Valmieras Ziņas

Trīs padomi izcilas kafijas pagatavošanai mājās

Lasīšanas laiks: 3 min

Kafijas eksperts Gatis Zēmanis ir pārliecināts – pēdējo gadu laikā augušas iedzīvotāju zināšanas kafijas jautājumos, tomēr ir viegli apjukt starp plašajiem kafijas pagatavošanas veidiem un daudzveidīgajiem rīkiem. Rimi Gardēži komandas eksperts apkopojis trīs vienkāršus pamatprincipus, lai pagatavotu izcilu kafiju mājas apstākļos.

“Kā īstenam kafijas gardēdim man mājās ir pieejami dažādi rīki kafijas pagatavošanai. Ja vēlos iepriecināt ciemiņus ar espreso vai kapučīno, tad izmantoju kapsulu automātu ar labu tvaika padevi perfektu piena putu pagatavošanai. Kad sieva pagatavo klasisku itāļu tiramisu, nevaru iedomāties neko labāku par svaigu, ar patīkamu skābuma līmeni apveltītu Etiopijas kafiju. To mēdzu gatavot mokas kanniņā, izmantojot aeropresi. Tāpat kafiju mēdzu gatavot arī franču presē. Protams, dzeru arī aplejamo kafiju krūzītē, ko izvēlos 40% gadījumu. Tomēr, neatkarīgi no izvēlētās kafijas pagatavošanas metodes, vienmēr pieturos pie galvenajiem ieteikumiem dzēriena pagatavošanā,” pieredzē dalās Rimi Gardēži komandas kafijas eksperts Gatis Zēmanis.

1. Pievērs uzmanību kafijas svaigumam

“Ar kafiju ir tieši tāpat kā ar maizi – jo tā ir svaigāka, jo garšīgāka,” uzsver Gatis. Izvēloties kafiju, pievērs uzmanību tās ražošanas datumam – jo svaigāka kafija, jo vairāk vērtīgā aromāta tā būs saglabājusi. Kafiju ir ieteicams uzglabāt tajā pašā iepakojumā, kurā tā ir iegādāta, jo tās lielākie ienaidnieki ir gaiss un gaisma. Tāpēc tās pārbēršana skaistā stikla traukā garšu neuzlabos, bet gluži pretēji – pasliktinās. Vislabāk, ja mājās ir pieejamas kafijas dzirnaviņas, tad var iegādāties pupiņu kafiju un samalt to tieši pirms kafijas pagatavošanas.

2. Izvēlies pareizo ūdeni

Kafijas garšu ietekmē ne vien pati kafija, bet arī ūdens, kurā tā tiek pagatavota. Tam ir jābūt ar zemu dzelzs sastāvu, neitrālu PH līmeni un sabalansētu minerālu sastāvu. Vislabāk pagatavošanai izmantoto filtrētu krāna ūdeni vai attīrītu ūdeni no pudelēm. Ūdens temperatūrai jābūt robežā no 92 līdz 96 grādiem pēc celsija. Ja temperatūra būs virs 96 grādiem, kafijai parādīsies rūgtena piegarša. Bet, ja ūdens temperatūra būs zemāka par 92 grādiem, kafija neatklās visu savu aromātu. Tiem, kam mājās nav pieejams ēdiena termometrs, pirms apliet kafiju ar verdošu ūdeni, ieteicam divas minūtes ļaut ūdenim atdzist.

3. Izmanto tikai tīrus rīkus

Kafijas pagatavošanā izmantotajiem rīkiem ir jābūt tīriem, jo kafija ļoti viegli uzsūc mitrumu. Ja kafijas un tējas pagatavošanai izmantojat vienu un to pašu franču presi, tā pēc katras lietošanas reizes ir kārtīgi jāizmazgā, pretējā gadījumā var tikt bojāta kafijas unikālā garša. Tāpat viena no būtiskākajām lietām, kas ietekmē dzēriena garšu un aromātu, ir ekstrakcijas laiks jeb tas, cik ilgi kafija saskaras ar ūdeni. Piemēram, espreso pagatavošanas aparātā tās ir aptuveni 25 sekundes, jo ūdens tiek padots zem liela spiediena. Savukārt mājas apstākļos, izmantojot franču presi, tam nevajadzētu būt ilgākam par 4 – 5 minūtēm, jo tad var rasties nepatīkama pēcgarša.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri