Valmieras Ziņas

Kā grilēt gudri? Uz grila var gatavot gan veselīgi, gan kaitīgi

Lasīšanas laiks: 4 min

Vasara ir īstais brīdis, kad kopā ar draugiem vai ģimeni izbaudīt grilēšanas priekus. Grilējot mēs varam gan ēdienu sabojāt, gan gatavot veselīgi. Kādi principi jāievēro, gatavojot veselīgi, portālam Veselam.lv skaidro veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja.

“Grilējot vai cepot gaļu, temperatūrā, kas augstāka par 200 grādiem, veidojas dažādi ķīmiski savienojumi ar kancerogēnu ietekmi – heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAO),”

skaidro Eva Kataja.

Speciāliste stāsta, ka HCA savienojumi veidojas tikai dzīvnieku valsts produktos, savukārt PAO rašanos ierosina tauku pilēšana uz oglēm, kas izsauc dūmus un nevēlamo savienojumu izveidi. Tāpat jāatceras par grila virsmas tīrību, jo pussadegušie tauki, kas dažkārt steigā netiek rūpīgi notīrīti, arī var palielināt kancerogēno savienojumu daudzumu grilētajā produktā.

Neskatoties uz pētījumu rezultātiem, kuri apliecina – grilēta un cepta gaļa palielina risku saslimt ar vēzi, speciāliste bilst, ka nav pilnībā jāatsakās no iecienīto ēdienu baudīšanas, jo potenciālie draudi iespējami tad, ja šādu gaļu lietojam katru dienu, kā arī neievērojot grilēšanas pamatprincipus.

Trīs galvenie noteikumi, kas palīdzēs izvairīties no kaitīgajiem savienojumiem:

* nepieciešams samazināt grilēšanas karstumu;

* ieteicams izvēlēties pēc iespējas mazāk treknu gaļu;

* jāatceras par grilēšanas ilgumu.

“Noteikti ieteiktu nogriezt treknumus. Tomēr, ja nevēlaties to darīt, tad tauku pilēšanu uz oglēm iesaku mazināt. Piemēram, pilnīgi pietiek, ka gaļas gatavību pārbauda, tikai vienu gabaliņu pārgriežot – nevajag gaļu uz iesma bakstīt, jo tad tauki izdalās vairāk.

Labāk izmantot grilu ar lāpstiņām, nevis dakšu vai nazi. Tāpat iesaku grilēt mazākus gaļas gabaliņus, lai gaļa nebūtu tik ilgi jākarsē augstā temperatūrā. Gaļa obligāti jāgroza no vienas puses uz otru, kas arī samazina kaitīgo savienojumu veidošanos. Vēl viena būtiska lieta – grilēšanas ilgums, jo bailēs par neizceptu gaļu, mēs bieži vien to pārkarsējam. Jo ilgāk gaļa tiek pakļauta augstai temperatūrai, jo vairāk veidosies kaitīgās vielas,” portālā Veselam.lv atgādina Eva Kataja.

Savukārt HCA veidošanos varam mazināt, gaļu marinējot, tādējādi pasargājot sevi un savus mīļos no kaitīgajiem savienojumiem, kā arī iegūstot sulīgāku un veselīgāk pagatavotu maltīti.

“Gaļu, vismaz uz stundu līdz divām, atstājot marinādē un pievienojot dažādas garšvielas, kurās ir spēcīgas bioaktīvas vielas, mēs līdz pat 90% samazinām kaitīgo vielu veidošanos,”

uzsver uztura speciāliste.

Pirms steidzamies gatavot marinādi, speciāliste atgādina, marinējot gaļu, jāizvairās no majonēzes izmantošanas, jo tā satur daudz nekvalitatīvu tauku.

Grilējot dārzeņus, varam nesatraukties par HCA, jo tie dārzeņos neveidojas. Turklāt, lai dārzeņi pēc nocelšanas no grila nebūtu sausi, tos pirms tam var iemarinēt ar balzamiko etiķi, klāt pievienojot pētersīļus, baziliku vai citus garšaugus.

Eva Kataja portālam Veselam.lv uzsver – grilētu gaļu ieteicams ēst kopā ar dārzeņiem, lai organisms uzņemtu antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, tādējādi mazinot kaitīgo vielu ietekmi.

Tikai bez dzīvnieku valsts produktiem uz galda būtu jāliek arī svaigas ogas un augļi – gan garšu dažādībai, gan veselībai. Ar gaļas ēšanu rekordus stādīt nevajadzētu. Vēl mazāk ieteicamas desas, tām ir ļoti mazvērtīgs sastāvs. Protams, tās nav indīgas, tāpēc nekas traks nenotiks, ja pa kādai desiņai pāris reizes gadā apēdīs.

Ierasts, ka tievēšanas periodā vistai iesaka noņemt ādu – tā ir ļoti trekna. Taču grilējot to ieteicams noņemt arī lielā taukvielu daudzuma dēļ, jo no gaļas vairāk pilēs tauki un veidosies vairāk kaitīgo savienojumu.

Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus. Dažādībai tā var būt arī zivs un augļi. “Zivis grilēšanai ir ļoti laba izvēle, jo tās ātri ir gatavas un mazu laiku jātur virs uguns, turklāt tās ir veselīgas un Latvijā zivis ēd retāk,” portālam Veselam.lv min Eva Kataja.

“Saldai garšai uz iesmiem var likt arī augļus – banānus vai, piemēram, ananasus. Ūdeņaināki augļi saplaks, bet jau minētais ananass ir šķiedraināks un vairāk piemērots grilam. Taču vasara ir īsa – labāk vairāk ēst mūsu pašu ogas un augļus svaigā veidā. Tā tie saglabās vairāk antioksidantus,” atzīmē uztura speciāliste.

Viņa arī iesaka baudīt vasaru, ievērojot veselīgas grilēšanas principus, taču nedzīvot bailēs: “Ja esat uzaicināti ciemos uz grila ballīti, lūdzu, neskrieniet un neskatieties, vai namamāte un namatēvs gana notīrījuši grilu un cik daudz tauku no gaļas pil. Labāk visu ēst ar baudu un mēru, klāt piekožot dārzeņus un pa kādai ogai svaigā veidā!”

Jaunais portāls Veselam.lv raksta par cilvēka fizisko un emocionālo veselību. Tajā atrodami Latvijas labāko speciālistu padomi, izvērsti materiāli par slimībām, simptomiem un to ārstēšanu, attiecību un psiholoģijas raksti, pikanti piedzīvojumi, ceļvedis attiecībās ar bērniem, ieteikumi iekšējai izaugsmei un krīžu pārvarēšanai.

Portālā Veselam.lv var bagātīgi lasīt par veselīgu uzturu un augu izmantošanu veselībai, smelties idejas vingrojumiem un uzzināt par jauniem sporta veidiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri