Valmieras Ziņas

Kā grilēt gudri? Uz grila var gatavot gan veselīgi, gan kaitīgi

Lasīšanas laiks: 4 min

Vasara ir īstais brīdis, kad kopā ar draugiem vai ģimeni izbaudīt grilēšanas priekus. Grilējot mēs varam gan ēdienu sabojāt, gan gatavot veselīgi. Kādi principi jāievēro, gatavojot veselīgi, portālam Veselam.lv skaidro veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja.

“Grilējot vai cepot gaļu, temperatūrā, kas augstāka par 200 grādiem, veidojas dažādi ķīmiski savienojumi ar kancerogēnu ietekmi – heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAO),”

skaidro Eva Kataja.

Speciāliste stāsta, ka HCA savienojumi veidojas tikai dzīvnieku valsts produktos, savukārt PAO rašanos ierosina tauku pilēšana uz oglēm, kas izsauc dūmus un nevēlamo savienojumu izveidi. Tāpat jāatceras par grila virsmas tīrību, jo pussadegušie tauki, kas dažkārt steigā netiek rūpīgi notīrīti, arī var palielināt kancerogēno savienojumu daudzumu grilētajā produktā.

Neskatoties uz pētījumu rezultātiem, kuri apliecina – grilēta un cepta gaļa palielina risku saslimt ar vēzi, speciāliste bilst, ka nav pilnībā jāatsakās no iecienīto ēdienu baudīšanas, jo potenciālie draudi iespējami tad, ja šādu gaļu lietojam katru dienu, kā arī neievērojot grilēšanas pamatprincipus.

Trīs galvenie noteikumi, kas palīdzēs izvairīties no kaitīgajiem savienojumiem:

* nepieciešams samazināt grilēšanas karstumu;

* ieteicams izvēlēties pēc iespējas mazāk treknu gaļu;

* jāatceras par grilēšanas ilgumu.

“Noteikti ieteiktu nogriezt treknumus. Tomēr, ja nevēlaties to darīt, tad tauku pilēšanu uz oglēm iesaku mazināt. Piemēram, pilnīgi pietiek, ka gaļas gatavību pārbauda, tikai vienu gabaliņu pārgriežot – nevajag gaļu uz iesma bakstīt, jo tad tauki izdalās vairāk.

Labāk izmantot grilu ar lāpstiņām, nevis dakšu vai nazi. Tāpat iesaku grilēt mazākus gaļas gabaliņus, lai gaļa nebūtu tik ilgi jākarsē augstā temperatūrā. Gaļa obligāti jāgroza no vienas puses uz otru, kas arī samazina kaitīgo savienojumu veidošanos. Vēl viena būtiska lieta – grilēšanas ilgums, jo bailēs par neizceptu gaļu, mēs bieži vien to pārkarsējam. Jo ilgāk gaļa tiek pakļauta augstai temperatūrai, jo vairāk veidosies kaitīgās vielas,” portālā Veselam.lv atgādina Eva Kataja.

Savukārt HCA veidošanos varam mazināt, gaļu marinējot, tādējādi pasargājot sevi un savus mīļos no kaitīgajiem savienojumiem, kā arī iegūstot sulīgāku un veselīgāk pagatavotu maltīti.

“Gaļu, vismaz uz stundu līdz divām, atstājot marinādē un pievienojot dažādas garšvielas, kurās ir spēcīgas bioaktīvas vielas, mēs līdz pat 90% samazinām kaitīgo vielu veidošanos,”

uzsver uztura speciāliste.

Pirms steidzamies gatavot marinādi, speciāliste atgādina, marinējot gaļu, jāizvairās no majonēzes izmantošanas, jo tā satur daudz nekvalitatīvu tauku.

Grilējot dārzeņus, varam nesatraukties par HCA, jo tie dārzeņos neveidojas. Turklāt, lai dārzeņi pēc nocelšanas no grila nebūtu sausi, tos pirms tam var iemarinēt ar balzamiko etiķi, klāt pievienojot pētersīļus, baziliku vai citus garšaugus.

Eva Kataja portālam Veselam.lv uzsver – grilētu gaļu ieteicams ēst kopā ar dārzeņiem, lai organisms uzņemtu antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, tādējādi mazinot kaitīgo vielu ietekmi.

Tikai bez dzīvnieku valsts produktiem uz galda būtu jāliek arī svaigas ogas un augļi – gan garšu dažādībai, gan veselībai. Ar gaļas ēšanu rekordus stādīt nevajadzētu. Vēl mazāk ieteicamas desas, tām ir ļoti mazvērtīgs sastāvs. Protams, tās nav indīgas, tāpēc nekas traks nenotiks, ja pa kādai desiņai pāris reizes gadā apēdīs.

Ierasts, ka tievēšanas periodā vistai iesaka noņemt ādu – tā ir ļoti trekna. Taču grilējot to ieteicams noņemt arī lielā taukvielu daudzuma dēļ, jo no gaļas vairāk pilēs tauki un veidosies vairāk kaitīgo savienojumu.

Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus. Dažādībai tā var būt arī zivs un augļi. “Zivis grilēšanai ir ļoti laba izvēle, jo tās ātri ir gatavas un mazu laiku jātur virs uguns, turklāt tās ir veselīgas un Latvijā zivis ēd retāk,” portālam Veselam.lv min Eva Kataja.

“Saldai garšai uz iesmiem var likt arī augļus – banānus vai, piemēram, ananasus. Ūdeņaināki augļi saplaks, bet jau minētais ananass ir šķiedraināks un vairāk piemērots grilam. Taču vasara ir īsa – labāk vairāk ēst mūsu pašu ogas un augļus svaigā veidā. Tā tie saglabās vairāk antioksidantus,” atzīmē uztura speciāliste.

Viņa arī iesaka baudīt vasaru, ievērojot veselīgas grilēšanas principus, taču nedzīvot bailēs: “Ja esat uzaicināti ciemos uz grila ballīti, lūdzu, neskrieniet un neskatieties, vai namamāte un namatēvs gana notīrījuši grilu un cik daudz tauku no gaļas pil. Labāk visu ēst ar baudu un mēru, klāt piekožot dārzeņus un pa kādai ogai svaigā veidā!”

Jaunais portāls Veselam.lv raksta par cilvēka fizisko un emocionālo veselību. Tajā atrodami Latvijas labāko speciālistu padomi, izvērsti materiāli par slimībām, simptomiem un to ārstēšanu, attiecību un psiholoģijas raksti, pikanti piedzīvojumi, ceļvedis attiecībās ar bērniem, ieteikumi iekšējai izaugsmei un krīžu pārvarēšanai.

Portālā Veselam.lv var bagātīgi lasīt par veselīgu uzturu un augu izmantošanu veselībai, smelties idejas vingrojumiem un uzzināt par jauniem sporta veidiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

TOP 10 labākais darba devējs Vidzemē - Vidzemes slimnīca  aicina savā komandā MĀSU Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļā Galvenie amata pienākumi: veikt pacienta novērtēšanu un sistemātisku datu apkopošanu par pacienta veselības stāvokli; veikt pacientu aprūpi un uzraudzību intensīvās terapijas laikā; veikt ārsta nozīmētas ordinācijas, saskaņojot tās ar aprūpes darbībām; pārzināt specialitātē izmantojamo instrumentu un aparatūras pareizu pielietošanu; veikt pacientu aprūpi un uzraudzību pirms un pēc anestēzijas periodā, kā arī anestēzijas laikā, dokumentēt veiktās darbības un nodrošināt informācijas nodošanu nākamajam aprūpes etapam; uzturēt drošu darba vidi. Prasības kandidātiem: māsas/vispārējās aprūpes māsas izglītība (vēlama māsas/vispārējās aprūpes māsas anestēzijā un intensīvajā aprūpē specializācija); reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; spēja strādāt patstāvīgi un komandā; spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; precizitāte un atbildība; zināšanas darbā ar datoru; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: iespēja veikt atbildīgu un interesantu darbu vienā no labākajām ārstniecības iestādēm Vidzemē; iespēja strādāt zinošu profesionāļu komandā, sniedzot ieguldījumu ārstniecības aprūpes procesā; stabilu darbu uzņēmumā, kuram rūp katrs darbinieks un tā sniegtā darba kvalitāte; darba līgums uz nenoteiktu laiku; summētais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (sākot no 2085 EUR); prēmijas un motivējošs labumu grozs; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc pārbaudes laika beigām); stabila, droša un sakārtota darba vide; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli līdz 2024.gada 9.jūnijam uz e-pastu: darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie galvenās māsas Antras Kuprišas pa tālr. 29258442 vai Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļas virsmāsas Daces Karlsones pa tālr. 29435438. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA “Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “Vidzemes slimnīca” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos SIA “Vidzemes slimnīca” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 25277799. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi SIA “Vidzemes slimnīca”: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-09

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!”,Mūrmuižā,"Stūris",Kauguru pagasts. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820 – 870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Mūrmuižā, vai pieteikties personīgi pie veikala vadītājas vai WhatsApp mob.tel.nr. +371 20 380 874. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Stūris, Mūrmuiža, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-30 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Tālrunis informācijai: +371 20 380 874 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

VSIA “Latvijas Valsts ceļi” aicina darbā CEĻU BŪVINŽENIERI Vidzemes reģionālajā nodaļā Galvenie pienākumi: Sagatavot atļaujas darbiem valsts autoceļa ceļa zemes nodalījuma joslā. Saņemt, reģistrēt un nosūtīt nodaļas lietvedības dokumentus. Sniegt atbalstu nodaļas darbiniekiem dokumentu sagatavošanā. Sagatavot atskaites pēc tiešā vadītāja pieprasījuma. Atbildēt uz ienākošajiem tālruņa zvaniem, sniegt atbildes kompetences ietvaros. Prasības pretendentiem: Profesionālā vidējā vai augstākā izglītība inženierzinātnēs (var būt students). Vēlama pieredze darbā autoceļu nozarē. Prasme sagatavot tehnisko dokumentāciju saskaņā ar amata pienākumiem. Prasme pielietot praksē profesionālo darbību regulējošos normatīvos aktus. Vēlama pieredze lietvedībā. Labas latviešu valodas zināšanas (C1 līmenī). Analītiskā domāšana, spēja risināt problēmsituācijas. Spēja strādāt komandā un patstāvīgi. Prasme strādāt ar datoru MS Office vidē (tai skaitā attālināti). Prasme vadīt automašīnu (B kategorijas autovadītāja apliecība). Amata pienākumu veikšanai nepieciešams izmantot patstāvīgi noformētu nacionālo elektroniskās identifikācijas risinājumu, t.i. eParaksts mobile, eParaksts eID vai eParaksts karte. Mēs piedāvājam: Atbildīgu un interesantu darbu profesionālā kolektīvā. Labus darba apstākļus un sociālās garantijas. Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika. Mēneša atalgojumu no 1500 līdz 1700 EUR (bruto), vadoties pēc pieredzes un kvalifikācijas. Iespēja strādāt hibrīda modelī (divas dienas nedēļā iespējams strādāt attālināti). Papildu apmaksātas brīvdienas un atbalstu īpašos dzīves gadījumos. Darba vietu Valmierā, Gulbenē, Madonā, Cēsīs, Alūksnē vai Smiltenē. Pieteikšanās kārtība: Gaidīsim Jūsu CV un motivētu pieteikuma vēstuli uz e-pastu vakances@lvceli.lv līdz 2024. gada 27. maijam. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Nedēļas laikā pēc pieteikšanās termiņa beigām sazināsimies ar tiem kandidātiem, kuri pēc CV un pieteikuma vēstules izvērtēšanas tiks izvirzīti 2. kārtai. Profesija: CEĻU BŪVINŽENIERIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV un motivētu pieteikuma vēstuli lūdzam sūtīt uz e-pastu: vakances@lvceli.lv Izglītības līmenis: Profes.izgl.pēc visp.vidējās skolas absolvēšanas

Mūsu partneri