Valmieras Ziņas

Vai ēst gatavošana var beigties ar traģēdiju?

Lasīšanas laiks: 4 min

Katru dienu ugunsdzēsēji saņem informāciju no iedzīvotājiem par to, ka no kāda dzīvokļa loga nāk dūmi vai mājas kāpņutelpā ir jūtama dūmu smaka utt. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka atkal uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu, bet vēl traģiskāki ir tie gadījumi, kad blakus istabā tiek atrasti dzīvokļa iemītnieki, kuri nav pamanījuši ugunsgrēku un tiek nogādāti slimnīcā ar diagnozi – saindēšanās ar degšanas produktiem.

Statistikas dati parāda šīs problēmas nopietnību – šogad līdz 1.septembrim Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir devies uz 332 ugunsgrēka dzēšanu, kas saistīti ar bez uzraudzības atstātu ieslēgtu plīti. Šajos ugunsgrēkos gāja bojā 5 cilvēki, cieta 13, bet 17 cilvēki tika izglābti. Ja kopumā šogad astoņos mēnešos ugunsgrēkos gāja bojā 54 cilvēku, bet cietis 208 – tas nozīmē, ka katrs desmitais cilvēks iet bojā, bet katrs 16 cieš tieši piedeguša ēdiena izraisītu ugunsgrēku dēļ.

Kas visbiežāk aizmirst par ieslēgtu plīti?

VUGD apkopoto izsaukumu analīze ļauj izvirzīt versiju par trīs tipiskākajiem ēdiena “piededzinātājiem”:

  • cilvēki, kas atrodas alkohola reibumā – viņi uzliek gatavoties ēdienu, par to aizmirst vai arī aizmieg un nepamana tuvojošos nelaimi;
  • cilvēki gados, kuri mēdz uzlikt gatavoties ēdienu, aiziet nosnausties vai aizmirst par to;
  • cilvēki, kas sāk darīt citus darbus un par ēdienu, kas gatavojas, aizmirst – uz īsu brīdi kaut kur izskrien vai darbojas blakus istabā.

Ugunsdzēsēju glābēju ieteikumi drošas maltītes pagatavošanai!

Lai ēst gatavošana nebeigtos ar tikšanos ar ugunsdzēsējiem glābējiem vai lielu traģēdiju, atcerieties pāris noderīgas lietas:

  • neatstājiet pannu vai katliņu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības;
  • paņemiet grāmatu vai žurnālu līdzi uz virtuvi, nevis atlaidieties dīvānā pie ieslēgta televizora, kas ātri var iemidzināt;
  • atlieciet laikietilpīgākos un uzmanību prasošos darbus uz to brīdi, kad ēdiens būs pagatavots;
  • ja ziniet, ka maltītes gatavošanai nevarēsiet veltīt visu uzmanītu, tad izvēlieties tādu ēdienu, kas nav jāgatavo uz plīts.

Ko darīt, ja izcēlies ugunsgrēks?

Ja no bez uzraudzības atstātas plīts ir izcēlies ugunsgrēks, tad šajā situācijā pats svarīgākais ir atcerēties vienu un neļauties instinktīvai rīcībai – nekādā gadījumā nelejiet dūmojošai vai degošai pannai vai katliņam virsū ūdeni! Ūdenim saskaroties ar trauka karsto virsmu un tajā esošajiem taukiem, rodas tvaiki un taukvielas tiek izspiestas ārā no trauka, tādējādi jūs varat gūt smagus applaucējumus.

Pamanot, ka jums ir piededzis ēdiens, nekrītiet panikā un:

  • izslēdziet plīti, bet, ja jums ir plīts ar keramisko virsmu, uzmanīgi pārvietojiet pannu vai katliņu no karstās virsmas;
  • ja ir atklāta liesma, tad to var mēģināt nodzēst ar ugunsdzēšamo aparātu, izlīdzēties ar mājās esošo visparastāko dzeramo sodu, to uzberot liesmām, vai pārklāt pannu vai katliņu ar lielāku vāku, blīvu audumu vai speciālo ugunsdzēsības pārklāju, lai uguns liesmai nepiekļūtu skābeklis. Nosedzot katlu vai pannu, svarīgi pārsegu neaiztikt, lai liesmām nepiekļūtu skābeklis.
  • atveriet logus un durvis, tādējādi radot caurvēju, lai izvēdinātu telpu no indīgajiem dūmiem;

Gadījumā, ja saprotiet, ka paši saviem spēkiem netiksiet ar situāciju galā, sauciet palīgā ugunsdzēsējus glābējus, zvanot pa tālruni 112!

Dūmu detektors – iespēja savlaicīgi pamanīt ugunsgrēka izcelšanos!

Nereti piedeguša ēdiena izraisītos ugunsgrēkos cietušos un izglābtos cilvēkus no traģēdijas šķir tikai kaimiņu un garāmgājēju modrība, kuri par redzētajiem dūmiem ziņo ugunsdzēsējiem glābējiem. Jāņem vērā, ka šāda veida ugunsgrēki vistraģiskākie ir tieši gada aukstākajā periodā – ja vasarā parasti logi tiek turēti vaļā un apkārtējie ātrāk pamana dūmus un izsauc ugunsdzēsējus glābējus, tad ziemā šādi ugunsgrēki tiek pamanīti tikai tad, kad dūmi jau ir tikuši līdz mājas kāpņu telpai un tos sajutuši kaimiņi.

VUGD aicina iedzīvotājus nepaļauties tikai uz kaimiņiem un garāmgājējiem, bet ierīkot savos mājokļos dūmu detektorus! Gadījumā, ja tomēr par ēdienu uz plīts ir sanācis aizmirst, tad dūmu detektors palīdzēs izvairīties no smagas saindēšanās ar dūmiem, jo ar skaņas signāla palīdzību laicīgi ziņos par mājās radušos sadūmojumu.

piededzis_ediens_01.09.2016

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri