Valmieras Ziņas

Recepte: Džeimija Olivera pildītais Ziemassvētku tītars ar mērci

Lasīšanas laiks: 5 min

Ziemassvētki ir ne tikai vissirsnīgākie un siltākie svētki, bet arī gada lielākais kulinārais izaicinājums ikvienai saimniecei, neatkarīgi no tā, vai viņa ir pieredzējusi pavāre vai arī tikai vēl mācās. Atraktīvajam britu pavāram Džeimijam Oliveram ir padoms, kā pagatavot garšīgu pildīto tītaru ar mērci.

Īpašajā šovā “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem”, kas televīzijas kanālā “FOX Life” būs skatāms 24.decembra vakarā, Olivers atklās noslēpumus un trikus, kā padarīt klasiskas Ziemassvētku vakariņas tik garšīgas kā nekad iepriekš. Džeimijs zina daudz dažādu knifiņu, kas palīdzēs piešķirt neparastu dzirkstelīti gardam tītaram un izcilai mērcei.

Sastāvdaļas pildītajam tītaram

  • 6 kg augstākā labuma tītars, ar iekšām (ķidām)
  • 125 g nesālīta sviesta
  • klementīns (lielie mandarīni)
  • 1/2 buntītes svaigu lapu garšvielu, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • 2 sīpoli
  • 2 seleriju kāti
  • 2 burkāni

Tītara sagatavošana

Ja vēlies savlaicīgi sagatavoties Ziemassvētku vakariņām, esi gatavs darbam teju visu dienu. Izņem tītaru no ledusskapja stundu vai divas pirms gatavošanas, atkarībā no tā lieluma, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai. Pārbaudi tītara dobumu, vai tur nav iekšu. Ja ir, izņem un novieto uz cepamās pannas. Tās mērcei piešķirs neticamu garšu. Rokās sasildi sviestu un rūpīgi ieberz visu putnu, tad pārkaisi ar jūras sāli un melnajiem pipariem.

Sagriez uz pusēm klementīnu un liec to galvenajā dobumā kopā ar svaigiem garšaugiem. Taču, lai cirkulētu karstais gaiss, nepiepildi to tik pilnu, cik iespējams. Izmanto apmēram 200 g Dženaro gaļas un sīpolu pildījumu un aizpildi kakla dobumu. Taču nepiepildi to pārāk cieši, lai var pārvilkt atpakaļ ādu un sašūt putna apakšdaļā.

Sagriez dārzeņus un novieto uz pannas ar iekšām. Uz tā novieto tītaru un pārsedz pannu ar alumīnija foliju. Atceries, tagad ir jānomazgā rokas un izmantotie virtuves piederumi!

Tītara cepšana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Aprēķini nepieciešamo cepšanas ilgumu. Tiek uzskatīts, ka augstākā labuma putnam nepieciešamas 25 – 30 minūtes uz kilogramu, lielveikalu putnam 35 – 40 minūtes. Ja jums ir 6 kg smags tītars, tad cep 2 stundas 42 minūtes. Olivers uzskata, ka 27 minūtes uz kilogramu ļauj sasniegt ideālo rezultātu. Apmēram 45 minūtes pirms cepšanas beigām noņem foliju, lai tītars iegūst patīkamu zeltainu ādiņu.

Lai pārbaudītu cepeša gatavību, vienkāršākais veids ir iedurt nazi biezākajā augšstilbā – ja iztekt caurspīdīga sula, tas ir gatavs. Var izmantot arī gaļas termometru. Iekšējai temperatūrai būtu jāsasniedz 65ºC ekstra kvalitātes tītaram un 70ºC standarta putnam.

Izmanto lielas virtuves knaibles un pacel tītaru tā, lai visas sulas notek pannā, pārcel tītaru uz paplātes, pārklāj ar dubultu alumīnija folijas kārtu un atstāj atpūsties uz aptuveni divām stundām, kamēr paveiksi visu pārējo un pagatavosi mērci.

Tītara sagriešanai var izmantot vienu no divām zemāk aprakstītajām metodēm

1.Atdali spārnus, ādas daļu pie stilba, tad nogriez stilbus. Šo brūno gaļu var sagriezt šķēlītēs vai atstāt vienā gabalā – tā ir tik garšīga. Glabā to siltu, kamēr tiec galā ar krūšu daļu. Krūšu daļas sagriešanai izmanto garu nazi, izkārto uz šķīvjiem pirms pasniegšanas.

2.Atdali kājas līdzīgi kā iepriekš, tad atrod mugurkaulu un griez visā garumā, cik vien atļauj nazis, līdz tiec līdz kauliem. Pēc tam atdali visu krūšu daļu, noņem to un sagriez.

Sastāvdaļas Dženaro gaļas un sīpolu pildījumam

  • 3 sīpoli
  • olīveļļa
  • dažas svaigas lapu garšvielas, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • šķipsniņa žāvētu čili pārslu – pēc izvēles
  • 400 g sastāvējusi maize
  • 150 ml piena ar mazu tauku saturu
  • 600 g kvalitatīvas desas gaļas
  • nesālīts sviests, ieziešanai

Dženaro gaļas un sīpolu pildījuma pagatavošana

Notīri, smalki sagriez sīpolus un uz vidējas uguns pannā kopā ar ēdamkaroti olīveļļas, šķipsniņu jūras sāls, melnajiem pipariem apcep desmit minūtes vai līdz tie kļūst mīksti, bieži apmaisa. Smalki sagriez garšaugus un iemaisi pannā, tāpat pievieno čili pārslas, ja tās tiek lietotas, mazliet pakarsē.

Maizei nogriez garoziņu, sadrupini, izmērcē pienā un 150 ml ūdens dažas minūtes līdz maize kļūst patiešām mīksta. Ar rokām izspied lieko šķidrumu, tad pārliec atsevišķā bļodā. Sajauc ar mīkstajiem sīpoliem un samaisi, maize ātri atdzesēs sīpolus. Kad tā ir atdzisusi, pievieno desas gaļu un ar rokām visu samaisi. Šis ir pamatpildījums. Ļoti garšīgs.

Pildījumu var papildināt arī ar citām sastāvdaļām: nelielu sauju sagrieztu žāvētu augļu, piemēram, dzērvenēm, rozīnēm, datelēm, aprikozēm; šļuku šerija vai saldā vīna; sauju sasmalcinātu ciedru riekstu vai riekstu maisījuma; sarīvētu klementīna vai apelsīna miziņu.

Masu, kas paredzēta tītara pildīšanai, – apmēram 200 g vairs necep. Pārējo var sacept un izmantot citur. Cepamo trauku ierīvē ar sviestu, ieliek masu, pārkaisa ar garšaugiem, riekstiem, žāvētiem augļiem, ja tādus lieto. Apsmidzina ar eļļu, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Cepeškrāsnī ievieto apakšā, cep 180ºC apmēram 35 – 40 minūtes vai kamēr kļūst zeltains un ir vienmērīgi izcepies.

Sastāvdaļas Ziemassvētku mērcei

  • tītara iekšas, kas atlika pēc tītara cepeša gatavošanas
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kviešu miltu
  • 1,5 litrs cāļa buljona
  • šļuka sarkanā, rozā vīna, šerija vai portvīna – pēc izvēles
  • ēdamkarote dzērveņu vai jāņogu želejas

Mērces pagatavošana

Pirmais solis jau ir paveikts – dārzeņi un iekšas ir sasautējušās kopā ar tītaru. Sāc ar pannu, ar karoti izlej trīs ceturtdaļas no satecējušajiem taukiem (tie noderēs citā reizē). Pannu uzliec uz vidējas uguns un ar koka karoti iemaisi miltus, sakasi arī atlikumus no pannas malām. Kad viss ir samaisīts, pielej buljonu. Uzvāri, tad atstāj vārīties uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes vai arī tik ilgi, līdz mērce sasniedz vēlamo konsistenci. Taukus, putas vienkārši nosmeliet.

Ja vēlaties, var pievienot papildu aromātu, piemēram, kādu šļuku sarkanvīna, rozā vīna, šerija vai portvīna. Vai kādu karotīti nedaudz saldenas želejas. Kad mērce sasniegusi vēlamo konsistenci, nokās ar rupju sietu, salej katliņā, kuru tur siltumā līdz pasniegšanai.

Iedvesmas pilnais raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” ir vienkārši jāredz, it īpaši tad, ja vēlies pagatavot brīnišķīgu svētku mielastu bez lieka stresa.

Raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” televīzijas kanālā “FOX Life” skatāms sestdien, 24.decembrī plkst.21.00.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas pirmsskolas izglītības iestāde “Dārziņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā saimniecības vadītāju (20 stundas nedēļā (0.5 likmes)). Ja Tev ir vēlme: • vadīt, organizēt un pārraudzīt Iestādes tehniskā personāla darbu; • nodrošināt un organizēt Iestādes ēku inženiertīklu savlaicīgu tehnisko un profilaktisko apkalpošanu; • organizēt un uzraudzīt ugunsdrošības un darba drošības noteikumu ievērošanu; • piedalīties Iestādes budžeta plānošanā un iepirkuma procedūras izstrādē un organizēšanā; • iegādāties nepieciešamo inventāru, instrumentus un citas materiālās vērtības, nepieciešamības gadījumos sastādīt tehnisko specifikāciju un veikt tirgus izpēti; un ja Tev ir: • vispārējā vidējā vai profesionālā vidējā izglītība; • darba drošības un ugunsdrošības jautājumu pārzināšana tiks uzskatīta par priekšrocību; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); • kompetences: elastība, atbildība, iniciatīva; teicamas komunikācijas prasmes; mēs piedāvājam: • atbildīgu, interesantu un radošu darbu; • pamatalgu pārbaudes laikā 468 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 492,50 EUR pirms nodokļu nomaksas; • sociālās garantija, darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam. CV un motivācijas vēstuli, sūtīt Iestādes vadītājai S.Liepai uz e-pastu: darzins@valmiera.edu.lv, vai iesniedzot personīgi adresē: Parka iela 14, Mazsalaca, Valmieras novads līdz 2025.gada 23.maijam. Tālruņa numurs papildu informācijai: 27871920. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SAIMNIECĪBAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Parka iela 14, Mazsalaca, Valmieras nov. Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: darzins@valmiera.edu.lv 27871920

AS "Sadales tīkls" (reģistrācijas Nr.40003857687) nodrošina elektroenerģijas savienojumu vairāk nekā 790 000 klientu pieslēgumu visā Latvijā. Mēs ilgtermiņā rūpējamies par droša, vieda un efektīva elektrotīkla attīstību, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu elektroapgādi un veicinātu sabiedrības labklājību, drošību un izaugsmi. Aicinām darbā specializētā automobiļa vadītājus-/as Darbs saistīts ar komandējumiem Latvijas teritorijā.  1 darba vieta Valmierā, Raiņa ielā 12B vai Siguldā, Augļu ielā 2 Mēs Tev uzticēsim veikt elektropārvades līniju trašu tīrīšanas darbus ar speciālo tehniku un instrumentiem veikt kravu pārvadājumus un strādāt ar specializēto tehniku elektropārvades līniju remonta darba izpildē veikt ikdienas tehnisko apkopi un piedalīties darba pienākumu veikšanai nodoto transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta darbos Piesakies, ja Tev ir vēlme un interese strādāt ar dažāda veida specializēto tehniku vispārējā vidējā izglītība motorzāģa un krūmgrieža operatora apliecība pieredze mežistrādē B, BE, C un CE kategorijas autovadītāja apliecība un braukšanas pieredze vēlama profesionālā transportlīdzekļu vadītāju kategorija (95.kods) TR2 kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība un braukšanas pieredze valsts valodas zināšanas pamata līmenī (A2) prasme darbā ar datoru (MS Office) Esot mūsu komandā, Tu iegūsi amata algu no 1465 EUR līdz 1640 EUR bruto mēnesī veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu piektdien īsāku darba laiku papildu 5 atvaļinājuma dienas gadā papildu finansiālu atbalstu ikgadējam atvaļinājumam papildu apmaksātas brīvdienas un atbalstu īpašos dzīves gadījumos profesionālus un atsaucīgus kolēģus apmācību darba vietā profesionālās izaugsmes iespējas uz tehnoloģijām balstītu darba vidi vienā no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem mūsdienīgu un drošu darba apģērbu un individuālās aizsardzības līdzekļus darba specifikai atbilstošu aprīkojumu un instrumentus mūsdienīgu un jaunu autotransportu un specializēto tehniku apmaksātas apmācības, kas nepieciešamas darbam Pieteikumus gaidīsim līdz 13.05.2025. Piesakies mājaslapā, šeit: Specializētā automobiļa vadītāji/-as (specifika-trašu tīrīšana), neiekļaujot sensitīvu informāciju (piem. foto, tautību, vecumu utt.). Iesniegto informāciju uzglabāsim 6 mēnešus. Ar detalizētu informāciju par AS "Sadales tīkls" veikto personas datu apstrādi var iepazīties mājas lapas https://sadalestikls.lv/lv/noteikumi Iesniegtā informācija atlases caurspīdīguma nodrošināšanas un darbinieku interešu pārstāvības mērķa sasniegšanai var tikt nodota LAB "Enerģija", www.energija.lv. Iebildumu gadījumā informē mūs, e-pasts: darbs@sadalestikls.lv Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 12B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-13 Kontaktpersona: Personāla daļa Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

SIA “Artifex plus” ir uzņēmums Valmiermuižā ar 23 gadu pieredzi nozarē, plašu piedāvājuma klāstu vizuālās reklāmas un drukas materiālu izgatavošanā.  Aicina savā komandā Digitālo iekārtu operatoru/-i   drukas un apstrādes iekārtām (printeri, digitālie griezēji, laminatori, iesiešanas u.c. iekārtas) Galvenās prasības: Teicamas datora lietošanas prasmes. Laba loģiskā un tehniskā domāšana, vizuālā uztvere. Radoša pieeja -spēja rast tehniskus risinājumus nestandarta situācijās. Augsta atbildības sajūta, disciplinētība, pedantisms un precizitāte. Pieredze darbā ar instrumentiem un dažādiem materiāliem, rokdarbiem. Spēja ātri apgūt jaunas iekārtas un tehnoloģijas. Lasīt un iedziļināties iekārtu tehniskajās instrukcijās angļu valodā. B kategorijas autovadītāja apliecība Galvenie pienākumi: Nodrošināt kvalitatīvu vizītkaršu, bukletu un citu informatīvo un reklāmas produktu izgatavošanu un apstrādi. Darbs ar printeriem, digitāliem griezējiem, pēcapstrādes iekārtām, laminēšanu, iesiešanu, locīšanu un tml. Analizēt saņemto vizuālo un digitālo materiālu un veikt korekcijas drukas procesā. Plānot un uzraudzīt procesus, veikt izejmateriālu pasūtījumus un uzskaiti. Veikt citus ar uzņēmuma darbību saistītus darbus (dokumentu apstrāde, uzskaite). Piedāvājam: Apmācību darbam ar drukas un pēcapstrādes iekārtām. Iespēju ikdienā strādāt ar jaunākām tehnoloģijām, iespēju profesionāli pilnveidoties. Atalgojumu no 1000-1500 bruto, (atkarīgs no padarītā apjoma, kvalitātes un ieinteresētības). Darba vietas adrese: Alejas iela 12, Valmiermuiža, Valmieras nov. CV ar pieredzes (veikto pienākumu) vai hobiju un interešu aprakstu lūdzam sūtīt uz e-pastu:lietvediba@artifex.lv Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: DIGITĀLĀS IESPIEŠANAS OPERATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-14 Kontaktpersona: ARTIFEX PLUS

Mūsu partneri