Valmieras Ziņas

Trīs lietas, kas palīdz novērtēt kafijas kvalitāti

Jaunākie pētījuma dati rāda, ka lielākais vairākums jeb 76% Latvijas iedzīvotāju ikdienā dzer kafiju – no tiem 88% malko kafiju mājās, 49% – darbā, 35% ciemos, 28% – kafejnīcā vai restorānā, bet 18% – dodoties ceļā ar auto.

Lai arī kur mēs kafiju dzertu un lai kāds būtu tās pagatavošanas veids – vai mēs zinām, kā noteikt, vai mūsu iecienītā kafija ir kvalitatīva? Pamatā ir tikai trīs lietas, kas ļaus ikvienam vienkāršā veidā personīgi pārliecināties, vai iecienītā kafija ir kvalitatīva. Padomos dalās “Virši-A” un “King Coffee Service” eksperti.

Pievērs uzmanību kafijas pupiņu krāsai un spīdumam

Labas kafijas un kafijas dzērienu pamatā ir jābūt augstvērtīgām kafijas pupiņām. Ja kafijas pupiņas ir pārāk tumšas (pat melnas) un pārāk spīdīgas, tas var liecināt par nekvalitatīvu kafiju – šādas kafijas pupiņas sauc pār pārgrauzdētām un to vienīgais raksturojums ir izteikts rūgtenums un nepatīkama pēcgarša. Šādu kafiju var salīdzināt garšās ar ogli, jo tā ir izteikti rūgta.

Bet, ja kafija ir pārāk gaiša pēc grauzdēšanas un smaržo pēc zirņiem, salmiem vai siena, tā ir nepietiekami grauzdēta. Tāpēc kafijas mīļotājiem jāmeklē “zelta vidusceļš” – lai kafijas pupiņa ir brūna, bet ne melna un nav pārāk spīdīga.

Seko līdzi kafijas ražošanas datumam un derīguma termiņam

Kafijas svaigums ir nākamais raksturojošais elements, kas svarīgs gan kafijas pupiņu novākšanas, gan arī grauzdēšanas procesā, tāpēc pievērs uzmanību uz kafijas iepakojuma norādītiem grauzdēšanas datumiem vai pieejamai informācijai kafijas tirdzniecības vietās. Jo svaigāka kafija, jo tā ir garšas bagātāka. Pirmajos trīs mēnešos, kopš grauzdēšanas brīža, kafija saglabā savu visaugstāko potenciālu – pēc tam tā sāk lēnam zaudēt savas garšas īpašības. 

Pārliecinies, kāda ir kafijas pēcgarša

Latvijā valda stereotips, ka laba kafija ir rūgta kafija, taču kafijas garšai ir jābūt balansētai starp rūgtu, skābenu un pat nedaudz saldenu garšu. Kafijai ir jābūt ilgai un noturīgai pēcgaršai – ja izgaršo dabīgu karameles, šokolādes vai kakao pēcgaršu, tas liecina par labas kafijas kvalitāti. Savukārt, ja pēc kafijas dzeršanas sajūti pelnu vai darvas garšu, tas ir signāls tam, ka kafijas pupiņas ir pārgrauzdētas vai nekvalitatīvas un ka labās garšas īpašības ir zudušas.

Vēl viens veids, kā pārliecināties par kafijas kvalitāti ir ļaut tai atdzist – laba kafija arī atdzisusi garšos labi un patīkami, tai būs patīkama smarža.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā vērtējat VARAM piedāvāto pašvaldību reformas modeli?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri