Valmieras Ziņas

Ziemassvētku vēstnesis – piparkūkas

Lasīšanas laiks: 2 min

Tuvojoties gada sirsnīgākajiem un gaidītākajiem svētkiem, ikviens Latvijas iedzīvotājs sāk aktīvi plānot, kā iepriecināt sevi un savus mīļos cilvēkus. Ziemas saulgrieži tiek sagaidīti ar dažādām tradīcijām un nav iedomājami bez eglītes rotāšanas, laika pavadīšanas ar ģimeni, karstajiem dzērieniem, kā arī piparkūkām.

Piparkūku cepšana un ēšana ir viena no Ziemassvētku neatņemamām sastāvdaļām, priecējot cilvēkus ar jautrību, garšu un smaržu, kas tiek asociēta tieši ar šiem svētkiem. Kā norāda “Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa – Eglīte, tie cilvēki, kuri labprāt vēlas mierīgi, ģimenes lokā aizvadīt gatavošanos Ziemassvētkiem, labprāt iegādājas tieši piparkūku mīklu un ar prieku liek lietā savas pavārprasmes, savukārt cilvēki, kuriem varbūt nav laika vai motivācijas pašiem cept šos gardumus, labprāt nopērk jau gatavas piparkūkas, ar dažādām formām un glazūrām.

“Svētku ēdienkarte katrā mājā ir citādāka – atbilstoši ģimenes tradīcijām, taču mielasta neatņemama sastāvdaļa tradicionāli ir piparkūkas. Piparkūkas spēj radīt fantastisku svētku noskaņojumu, īpaši bērniem, tādēļ ir īpaši svarīgi, lai piparkūkas būtu svaigas un veselīgas. Tuvojoties svētkiem, pieprasījums pēc piparkūkām krietni pieaug – mēs esam gandarīti, ka iedzīvotāji novērtē vietējos ražotājus un arvien vairāk uzticas to profesionalitātei un vietējo produktu pievienotajai vērtībai,” stāsta Ligita Liepiņa – Eglīte.

Jāpiebilst, ka piparkūkas ir ne vien gardas un smaržīgas – tās var būt arī lielisks dekors svētku galdam. Lai gan katrai ģimenei ir savas iemīļotākās piparkūku formiņas un receptes, ir svarīgi, lai izvēlētā piparkūku mīkla ir svaiga un kvalitatīvi pagatavota, jo tieši no mīklā esošajām sastāvdaļām un tās konsistences būs atkarīgs, cik gardas un skaistas piparkūkas rotās jūsu galdu. Pērkot mīklu, der pievērst uzmanību tās krāsai – gaišāka mīkla ir maigāka, tumšāka – spēcīgāka un asāka. Mājās pārnākot, to atliek vien izrullēt, izveidot piparkūku figūriņas un ielikt cepeškrāsnī, tiklīdz tās ir atdzisušas, dekorēt pēc sirds patikas. Šajā procesā talkā jāņem glazūra, kas gatavota no pūdercukura un olu baltuma, klāt pievienojot mazliet galda etiķa vai citrona sulas un vajadzības gadījumā arī kādu no dabīgajām krāsvielām – biešu, burkānu vai jebkuru citu krāsainu sulu.

“Piparkūkas patiešām ir unikāls gardums, kas kā bērnos, tā pieaugušajos var izraisīt prieku un asociācijas ar Ziemassvētkiem. Es vēlētos aicināt ikvienu ģimeni rast laiku un sirsnīgā atmosfērā pagatavot piparkūkas, iepriecinot sevi un apkārtējos. Tāpat piparkūkas var būt lieliska dāvana – kā paša gatavotas, tā nopirktas, jau skaisti iesaiņotas un izgreznotas ar gardu glazūru. Lai visiem gaiši un patīkami svētki!” vēl Ligita Liepiņa – Eglīte.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri