Valmieras Ziņas

Valmieras tūrisma uzņēmēji dodas gastronomijas tūrē uz Ziemeļkurzemi

Lasīšanas laiks: 4 min

27.janvārī Valmieras un apkārtējo novadu Tūrisma veicināšanas konsultatīvā padome savu 32.sēdi organizēja netradicionālā formā – devās pieredzes braucienā, lai raudzītu, kā gastronomijas tūrismu un pārtikas amatniecību attīsta Ziemeļkurzemē, informē Iluta Bērziņa, Valmieras Tūrisma informācijas centra tūrisma projektu vadītāja.

Ziemeļkurzemē valmierieši iepazina dažādu piedāvājumu: šokolādes izstrādājumu ražotni Pūrē, viesu namu “Ūdensdzirnavas”, kur manteļskurstenī tiek gatavots seno latviešu sātīgais ēdiens grūdenis un tiek demonstrētas mīkstā siera siešanas tradīcijas Kurzemē, viesnīcu “Roja” ar izsmeļošu kultūras izziņas programmu par rojēniešu dižraušu (sklandu raušu) gatavošanu un zivju pārstrādes tradīcijām. Padomes dalībnieki dzirdēja arī vīna darītavas “Vējkalnietis” – Latvijas zīmola “Dabīgs produkts” nesēja, vairākās paaudzēs veidojušos pieredzes stāstu par ekoloģiski tīra mājas vīna darīšanu un realizēšanu. Tāpat tika pabūts biedrības “Ciparnīca” lietišķās un mākslas keramikas trauku darbnīcā “Tals’ keramik’”. Kā īpašs iedvesmas paraugs tika iepazīta no mājražotāja par ražotāju kļuvušā SIA “Lubeco” (Lubezeres eko) vietējo augļu un ogu sīrupu, sulu un sukāžu ražotne, kas pārsteidza ar mērķtiecīgi attīstībā vērstu biogrāfiju, kur visa pamatā ir darba precīza plānošana, resursu optimizēšana un arī patriotisms.

“Sēdes dalībnieki atzina, ka brauciens nesis vērtīgus ieguvumus. Pirmkārt, pārbaudīta patiesība – Ziemeļvidzemē lauku uzņēmējiem ir identiskas iestrādes un iespējas savu piedāvājumu veidot un attīstīt, jo resursi Latvijā nav tik atšķirīgi. Arī Trikātā ir šokolādes ražotne “R Chocolate”, Kocēnu novadā ir vīna darītava “Matilde” un keramikas ražotne “Vaidava Ceramics”, arī manteļskursteņi ēkās ir sastopami, atjaunoti vai labojami, arī mūsu piena lopkopības saimniecībās sien sieru un zina, ko darīt ar Burtniekā vai Gaujā ķertu zivi, vai kā žāvēt augļus un ogas. Atšķirība ir tajā, ka Ziemeļvidzemes gastronomijā izpaliek tādi “dižrauši”, esam daudz lokālāki un mūs mazāk var atpazīt kā vienotu gastronomijas tūrisma reģionu. Tādēļ jāizmanto tas, ka kopš 2015.gada septembra Valmiera iekļauta Eiropas gastronomijas reģiona tīklā kā Rīgas – Gaujas reģions un var lietot Eiropas gastronomijas reģiona zīmolu. Mums ir nepieciešams plašāk un aktīvāk tūrismā iesaistīt un popularizēt vietējo gastronomisko kultūru un produkciju, veidot speciālus gastronomijas piedāvājumus. Jau šobrīd to veiksmīgi dara SIA “Valmiermuižas alus”, piedāvājot kultūras aktivitātes saulgriežos u.c. latviešu kultūrā senās godu dienās, kas saskan ar senlatviešu Saules gada ritu (kalendāru), kā arī citi uzņēmēji un apkārtējie novadi,” skaidro Valmieras tūrisma informācijas centrā.

Noslēdzot braucienu, sēdes dalībnieki atzina, ka arī Ziemeļkurzemē, tāpat kā Ziemeļvidzemē, ir jūtama milzīga cieņa pret saviem viesiem un augsta viesmīlības kvalitāte. Tas ir tūrisma nozares neatņemams profesionālais standarts, kas vienmēr jāievēro.

Trešais būtiskais secinājums ir par sadarbības nepieciešamību un potenciāla izmantošanu. Tūrisma nozarē strādājošajiem jau raisījās pirmās idejas, kā sadarboties Valmieras tehnikumam, uzņēmējiem un pilsētai, plānojot aktivitātes Valmieras mākslas dienu ietvaros, Vidzemes uzņēmēju dienās, pilsētas svētkos u.c. pasākumos. Šāda sadarbība atbilstu Eiropas gastronomijas reģiona zīmola galvenajiem virzieniem un mērķiem.

Starptautiskā kulinārā tūrisma asociācija (ICTA) norādījusi, ka gastronomiskais tūrisms ir ceļošana katrai vietai raksturīgas ēšanas un dzeršanas pieredzes iegūšanai, kur pārsvarā ceļotāju mērķis ir nobaudīt nacionālos ēdienus un dzērienus. Pēdējo piecu gadu laikā pasaulē termins “nacionālā virtuve” tūrisma piedāvājumā paplašinās, biežāk runājot ne tikai par nacionālajām, bet arī par vietējām virtuves tradīcijām, ēdienu pagatavošanā, pasniegšanā un baudīšanā izmantojot ne vien vietējos produktus, bet arī mūsdienīgākas tehnoloģijas, no jauna radītas receptes, vietējo amatnieku darinātu moderna dizaina keramiku, koka vai akmens traukus u.c., tādējādi virzot nacionālās virtuves vēsturi katras valsts, reģiona vai vietas kontekstā.  Piedāvājuma veidošanā tas liecina par cilvēka radošuma kā nemateriālā resursa pievienošanos jaunu, atšķirīgu produktu radīšanā un arī citu nozaru iesaisti tūrismā. Apvienojumā ar dabas savdabību un tīrību šāds kopums nepārtraukti veido vietējo kultūru. Taču tai pamatā ir nacionālā kultūras mantojuma saknes un vērtība – tūrismā galvenais patēriņa objekts, sajūtu izraisītāja, jo ceļotājs pērk emocijas, un ēdienam tajās ir būtiska loma. Tas ir viens no veidiem, kādā tūrists iepazīst ceļojuma galamērķi, valsti.

Kā liecina dažādi pētījumi pasaulē un Eiropā, lielākie gastronomijas tūrisma tirgi pasaulē ir Vācija, Lielbritānija, Beļģija, Nīderlande, Luksemburga, Itālija, Francija, Skandināvijas valstis un ASV, bet Eiropā lielākās savstarpēji konkurējošās valstis ir Spānija, Francija, Itālija, kamēr Āzijā – Japāna, Indija un Taizeme. Tāpat ir pētījumi, kas atklāj, ka ceļotāji vietējā gastronomijā tērē 17%–50% no ceļojuma kopējiem izdevumiem (WFTA). Tas ir nepārprotams norādījums, ka gastronomijas kultūrai ir bijis un būs potenciāls ilgtspējīga tūrisma veicināšanā, stiprinot ne tikai kultūras mantojuma saglabāšanu, bet arī vietējo ekonomiku.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri