Valmieras Ziņas

“Berga vīns” īpašnieks Rihards Bergs – Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības veiksmes stāsts

Lasīšanas laiks: 5 min

Aprīlis ir visai rosīgs mēnesis, kad, mostoties dabai, mostas arī cilvēks. Vēl pirms koku salapošanas steidzam ieurbt tajos, lai gūtu veldzējošu pavasara vitamīnu devu no bērzu un kļavu sulām. Kāds tās kāro svaigas, bet kāds šo veselīgo dabas velti ietērpj jaunā garšu buķetē, radot izsmalcinātus dzērienus. Šis Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības stāsts būs jo īpaši tuvs raksta tēmai, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada Tūrisma pārvaldes Tūrisma mārketinga speciāliste Baiba Misiņa.

Pavasarīgā marta pievakarē savā nelielajā vīna darītavā Kocēnu pagasta “Primenēs” mūs viesmīlīgi uzņem “Berga vīns” darītavas saimnieks Rihards Bergs – jauns un daudzsološs uzņēmējs, kurš kopā ar ģimeni pirms vairāk nekā gada vēris vīna darītavas durvis arī saviem viesiem. Interesenti šeit var uzzināt gan par produkta ražošanas procesu, gan par vīniem un sidriem. Rihards piedāvā tos nodegustēt, kā arī iegādāties līdzņemšanai. Ar pirmo acu skatu tverot vīna ražotnes un viesu uzņemšanas telpu, bez ievērības nepaliek arī prāvais skaits ar ierāmētiem diplomiem, apbalvojumiem, kas grezno sienas. Saimnieku vislielākais lepnums ir zemeņu deserta vīns, kas trīs gadus pēc kārtas atzīts kā Latvijā labākais deserta vīns. 

Iesākot sarunu par to, kā radās ideja nodarboties ar vīna darīšanu, Rihards atzīst, ka tas viss sākotnēji bijis zināmas ziņkāres devas un hobija attīstīšanas rezultātā, kad pirms pieciem gadiem, tieši bērzu sulu laikā, prātā bija kaut kur redzēta vīna recepte tieši no tām. Radās ideja pamēģināt. Tā Valmieras dzīvoklī tika izmēģinātas dažādas vīna darīšanas receptes. Vīni atzinīgi novērtēti dažādos Latvijas un Baltijas mēroga konkursos, un plūkti arī pirmie uzvaras lauri, kas deva labu stimulu un apziņu, ka šī lieta sanāk un ir jāvirzās uz priekšu. Pieredze, aprīkojums un viss pārējais nāca radīšanas procesā un ar laiku. Dzīvoklis un vēlāk jau tēva mājas tādām lietām sāka kļūt par šauru, bet, tā kā tajā laikā domas bija arī par mājas būvniecību, tad ar sievu tika apsvērta doma par nelielu mājas piebūvi, kur nelielos apjomos turpināt šo nodarbi. Viss izvērtās tā, ka nu vīna darītava un viesu uzņemšanas telpa gaumīgā dizainā iekārtota vietā, kur bija paredzēta garāža.  

Apmainoties ar pieredzi ar citiem vīndariem, Rihards atzīst, ka Latvijas vīndaru vide ir samērā noslēgta, turklāt viņš necenšas ietekmēties, skatoties citu pieredzi, jo ideja visiem viena, bet katram savs piegājiens un metodes, kā to darīt.

“Berga vīns” kā oficiāla vīna darītava darbojas vien nepilnu pusotru gadu, un paralēli šai nodarbei Rihards ir sporta deju treneris bērniem un pusaudžiem, kā arī vēstures un sociālo zinību pedagogs. Kopīgā ģimenes uzņēmuma darbos lielu artavu iegulda arī sieva Sanda, kura radījusi pievilcīgo etiķešu dizainus un tur rūpi par “Berga vīns” mārketinga lietām.  

Lai arī tūrisma jomā pēdējie gadi bijuši visai izaicinoši globālu notikumu rezultātā, tomēr “Berga vīns” saimnieki kā jauni, nesen savu hobiju komercializējuši uzņēmēji viesu intereses ziņā ir izjutuši tikai augšupeju. Lielo atbildību un satraukumu noņem arī tas, ka vīna ražošana ir kā darbs, kas priecē un sniedz baudu, nevis darbs, ar kuru jānopelna konkrēta naudas summa. Saimnieki cenšas, lai bizness labi harmonē ar ģimenes dzīvi, izbraukuma tirdzniecībā piedaloties tādos pasākumos, kas ģimenei šķiet saistoši un savienojami ar patīkamu brīvā laika pavadīšanu. Rihards īpaši uzteic  Mājas kafejnīcu dienas un citus vietējos novada kultūras pasākumus, kuros labprāt piedalās un sajūt tos kā kaut ko savu.

Aktīvākā viesu uzņemšanas sezona ir vasaras mēneši – jūlijs, augusts un svētku mēnesis decembris. Stāstā par saviem viesiem un to uzņemšanu Rihards bilst: “Sākumā pat bija nelielas bažas, ka cilvēki gaidīs kaut ko vairāk un būs ļoti prasīgi, bet īstenībā viņi visi ir savējie un vārda labākajā izpratnē vienkārši cilvēki. Parasti tā pēcgarša pēc apmeklējuma abām pusēm paliek ļoti laba. Viesu uzņemšanā tā kārtīgi esam darbojušies tikai vienu vasaru, un līdz šim pie mums lielākoties ciemojušies viesi no Latvijas, arī no tādām attālākām pilsētām kā Liepāja, kuri galvenokārt informāciju uzzinājuši no Valmieras novada tūrisma mājaslapas visit.valmiera.lv. Svarīga ir arī kontaktu veidošana un vietējo iepazīšana, jo sadarbojoties veidojas tādi interesanti piedāvājumi, un tas ir viens no ceļiem, kā sevi popularizēt un veidot karti par to, kas notiek mums apkārt. Tur mums, jaunai ģimenei, šajā vietā vēl ir kurp tiekties.” Jāpiemin, ka “Berga vīns” aktīvi darbojas arī sociālo tīklu platformās Facebook un Instagram. 

Atskatoties uz laiku un pārdomājot, ko darītu citādāk, ja ar šī brīža skatījumu būtu jāsāk viss no jauna, Rihards atzīst, ka, pirmkārt, nebūtu tik ļoti pārcentušies, bet tvēruši visu ar mazliet vieglāku skatījumu, otrkārt, visu darītu mazliet lēnāk un, treškārt, būtu vairāk pamācījies par visai sarežģīto dokumentu noformēšanu šāda veida uzņēmumam. Piebilstot trešo lietu, Rihards ar smaidu nosaka, ka viss, iespējams, notika tā, kā vajadzēja. Ja būtu zinājis vairāk par sarežģīto daļu, tad varbūt pat nebūtu uzdrošinājies sākt vīna darīšanas uzņēmējdarbību. 

Sarunu  beidzam ar Riharda ceļa vārdiem un novēlējumu:  “Es vēlētos un novēlētu citiem, lai  mēs beidzot spētu atgriezties tādā normālā, sakarīgā dzīvē, lai mūs visu laiku nevajā tā baiļu un nedrošības sajūta par to, ka mums nepārtraukti apkārt notiek kaut kas slikts, jo varbūt pēc mēneša var atkal kaut kas notikt, bet mēs spētu atslābt un izbaudīt mirkli, kultūras pasākumus un citus dzīves notikumus”. 

Nākamajā Valmieras novada Tūrisma uzņēmēju veiksmes stāstā būs iespējams uzzināt Mini Zoo “Mežiņi” saimnieces Ingunas Valdmanes stāstu, kura savu tūrisma uzņēmējdarbību realizē Dikļu pusē.  

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri