Valmieras Ziņas

Padomi, kā pagatavot izcili gardus gaļas grilējumus

Lasīšanas laiks: 3 min

Plaukstošie ziedi un siltie saules stari pasludina grila sezonu par atklātu. Tādēļ ir īstais laiks noslaucīt putekļu kārtu no grila, aicināt ciemos draugus un, ja vēl tas nav apgūts, mācīties pagatavot gardus gaļas grilējumus.

Lai gan daudziem grilēšana šķiet pavisam vienkāršs process jeb “uzliec gaļu uz restes un cep”, tomēr ir jāzina vairāki knifiņi, lai gala rezultāts sanāktu sulīgāks, mīkstāks un visādi citādi labāks. Tāpēc “Rakvere” eksperti dalās padomos, kas palīdzēs pagatavot lielisku gaļu arī tiem, kas vēl tikai apgūst grilēšanas mākslu.

Grila sagatavošana

Izcel grilu no ziemas guļas un kārtīgi to notīri, jo jebkādi netīrumi, piekaltuši tauki un putekļi kavē gaisa piekļuvi liesmai, kas savukārt negatīvi ietekmē grilēšanas rezultātu. Lai ar oglēm kurināmu grilu būtu vieglāk tīrīt, tajā iekšā var ieklāt foliju – tas ievērojami atvieglo grila tīrīšanu un palīdz to uzturēt tīru. Tikai neaizmirsti izdurt folijā caurumus tajās vietās, kur grila korpusā atrodas gaisa plūsmas atveres!

Marinē un glazē

Marinēšanai un grilēšanai paredzēto gaļu griez pretējā virzienā tajā esošajām šķiedrām. Turklāt ņem vērā – viena gabala biezumam jābūt aptuveni 1,5 cm.

Laba marināde padara gaļu vēl mīkstāku un gardāku. Īpaši labu rezultātu var panākt, izmantojot dažādas eļļas, sulas un garšaugus. Savukārt uz vīna un etiķa bāzes gatavotas marinādes var padarīt gaļu sausāku un sīkstāku. Tāpēc pirms grilēšanas no gaļas ar papīra dvieli ir jānoslauka liekā marināde vai vienkārši jāļauj tai notecēt. Tas ļaus izvairīties no gaļas sautēšanās marinādē.

Apetīti rosinoša spīduma un interesantu garšas nianšu iegūšanai dažas minūtes pirms grilēšanas beigām vai pasniegšanas gaļu var pārklāt ar speciālu glazūru. Vairums glazūru satur nedaudz medus vai cukura, kas karstumā karamelizējas, piešķirot gatavajai gaļai skaistu, zeltītu nokrāsu. Izvēlies glazūru, kuras garša atbilst marinādei, kurā gaļa ir marinēta.

Papildus gaļai lieliski piemēroti grilēšanai ir arī kabači, baklažāni, sēnes un kukurūzas vālītes, ko tāpat iespējams marinēt un pirms grilēšanas pārklāt ar glazūru.

Nosaki pareizo grilēšanas temperatūru

Lai iegūtu nevainojami tīru garšu, grila aizdedzināšanai izmanto koka skalus, papīru vai pārtikas eļļu. Pirms grilēšanas ļoti būtiski ir sasniegt gaļas cepšanai piemērotāko temperatūru, jo pārāk vēss grils padara gaļu sīkstu, bet pārāk augstā temperatūrā gaļa var apdegt. Ogles ir sasniegušas vajadzīgo temperatūru, kad, novietojot roku aptuveni 10 cm attālumā no oglēm, vari to noturēt 3-4 sekundes. Ja neatraujoties vari roku noturēt ilgāk, tad temperatūra ir par zemu.

Grilēšanas laiks – atkarīgs no gaļas

Grilēšanas laiks ir atkarīgs no gaļas gabala lieluma, gaļas īpašībām un iepriekšējas apstrādes. Tāpat arī no cepšanas temperatūras un attāluma, kādā gaļa atrodas no karstajām oglēm. Ja tiek cepta cūkgaļa, tad jāņem vērā – jo treknāka gaļa, jo mērenākā temperatūrā tā jāgrilē. Cūkgaļas ribiņas ir jācep aptuveni 10 minūtes no katras puses, bet no kakla karbonādes pagatavots cūkgaļas šašliks būs gatavs 20 minūtēs. Savukārt liellopa gaļa jāgrilē ātri un uz ļoti karstām oglēm.

Lai gaļa būtu sulīgāka, pēc izcepšanās ļauj tai 5 līdz 10 minūtes pastāvēt slēgtā traukā.

Cīņa ar liesmām

Galvenais gaļas apdegšanas iemesls ir pārlieku liels marinādes vai tauku daudzums, kas, pilot uz oglēm, izraisa uzliesmošanu. Liesmu dzēšanai izmanto ūdeni vai kādu citu pārtikā lietojamu un nedegošu šķidrumu. Tāpat liesmas var slāpēt, uzliekot grilam vāku vai uzberot mitras alkšņa zāģu skaidas. Interesantu garšu un aromātu iegūsi, dzēšot liesmas ar alu vai vīnu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr.40003115846- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!” "Strēlnieki", Naukšēnos, Valmieras novads. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850-900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi – pārdevējs NAUKŠĒNOS, vai pieteikties WhatsApp +371 28614995. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Strēlnieki, Naukšēni, Naukšēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-14 Kontaktpersona: mini top! Naukšēni cv@madara89.lv ar norādi pārdevējs

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (2 amata vietas uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijas kautuves un medījumu apstrādes uzņēmumā)Iepazīsties ar PVD: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2. punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992. gadam un kuriem ir veterinārmedicīniskās prakses licence, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; labas datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas pamatzināšanas – darbs ar Eiropas Savienības vietnēm (piemēram, TRACES) par dzīvu dzīvnieku nosūtīšanu kaušanai un svaigas gaļas apriti, likumdošanas aktu pielietošana darbā; B kategorijas autovadītāja apliecība; spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: veikt dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē un/vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai un noteiktajam darba laikam, 1350 EUR pirms nodokļu nomaksas pilnai slodzei; plānotā darba slodze – vienai amata vietai līdz 20 stundām nedēļā un otrai amata vietai līdz 35 stundām nedēļā. apmaksātu papildatvaļinājumu; normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; nelaimes gadījumu apdrošināšanu no pirmās darba dienas. Motivētu pieteikuma vēstuli un CV lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 28.novembrim. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050). Profesija: VETERINĀRĀRSTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri