Valmieras Ziņas

Padomi, kā pagatavot izcili gardus gaļas grilējumus

Plaukstošie ziedi un siltie saules stari pasludina grila sezonu par atklātu. Tādēļ ir īstais laiks noslaucīt putekļu kārtu no grila, aicināt ciemos draugus un, ja vēl tas nav apgūts, mācīties pagatavot gardus gaļas grilējumus.

Lai gan daudziem grilēšana šķiet pavisam vienkāršs process jeb “uzliec gaļu uz restes un cep”, tomēr ir jāzina vairāki knifiņi, lai gala rezultāts sanāktu sulīgāks, mīkstāks un visādi citādi labāks. Tāpēc “Rakvere” eksperti dalās padomos, kas palīdzēs pagatavot lielisku gaļu arī tiem, kas vēl tikai apgūst grilēšanas mākslu.

Grila sagatavošana

Izcel grilu no ziemas guļas un kārtīgi to notīri, jo jebkādi netīrumi, piekaltuši tauki un putekļi kavē gaisa piekļuvi liesmai, kas savukārt negatīvi ietekmē grilēšanas rezultātu. Lai ar oglēm kurināmu grilu būtu vieglāk tīrīt, tajā iekšā var ieklāt foliju – tas ievērojami atvieglo grila tīrīšanu un palīdz to uzturēt tīru. Tikai neaizmirsti izdurt folijā caurumus tajās vietās, kur grila korpusā atrodas gaisa plūsmas atveres!

Marinē un glazē

Marinēšanai un grilēšanai paredzēto gaļu griez pretējā virzienā tajā esošajām šķiedrām. Turklāt ņem vērā – viena gabala biezumam jābūt aptuveni 1,5 cm.

Laba marināde padara gaļu vēl mīkstāku un gardāku. Īpaši labu rezultātu var panākt, izmantojot dažādas eļļas, sulas un garšaugus. Savukārt uz vīna un etiķa bāzes gatavotas marinādes var padarīt gaļu sausāku un sīkstāku. Tāpēc pirms grilēšanas no gaļas ar papīra dvieli ir jānoslauka liekā marināde vai vienkārši jāļauj tai notecēt. Tas ļaus izvairīties no gaļas sautēšanās marinādē.

Apetīti rosinoša spīduma un interesantu garšas nianšu iegūšanai dažas minūtes pirms grilēšanas beigām vai pasniegšanas gaļu var pārklāt ar speciālu glazūru. Vairums glazūru satur nedaudz medus vai cukura, kas karstumā karamelizējas, piešķirot gatavajai gaļai skaistu, zeltītu nokrāsu. Izvēlies glazūru, kuras garša atbilst marinādei, kurā gaļa ir marinēta.

Papildus gaļai lieliski piemēroti grilēšanai ir arī kabači, baklažāni, sēnes un kukurūzas vālītes, ko tāpat iespējams marinēt un pirms grilēšanas pārklāt ar glazūru.

Nosaki pareizo grilēšanas temperatūru

Lai iegūtu nevainojami tīru garšu, grila aizdedzināšanai izmanto koka skalus, papīru vai pārtikas eļļu. Pirms grilēšanas ļoti būtiski ir sasniegt gaļas cepšanai piemērotāko temperatūru, jo pārāk vēss grils padara gaļu sīkstu, bet pārāk augstā temperatūrā gaļa var apdegt. Ogles ir sasniegušas vajadzīgo temperatūru, kad, novietojot roku aptuveni 10 cm attālumā no oglēm, vari to noturēt 3-4 sekundes. Ja neatraujoties vari roku noturēt ilgāk, tad temperatūra ir par zemu.

Grilēšanas laiks – atkarīgs no gaļas

Grilēšanas laiks ir atkarīgs no gaļas gabala lieluma, gaļas īpašībām un iepriekšējas apstrādes. Tāpat arī no cepšanas temperatūras un attāluma, kādā gaļa atrodas no karstajām oglēm. Ja tiek cepta cūkgaļa, tad jāņem vērā – jo treknāka gaļa, jo mērenākā temperatūrā tā jāgrilē. Cūkgaļas ribiņas ir jācep aptuveni 10 minūtes no katras puses, bet no kakla karbonādes pagatavots cūkgaļas šašliks būs gatavs 20 minūtēs. Savukārt liellopa gaļa jāgrilē ātri un uz ļoti karstām oglēm.

Lai gaļa būtu sulīgāka, pēc izcepšanās ļauj tai 5 līdz 10 minūtes pastāvēt slēgtā traukā.

Cīņa ar liesmām

Galvenais gaļas apdegšanas iemesls ir pārlieku liels marinādes vai tauku daudzums, kas, pilot uz oglēm, izraisa uzliesmošanu. Liesmu dzēšanai izmanto ūdeni vai kādu citu pārtikā lietojamu un nedegošu šķidrumu. Tāpat liesmas var slāpēt, uzliekot grilam vāku vai uzberot mitras alkšņa zāģu skaidas. Interesantu garšu un aromātu iegūsi, dzēšot liesmas ar alu vai vīnu.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Ēdiens.lv" STEIDZAMI aicina darbā VECĀKO PAVĀRU pirmsskolas iestādes „Burtiņš“ ēdnīcā Ozolu ielā 2A, Valmiermuižā, Valmieras pagastā, Burtnieku novadā. Darba pienākumi: Ēdiena gatavošana atbilstoši uzņēmuma standartiem; Sagatavot pamatprodukciju, kura iekļauta ēdienkartē; Ēdienu kvalitātes sistemātiska kontrole; Ievērot tehnoloģisko procesu atbilstoši noteiktajām receptēm; Ēdiena pasniegšana skolēniem. No Jums sagaidām: Atbilstošu izglītību (pārtikas jomā); Darba pieredzi sabiedriskās ēdināšanas jomā. Vēlama pieredze ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā līdzīgā iestādē (piemēram, izglītības iestāde, medicīnas iestāde, sociālās aprūpes centrs); Spēja organizēt savu darbu; Augsta atbildības sajūta; Higiēnas un paškontroles normu ievērošana; Latviešu valodas zināšanas. Mēs piedāvājam: Bezmaksas pusdienas; Stabilu atalgojumu; Draudzīgu kolektīvu; Sociālās garantijas. Darba laika veids un režīms: normālais darba laiks, darba dienās no plkst. 7:00 līdz 15:00, sestdienas, svētdienas un svētku dienas brīvas. Alga (BRUTO): stundas tarifa likme 2.80 EUR/stundā. Pieteikties, sūtot CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pagastā“ uz e-pastu info.riga@ediene.lv vai zvanot uz tālruni 26406262. Profesija: VECĀKAIS PAVĀRS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Burtnieku nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pag.“ sūtīt uz info.riga@ediene.lv vai zvanīt 26406262.

Vidzemes slimnīca aicina savā komandā INTERNISTU Terapijas nodaļā Galvenie amata pienākumi: veikt internā profila pacienta saslimšanu diagnostiku, ārstēšanu saskaņā ar profesionālo asociāciju vadlīnijām, Slimnīcas iekšējiem standartiem, instrukcijām; analizēt ārstnieciskā procesa dinamiku un pēctecību, ieviest jauninājumus ārstniecības uzlabošanai; sniegt pacientiem un to tuviniekiem saprotamā veidā informāciju par slimības diagnozi, izmeklēšanas un ārstēšanas plānu; aizpildīt medicīnisko dokumentāciju atbilstoši Slimnīcas iekšējiem un ārējiem normatīviem aktiem un lietvedības prasībām. Prasības kandidātiem: augstākā medicīniskā izglītība (internista sertifikāts); reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; spēja strādāt patstāvīgi un komandā; spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; precizitāte un atbildība; zināšanas darbā ar datoru; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: darba līgums uz nenoteiktu laiku; summētais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (no 1500 EUR); papildus piemaksas un kompensācijas; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc viena nostrādāta gada); iespēja pretendēt uz kompensāciju atbilstoši Veselības Ministrijas Eiropas Savienības fonda projektam; stabila, droša un sakārtota darba vide; iespēja īrēt dzīvesvietu Valmieras pašvaldības īres namos; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli ar norādi "Internists" uz e-pastu darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie ārstnieciskās direktores I.Ozoliņas pa tālr.29337763. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA“Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi; 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA“Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 29443898. Sīkāka informācija: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: INTERNISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz uz darbs@vidzemesslimnica.lv, t. 29337763.

Mūsu partneri