Valmieras Ziņas

Skāba kafija – slikti?

Lasīšanas laiks: 4 min

Viens no pirmajiem jautājumiem, izvēloties kafiju – vai tā nebūs skāba. Pārdevēji apgalvo, ka 7 no 10 pircējiem uzdod tieši jo jautājumu, tomēr eksperti pārliecina, ka šī kafijas īpašība nekādā gadījumā nav asociējama ar sliktu kafiju. Jautājums, vai tiešām kafiju var novērtēt vadoties tikai pēc šī garšas aspekta?

Eksperti apgalvo, ka jāatšķir divi skābuma tipi – sliktais un labais. Par to, kas nolemj skābuma rašanos un kā atšķirt labo no sliktā, stāsta specializētā kafijas un kafijas automātu veikala “Kafijas draugs” pārstāvis Andris Leitis.

Kāpēc mums nepatīk skābena kafija?

Iespējams pat lasot, rodas nepatīkama sajūta, ar kuru nācās saskarties pēdējo reizi dzerot skābu kafiju. Jūtama nepatīkama, pat netīra garša, kuras pēcgarša saglabās ilgi pēc norīšanas. A. Leitis apgalvo, ka šāda garša ir industriālās grauzdēšanas procesa rezultāts, kurš ne vienmēr ir kafijai “draudzīgs”. Masveida kafijas ražošanā, reti kad tiek pievērsta īpaša uzmanība pašam grauzdēšanas procesam, kurā pat dažu grādu vai sekunžu kļūda var veikt nopietnas izmaiņas kafijas garšā.

Atkarībā no kafijas šķirnes, jāievēro vairāki pamatprincipi, vēloties sasniegt labākos kafijas aromāta rezultātus.

“Ja vienas šķirnes kafiju grauzdēsim 210 grādu temperatūrā 12 minūtes, citas šķirnes kafiju jau vajadzētu grauzdēt īsāku laiku un 240 grādu temperatūrā. Profesionāli grauzdētāji piedalās procesā un uzrauga, kad tieši kafijas pupiņas sāk šķelties. Šo procesu vajadzētu redzēt dzīvē. Vien ar atbilstoši noregulētu tehniku nepietiek”, – stāsta “Kafijas draugs” pārstāvis Andris.

Izvēloties grauzdēšanas līmeni – sākumā jāpadomā par rezultātu, ko vēlaties sasniegt. Jāpiemin, jo tumšāk kafija tiek grauzdēta, jo tā vairāk “izžūst”, savukārt kafijas ražotāji ar šo metodi mēģina noslēpt sliktas kvalitātes kafiju. Tomēr, ne vienmēr tas tā ir. Viss ir atkarīgs no tā, kādam dzērienam tiek gatavota kafija. Ja vēlaties sagatavot pupiņas espresso dzērienam – kafija visbiežāk tiek grauzdēta tieši tumšajā metodē, ja vēlaties kafiju pagatavot ar Chemex vai amerikāņu stilā – grauzdējumam pavisam noteikti jābūt gaišam.

Par grauzdēšanas līmeņiem

• Vēloties kafijas pupiņas sagrauzdēt gaiši, optimālākā temperatūra ir 180-205 grādi. Jāgrauzdē līdz iešķeļas pirmās pupiņas.

• Vidējā līmeņa kafijas grauzdējums – optimālākā temperatūra 210-220 grādi. Jāgrauzdē līdz pirmās šķelšanās beigām un otrās sākumam.

• Vēloties kafijas pupiņas sagrauzdēt vidēji tumši – optimālākā temperatūra 225-230 grādi. Jāgrauzdē līdz otrās šķelšanās vidum.

• Tumšais grauzdējums – optimālākā temperatūra ir 240 grādi. Jāgrauzdē līdz otrās šķelšanās beigām un tālāk.

Katrai atšķirīgu saimniecību kafijai ir savas unikālās garšas īpašības. Ne velti saka, ka kafijai ir plašāks garšu diapazons nekā vīnam, kurā var atrast ap 600 unikālu pēcgaršu, tajā pašā laikā kafijai to ir gandrīz 1000.

Augstas kvalitātes kafijai, pašai no sevis, kā arī attiecīgi grauzdētai, piemīt patīkams skābums, un tikai no grauzdētājiem ir atkarīgs tas, vai tas tiks pasvītrots vai noslāpēts. Kā minēja “Kafijas draugs” pārstāvis Andris, grauzdējot ir jāmeklē balanss starp saldumu, rūgtumu un skābumu.

“Plešoties kafijas kultūrai, grauzdētāji arvien biežāk atklāj tehniskus risinājumus, kā atklāt smalkākos kafijas aromātus. Grauzdēšanas procesa laikā tiek atklāta visa aromātu buķete, kura slēpjas kafijas pupiņās, tādējādi pasvītrojot konkrētas kafijas unikalitāte”, – stāsta Andris.

Lielajos ražošanas cehos, notiekošie procesi stipri vien atšķiras no mazajās grauzdētavās notiekošā. Lielajās ražotnēs kafija ceļo pa lielu cauruli, kurā tā tiek burtiski cepta 600 grādu temperatūrā (salīdzinājumam, mazajās grauzdētavās temperatūras maksimums ir 240 grādi), un grauzdēšana aizņem 5 – 6 min. Procesa beigās, kafija ātri tiek atdzesēta izmantojot ūdeni, lai pakošanas līnija ātrāk varētu sākt pakošanu. Šāds grauzdēšanas process iznīcina unikālos kafijas aromātus, savukārt apšļakstīšana ar ūdeni palielina pupiņu svaru līdz 2 procentiem.

Bieži vien, masveidā ražotajai kafijai nav noteiktas izcelsmes valsts. Tas ir tāpēc, ka bieži vien tiek izmantoti visdažādākie maisījumi, nepieturoties pie viena konkrēta. Atkarībā no tā, kāda ir konkrētā gada situācija tirgū, tiek variēts starp 10-12 saimniecību kafiju.

Tieši grauzdējums nosaka vai kafija būs patīkami skābena, vai nepatīkami kairinoša, tieši tāpēc nevajadzētu baidīties no šīs īpašības. Galvenais, pirms kafijas izvēles – noskaidrot, kādā veidā kafija tikusi apstrādāta. Izmēģinot pareizi apstrādātas kafijas pupiņas, būsim patīkami pārsteigti par tās, ar mītiem apvītajām, īpašībām”, – stāstu nobeidz “Kafijas draugs” pārstāvis Andris Leitis.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri