Valmieras Ziņas

Padomi, kā pagatavot izcili gardus gaļas grilējumus

Lasīšanas laiks: 3 min

Plaukstošie ziedi un siltie saules stari pasludina grila sezonu par atklātu. Tādēļ ir īstais laiks noslaucīt putekļu kārtu no grila, aicināt ciemos draugus un, ja vēl tas nav apgūts, mācīties pagatavot gardus gaļas grilējumus.

Lai gan daudziem grilēšana šķiet pavisam vienkāršs process jeb “uzliec gaļu uz restes un cep”, tomēr ir jāzina vairāki knifiņi, lai gala rezultāts sanāktu sulīgāks, mīkstāks un visādi citādi labāks. Tāpēc “Rakvere” eksperti dalās padomos, kas palīdzēs pagatavot lielisku gaļu arī tiem, kas vēl tikai apgūst grilēšanas mākslu.

Grila sagatavošana

Izcel grilu no ziemas guļas un kārtīgi to notīri, jo jebkādi netīrumi, piekaltuši tauki un putekļi kavē gaisa piekļuvi liesmai, kas savukārt negatīvi ietekmē grilēšanas rezultātu. Lai ar oglēm kurināmu grilu būtu vieglāk tīrīt, tajā iekšā var ieklāt foliju – tas ievērojami atvieglo grila tīrīšanu un palīdz to uzturēt tīru. Tikai neaizmirsti izdurt folijā caurumus tajās vietās, kur grila korpusā atrodas gaisa plūsmas atveres!

Marinē un glazē

Marinēšanai un grilēšanai paredzēto gaļu griez pretējā virzienā tajā esošajām šķiedrām. Turklāt ņem vērā – viena gabala biezumam jābūt aptuveni 1,5 cm.

Laba marināde padara gaļu vēl mīkstāku un gardāku. Īpaši labu rezultātu var panākt, izmantojot dažādas eļļas, sulas un garšaugus. Savukārt uz vīna un etiķa bāzes gatavotas marinādes var padarīt gaļu sausāku un sīkstāku. Tāpēc pirms grilēšanas no gaļas ar papīra dvieli ir jānoslauka liekā marināde vai vienkārši jāļauj tai notecēt. Tas ļaus izvairīties no gaļas sautēšanās marinādē.

Apetīti rosinoša spīduma un interesantu garšas nianšu iegūšanai dažas minūtes pirms grilēšanas beigām vai pasniegšanas gaļu var pārklāt ar speciālu glazūru. Vairums glazūru satur nedaudz medus vai cukura, kas karstumā karamelizējas, piešķirot gatavajai gaļai skaistu, zeltītu nokrāsu. Izvēlies glazūru, kuras garša atbilst marinādei, kurā gaļa ir marinēta.

Papildus gaļai lieliski piemēroti grilēšanai ir arī kabači, baklažāni, sēnes un kukurūzas vālītes, ko tāpat iespējams marinēt un pirms grilēšanas pārklāt ar glazūru.

Nosaki pareizo grilēšanas temperatūru

Lai iegūtu nevainojami tīru garšu, grila aizdedzināšanai izmanto koka skalus, papīru vai pārtikas eļļu. Pirms grilēšanas ļoti būtiski ir sasniegt gaļas cepšanai piemērotāko temperatūru, jo pārāk vēss grils padara gaļu sīkstu, bet pārāk augstā temperatūrā gaļa var apdegt. Ogles ir sasniegušas vajadzīgo temperatūru, kad, novietojot roku aptuveni 10 cm attālumā no oglēm, vari to noturēt 3-4 sekundes. Ja neatraujoties vari roku noturēt ilgāk, tad temperatūra ir par zemu.

Grilēšanas laiks – atkarīgs no gaļas

Grilēšanas laiks ir atkarīgs no gaļas gabala lieluma, gaļas īpašībām un iepriekšējas apstrādes. Tāpat arī no cepšanas temperatūras un attāluma, kādā gaļa atrodas no karstajām oglēm. Ja tiek cepta cūkgaļa, tad jāņem vērā – jo treknāka gaļa, jo mērenākā temperatūrā tā jāgrilē. Cūkgaļas ribiņas ir jācep aptuveni 10 minūtes no katras puses, bet no kakla karbonādes pagatavots cūkgaļas šašliks būs gatavs 20 minūtēs. Savukārt liellopa gaļa jāgrilē ātri un uz ļoti karstām oglēm.

Lai gaļa būtu sulīgāka, pēc izcepšanās ļauj tai 5 līdz 10 minūtes pastāvēt slēgtā traukā.

Cīņa ar liesmām

Galvenais gaļas apdegšanas iemesls ir pārlieku liels marinādes vai tauku daudzums, kas, pilot uz oglēm, izraisa uzliesmošanu. Liesmu dzēšanai izmanto ūdeni vai kādu citu pārtikā lietojamu un nedegošu šķidrumu. Tāpat liesmas var slāpēt, uzliekot grilam vāku vai uzberot mitras alkšņa zāģu skaidas. Interesantu garšu un aromātu iegūsi, dzēšot liesmas ar alu vai vīnu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandā! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” aicina darbā skolotāja palīgu (profesijas kods 5312 01) (40 stundas nedēļā, viena likme) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veicināt un nostiprināt bērniem pašapkalpošanās prasmes un kultūrhigiēniskās iemaņas; • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • nodrošināt telpu uzkopšanu saskaņā ar higiēnas noteikumu prasībām; • sadarboties ar grupas pedagogiem; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība; • valsts valodas prasme atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva un atbildīga attieksme pret darbu; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 760 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 810 EUR pirms nodokļu nomaksas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • radošu un interesantu darbu atsaucīgā un draudzīgā kolektīvā; • profesionālās pilnveides iespējas un izaugsmes iespējas; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), motivācijas vēstuli, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu v2v@valmiera.edu.lv, līdz 2025.gada 28.novembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: v2v@valmiera.edu.lv 64281559 (lietvede)

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr. 40003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Valmierā, Pauku ielā 1. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Apmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 1000-1050 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Valmierā, Pauku ielā 1 vai pieteikties personīgi WhatsApp mob.tel.nr. +371 25 614 427. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Pauku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: top! VALMIERA, PAUKU 1 lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties WhatsApp

Mūsu partneri