiem. Varētu teikt, cik Latvijā ir ogas un augļi, tik daudz var būt vīni.

Cik vīnu šķirnes pats gatavojat?

Šobrīd es pats ražoju ap 15 dažādu vīnu. To pagatavošanas procesi ir mazliet atšķirīgi un arī izejvielas ir gatavas dažādos mēnešos, tāpēc procesi ir atšķirīgi. Piemēram, rabarberu vīnu sāku gatavot jau pavasarī, pēc tam seko avenes, upenes un jāņogas, tad rudenī ir brūklenes un dzērvenes. Ir ko darīt visu gadu.

Vai esat mēģinājis taisīt arī kaut ko citu, izņemot vīnu?

Šogad un pagājušajā gadā esmu sācis arī taisīt dažādus liķierus – lāceņu, aveņu, upeņu, dzērveņu, arī Ziemassvētku liķieri, kura sastāvā ir visādas ogas. Tautās ir aizgājis arī Muižas Kalvadoss, kas ir stiprais dzēriens (50%). Pagatavošanas procesā no sākuma tiek uztaisīts ābolu vīns kurš pēc tam tiek destilēts un vēl turēts ozola koka mucā, lai tam piešķirtu īpašu garšu.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.

Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai  viesmīlības pakalpojuma speciālistu/-i Mēs sagaidām: Augsta atbildības izjūta un precizitāte darbā; Uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; Higiēnas un paškontroles normu kontroli un ievērošanu; Spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; Labas latviešu valodas zināšanas; Angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; Pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Tavi pienākumi: Plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; Iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzglabāšanu; Piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; Brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 5,00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas), pēc pārbaudes laika 6,00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06:00-14:30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; Darba vieta viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu – monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstules. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433  Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 30.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLĪBAS PAKALPOJUMU SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-30 Kontaktpersona: Monta Martinsone Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

SIA "Melderi K.&V." ir ģimenes uzņēmums, kas jau vairāk kā 25 gadus darbojas lauksaimniecības nozarē, sniedzot lopbarības graudu pārstrādes pakalpojumu - malšanu un placināšanu, lopbarības sagatavošanu klientiem ērtā vietā un laikā. Mēs no visas sirds un labākajiem nodomiem cenšamies nodrošināt augstākās kvalitātes pakalpojumu mūsu klientiem visā Latvijā un Igaunijas dienvidos. Mūsu galvenās vērtības ir cieņa, uzticamība, sadarbība un attīstība. Šobrīd savā komandā aicinām SPECIALIZĒTĀ AUTOMOBIĻA VADĪTĀJU / MELDERI! Tavos pienākumos ietilps: graudu pārstrādes pakalpojuma sniegšana mūsu klientiem visā Latvijā un Igaunijā atbilstoši amata aprakstam u.c. instrukcijām; specializētā automobiļa vadīšana, kā arī regulāra apkopju un remontdarbu veikšana (t.i. uzturēšana lieliskā tehniskā un vizuālā stāvoklī); dokumentācijas noformēšana pie klientiem; savlaicīga un regulāra atskaišu sagatavošana un iesniegšana. Piesakies, ja Tev: ir vispārējā vidējā izglītība; ir C kategorijas vadītāja apliecība; ir pieredze smagā automobiļa vadīšanā un tehniskajā apkalpošanā; ir teicamas zināšanas par tehniku un tās remontdarbiem; latviešu valoda ļoti labā līmenī, angļu vai krievu valoda sarunvalodas līmenī; ir gana daudz fiziskā spēka un izturības; ir spējas strādāt patstāvīgi un atbildīgi; nav bail no fiziski smaga darba, pāris īpaši darbīgiem mēnešiem gadā un godprātīgas attieksmes pret darbu. Dosim priekšroku, ja Tev ir pieredze: darbā ar tehniku un tehnikas remontdarbiem; darbā lauksaimniecības sektorā. Kļūstot par vienu no melderiem, mēs Tev sniegsim: iespēju plānot un veikt savu darbu patstāvīgi; veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; savlaicīgu un konkurētspējīgu atalgojumu (vidēji 1700,- EUR bruto, kad pierādīsi sevi); piemaksas par papilddarbiem; darbu visā Latvijas teritorijā, reizēm Igaunijas dienvidos. Savu pieteikuma vēstuli un CV ar norādi "Pieteikums specializētā automobiļa vadītāja amatam", lūdzu, sūti uz epastu  melderi@valm.lv līdz 2024. gada 11. jūnijam! Pieteikumos norādītie personas dati tiks izmantoti tikai šīs atlases procesa ietvaros. Datu pārzinis - SIA "Melderi K.&V.", reģ.nr.: 44103012254, juridiskā adrese: Ozolu iela 4, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov., LV-4219. Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 74, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Lauksaimniecība / Vide Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-11 Kontaktpersona: Maija Kukaine Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri