Valmieras Ziņas

5 pārtikas drošības princi, kas jāievēro, gatavojot produktus mājās

Pārtikas drošības ievērošana mājas apstākļos bieži tiek nepietiekami novērtēta, lai gan pārtikas uzglabāšanas un sagatavošanas procesā ir neskaitāmi riski – kļūdu pieļaušana var izraisīt dažādas nopietnas saslimšanas. Nepietiek tikai ar higiēnas prasību ievērošanu – roku, trauku un darba virsmas regulāra mazgāšana nenozīmē, ka pagatavotā pārtika būs nekaitīga veselībai. Circle K vides, veselības un drošības departamenta vadītāja Laima Volkova dalās padomos, kā parūpēties par pārtikas drošību mājās.

„Gatavojot mājās, zināšanu trūkuma dēļ cilvēki neapzinās, kādu ietekmi uz veselību var izraisīt nedroša pārtika. Esmu pārliecināta, ka pārtikas jautājumos labāk ir ievērot pat augstākas drošības prasības nekā nepieciešams, nevis riskēt ar savu veselību, ” stāsta L. Volkova.

1.Visi augļi un dārzeņi ir jāmazgā, bet gaļa nē

Maldīgi ir domāt, ka jāmazgā tikai tie produkti, kuri tiek ēsti ar visu mizu, piemēram, āboli un bumbieri. Patiesībā ir jāmazgā pilnīgi visi augļi un dārzeņi, arī mandarīni, apelsīni, greipfrūti un banāni. Nemazgājot šos augļus, mikroorganismi no mizas, to mizojot, tiek pārnesti uz augli un tik un tā nonāk organismā.

Savukārt ar jēlu gaļu ir tieši pretēji – pirms pagatavošanas to mazgāt nedrīkst vai tas jādara ļoti uzmanīgi. Gaļas mazgāšana, īpaši vistas gaļas ir bīstama – ar ūdens šļakatām mikroorganismi nokļūst izlietnē un uz dažādām virsmām. Tie pavisam nepamanāmi var tikt pārnesti uz citiem produktiem – ja gaļā esošie mikroorganismi nonāk uz pārtikas produktiem, kas tiek ēsti termiski neapstrādāti, piemēram, salāti, sekas var būt ļoti bēdīgas.

2.Atsevišķi virtuves dēlīši dažādiem produktiem

Viens no drošības principiem, kas jāievēro jebkurā situācijā, ir atsevišķu virtuves dēlīšu izmantošana zivīm, gaļai, dārzeņiem un maizei – tas ir pats drošākais veids, kā izvairīties no jēlos produktos esošo baktēriju nokļūšanas svaigajos produktos.

3.Produktu atkausēšana ~+ 4 grādu nevis, istabas temperatūrā

Jēla gaļa un zivju produkti tiek klasificēti, kā augsta riska pārtika – tie ātri bojājas un tajos ļoti ātri vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc to pagatavošanā jāievēro īpaša piesardzība. Viens no biežākajiem klupšanas akmeņiem ir nepareiza sasaldētas gaļas un zivju atkausēšana. Pēc ASV pārtikas drošības departamenta ieteikumiem drošākais pārtikas atkausēšanas veids ir tās pārvietošana no saldētavas uz ledusskapi (atkušanas laiks var aizņemt vismaz 24h). Tāpat pārtiku ieteicams atkausēt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā vai ievietot slēgtā plastikāta maisiņā un turēt aukstā ūdenī (ūdeni ieteicams mainīt ik pēc 30 min.). Atkausēt pārtiku istabas temperatūrā nav ieteicams, jo, piemēram, gaļa un zivis no ārpuses atkūst ļoti ātri (kamēr iekšējais slānis atkūst lēni) un siltā vidē uz tās sāk vairoties mikroorganismi. Turklāt šāds pārtikas atkausēšanas veids negatīvi ietekmē produkta kvalitāti un garšas īpašības.

4. Jāizvairās no bīstamās temperatūras zonas

Produktu drošā temperatūras zona ir līdz + 4 grādiem pēc celsija un, karsējot 2 minūtes (pastāv arī citi gatavošanas paņēmieni kā ilgstošāka karsēšana zemākā temperatūrā) vai sasniedzot + 75 grādus mikroorganismi iet bojā. Savukārt temperatūra no +5 līdz +63 grādiem dēvēta par bīstamo zonu, kurā notiek strauja mikroorganismu augšana, kas var izraisīt dažādas saslimšanas

Piemēram, sildot zupu, ir jāsagaida moments, kad tā tūlīt sāks burbuļot, bet, gatavojot gaļu vai zivis, ar pārtikas termometra palīdzību ieteicams pārbaudīt produktu temperatūru, īpaši, ja neesat pārliecināts par spēju novērtēt gatavību pēc vizuālām pazīmēm.  Īpaši tas noder gadījumos, kad tiek gatavoti lielāki gaļas gabali. Dažādu ekspertu viedokļi atšķiras, bet tiek uzskatīts, ka optimālais ilgums pārtikas turēšanai bīstamajā temperatūras zonā ir ne ilgāk kā 2 stundas un tad tā ir jāizlieto vai jāpārvieto aukstumā (ledusskapī vai saldētavā). Tas tāpēc, ka atdziestot  pēc karsēšanas vai sasilstot pēc izņemšanas no ledusskapja produkts sasniedz bīstamo zonu, kas ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai.

5. Jāseko līdzi produktu derīguma termiņiem

Lai uzturā lietotu drošu pārtiku, ir jāseko līdzi ražotāja noteiktajam derīguma termiņam. Turklāt atsevišķi jāseko līdzi pārtikas produktu izmantošanas ilgumam pēc iepakojuma atvēršanas. Nereti cilvēki kļūdās, uzskatot, ka pārtikai ar atvērtu un neatvērtu iepakojumu ir viens un tas pats uzglabāšanas termiņš, lai gan patiesībā tiklīdz produkta oriģinālais iepakojums ir atvērts, mainās tās lietošanas ilgums. Parasti tas ir ne ilgāks kā pāris dienas, bet precīzu informāciju par uzglabāšanas termiņu pēc atvēršanas jāmeklē uz produkta iepakojuma. Svarīgi zināt, ka ne visi mikroorganismi un baktērijas ir ar aci saskatāmi, saožami vai sagaršojami.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai jūsu mājoklī ir dūmu detektors?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmierā uzņēmējdarbība un attīstība iet roku rokā ar dabisku, sakoptu un sakārtotu vidi. Tā iedvesmo augstiem sasniegumiem sportā, izglītībā, radošiem risinājumiem kultūrā un jaunu virsotņu sasniegšanai! Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde “Buratino” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā uz nenoteiktu laiku speciālās izglītības skolotāju, darba vietas adrese: Beātes iela 42, Valmiera (pilna slodze (30 stundas nedēļā)). Ja Tev ir vēlme: organizēt un vadīt mācību un audzināšanas darbību pedagoģisko mērķu sasniegšanai; nodrošināt katram izglītojamajiem zināšanu, prasmju, kompetenču kvalitāti, maksimāli atbilstoši viņu spējām un veselības traucējumiem; vērtēt un analizēt izglītojamo sasniegumus; sniegt konsultācijas pedagogiem darbā ar bērniem, kuriem nepieciešama individuāla palīdzība; sadarbojoties ar bērnu vecākiem, palīdzēt veidot mācīšanās prasmes, kopīgi veidot atbalsta materiālus; un ja Tev ir: augstākā pedagoģiskā izglītība un speciālās izglītības skolotāja kvalifikācija, varbūt arī studiju programmas “Speciālās izglītības skolotājs” students; valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; profesionālās zināšanas un prasmes darbā ar izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām; prasme strādāt ar biroja tehniku un informāciju tehnoloģijām; nepieciešamas labas saskarsmes, komunikatīvās un organizatoriskās spējas; mēs piedāvājam: atalgojums 750.00 euro pirms nodokļu nomaksas; sociālās garantijas; jauku un draudzīgu kolektīvu. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju gaidīsim līdz 2020. gada 6.februārim personīgi (adrese: Beātes iela 42, Valmiera) vai e-pastā: buratino@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29151878. Iesniegtos personas datus Valmieras pilsētas pašvaldība izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti Valmieras pilsētas pašvaldības iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāti citos Valmieras pilsētas pašvaldības personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi Valmieras pilsētas pašvaldībā: http://www.valmiera.lv/images/userfiles/VPP_privatuma_politika.pdf. Profesija: SPECIĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 42, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-02-06 Kontaktpersona: CV, piet.vēst. un izgl.dok.kopiju iesniegt pers. vai sūtīt uz buratino@valmiera.edu.lv, 29151878.

Konekesko Latvija ir lauksaimniecības, meža, celtniecības tehnikas tirdzniecības pārstāvis un pilna pēcpārdošanas servisa sniedzējs, augošs, starptautisks uzņēmums ar 20 gadu pieredzi un līdera pozīcijām Latvijas tirgū. Savai profesionālajai komandai aicinām pievienoties MEHĀNIĶI LAUKSAIMNIECĪBAS UN MEŽA TEHNIKAI (Valmierā) Tavi ieguvumi: pārstāvēt uzņēmumu, kas ir tirgus līderis un plaši atpazīstams tirgū; strādāt ar pasaulē pazīstamiem augstas kvalitātes tehnikas zīmoliem; regulāri attīstīt savas zināšanas un prasmes daudzpusējās mācībās gan Latvijā, gan ārzemēs; iegūt kolēģus, kas atbalsta, veicina izaugsmi un ir lojāli uzņēmumam; saņemt daudzus labumus saskaņā ar uzņēmuma lojalitātes programmu, piemēram, veselības apdrošināšanas polisi, apmaksātas sporta nodarbības u.c.; ietekmēt savu atalgojumu, kas atkarīgs no individuālajiem rezultātiem, mēnesī no 1100 EUR – 2200 EUR bruto (saskaņā ar kvalifikāciju un darba rezultātiem); Tev uzticēsim: atbildīgu darbu, veicot tehnikas diagnostiku, apkopes un remontdarbus gan servisa telpās, gan pie klientiem; nodrošināt augstas kvalitātes klientu apkalpošanu, kas balstīta uz ilgtermiņa sadarbību; veikt savus darba pienākumus, ievērojot augstus profesijas standartus un kvalitāti ikvienā darbībā; Sagaidām, lai Tev ir: tehniskā izglītība; pieredze darbā ar lauksaimniecības vai industriālo, vai meža tehniku (lietošana, apkalpošana, remonts); datorzināšanas labā lietotāja līmenī; teicamas latviešu valodas zināšanas, angļu valoda pamatzināšanu līmenī; B kategorijas autovadītāja apliecība; vēlme nodrošināt augstu klientu apkalpošanas līmeni un būt vienam no komandas spēlētājiem. Gaidīsim Tavu pieteikumu un CV uz e-pastu: cv@kesko.lv līdz 07.02.2020. SIA Konekesko Latvija, Reģ. Nr.40003450717. Sazināsimies ar kandidātiem, kurus aicināsim piedalīties atlases otrajā kārtā. Informējam, ka jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu pārzinis: SIA Konekesko Latvija, Reģ. Nr. 40003450717, Tīraines iela 15, Rīga, LV-1058, tālrunis: +371 67064335. Papildu informāciju par personas datu apstrādi var iegūt uzņēmuma mājaslapā sadaļā Privātuma politika. Profesija: LAUKSAIMNIECĪBAS TEHNIKAS MEHĀNIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Mūrmuižas iela 5, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-02-07 Kontaktpersona: Pieteikumu un CV sūtīt uz e-pastu cv@kesko.lv, t. 67064302.

Mūsu partneri