Valmieras Ziņas

Pagatavo pats: trīs gardas dip mērcītes uzkodu galdam

Lasīšanas laiks: 3 min

Saviesīga pasēdēšana nav iedomājama bez apetīti rosinoša uzkodu galda, kura neatņemama sastāvdaļa ir arī gardas un bagātīgas dip mērcītes. Ar tām iespējams piešķirt jaunas un interesantas garšas nianses gan dārzeņu, gan zivju un gaļas uzkodām – atliek vien izvēlēties sev tīkamāko recepti un pagatavot to pašam! Lai smeltos iedvesmu, gaļas produktu zīmola “Rīgas Miesnieks” meistari piedāvā trīs dip mērču receptes, no kurām sev piemērotu atradīs gan pikantāku, gan maigāku garšu cienītāji.

Ābolu-sinepju mērce (~ 200 ml)

Nepieciešams:

  • divi vidēja lieluma vietējie āboli;
  • 100 ml ābolu sulas;
  • pustējkarote žāvēta timiāna;
  • viena ēdamkarote baltvīna etiķa;
  • viena līdz divas tējkarotes graudaino sinepju;
  • viena tējkarote medus;
  • jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana: nomizo ābolus, izgriez tiem serdes un sagriez tos gabaliņos. Ielej nelielā katliņā ābolu sulu, pievieno sagrieztos ābolus un karsē piecas līdz septiņas minūtes, līdz āboli kļuvuši mīksti. Pievieno etiķi un timiānu un karsē vēl dažas minūtes, tad sablenderē un atdzesē. Atdzesētajam ābolu biezenim pievieno medu, pēc garšas sinepes, sāli un piparus.

Garšaugu aioli mērce (~ 200 ml)

Nepieciešams:

  • viens olas dzeltenums;
  • viena tējkarote “Dijon” sinepju;
  • puse no vidēja citrona sulas;
  • 150 ml vīnogu kauliņu eļļas;
  • divas ķiploka daiviņas;
  • četras ēdamkarotes svaigu maurlociņu un pētersīļu maisījuma;
  • jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas);
  • šķipsniņa cukura.

Pagatavošana: sakul olas dzeltenumu ar sinepēm un citrona sulu, tad, turpinot kult, lēnām pievieno eļļu. Turpini kult, līdz masa pēc konsistences līdzinās skābam krējumam. Pievieno saspiestu ķiploku, garšaugus, sāli, piparus un cukuru. Aioli pagatavošanai var izmantot arī blenderi vai mikseri. Izmantojot blenderi, tajā var sasmalcināt arī ķiplokus un garšaugus, taču to var darīt vienīgi pēc tam, kad pievienota eļļa un masa jau sabiezējusi. Ja nav pietiekami daudz laika vai trūkst kādas sastāvdaļas, tad lieliski var izmantot arī veikalā pirktu majonēzi, iemaisot tajā sasmalcinātus ķiplokus, garšaugus un nedaudz citronu sulas.

Dip mērce ar jogurtu un karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem (~ 250 ml)

Nepieciešams:

  • divi sarkanie sīpoli;
  • viena ēdamkarote eļļas;
  • pustējkarote žāvēta timiāna;
  • viena ēdamkarote medus;
  • viena ēdamkarote sarkanvīna etiķa;
  • šķipsniņa čili piparu pārslu (pēc izvēles);
  • 150 ml grieķu jogurta;
  • jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana: nomizo un sakapā sīpolus. Uzkarsē pannā eļļu, pievieno sīpolus un nedaudz sāls un, pastāvīgi maisot, karsē vidējā temperatūras režīmā 10-15 minūtes, līdz sīpoli ir kļuvuši mīksti. Pievieno medu, timiānu, etiķi un čili piparus (pēc izvēles) un turpini maisīt vēl dažas minūtes. Ļauj pilnībā atdzist, tad iemaisi jogurtu un pievieno pēc garšas sāli un piparus. Daļu sīpolu masas var uzlikt uz mērces, kas piešķirs tai vēl apetīti rosinošāku izskatu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri