Valmieras Ziņas

Padomi gardām marinādēm

Lasīšanas laiks: 4 min

Tuvojoties grila sezonai, arvien vairāk meklējam jaunas grilēšanas tendences, jaunas garšas, produktus un veidus, kā marinēt un kādas garšvielas izvēlēties. Liela daļa ražotāju jau gatavo garšvielu maisījumus ar norādēm liellopa gaļai, cūkgaļai, vistas gaļai vai zivīm. Tiesa, mazāk ir garšvielu maisījumu, kuri piemēroti dārzeņiem un, piemēram, baltajām zivīm. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz nelielu ieskatu gaļas produktu tendenču, garšvielu un marinēšanas pasaulē.

Aizvien vairāk izvēlas tītara gaļu

Vērojot tendences Rimi pircēju vidū, cūkgaļas patēriņš krītas, bet aizvien augošs ir putnu gaļas – vistas, tītara – patēriņš. Ja vēl pirms gada tītara gaļa nebija tik iecienīta, šobrīd pieprasījums veikalos pēc tās ir stabils – tā ir trešā populārākā aiz vistas un cūkas gaļas. Normunda Baranovska ieteikumi grila sezonas sākumam būs vienlīdz noderīgi gan dažādo gaļas veidu, gan arī zivju cienītājiem!

Gaļa un marinēšanas ilgums

Lai iemarinētos, gaļai būs nepieciešams no 12 stundām līdz trīs diennaktīm, atkarīgs no gaļas un tās audu blīvuma. Tītara un vistas gaļai būs nepieciešamas mazāks laiks marinēšanai, nekā, piemēram, liellopa vai jēra gaļai. Parasti zivis netur marinādēs ilgi, un marinādi neizvēlas pārāk skābu, jo grilējot zivs var izjukt. Tā vietā zivis var iemarinēt dažas (līdz 10) minūtes pirms to pagatavošanas. Normunds Baranovskis stāsta: “Ir vēl viens variants – ar otiņu uzklāt marinādi grilēšanas laikā. Šāda tipa marinādēm tiek pievienots vairāk saldinātāja (medus, cukura vai kļavu sīrupa), lai veidotu karamelizētu un kraukšķīgu garoziņu. Šīs marinādes lieto ātri pagatavojamiem grila ēdieniem – zivs filejām, dārzeņiem un jau gatavai gaļai, piemēram, iepriekš novārītām cūkgaļas ribiņām, kas iemarinētas barbekjū mērcē.”

Marinēšanas pamati

Lai marinētu gaļu, pavārs Normunds Baranovskis iesaka marinādi gatavot, iejaucot garšvielas lielākā šķidruma daudzumā, lai tas pārklātu visu gaļu. Šis ieteikums gan nederēs, ja marinē gaļu vakuumā. Tad pietiks vien ar garšvielu maisījumu un nedaudz eļļas. Taukainākām gaļām izvēlies uz ūdens, dārzeņu vai citrusaugu sulas bāzes gatavotas marinādes, citādi tās var pārāk ātri apdegt. Ja gaļa vai zivs ir liesāka, gaļai vajadzēs piešķirt nedaudz sulīguma. To var iegūt, marinējot skābpiena produktos vai eļļas un citrusaugļu, kā arī skābo dārzeņu vai ogu marinādēs.

Pagatavošana

Kad esi izvēlējies marinādi, sagatavo gaļu vai dārzeņus, sagriežot tos sev iecienītākā izmēra gabalos. Pārklāj ar marinādi un liec vēsā vietā nostāvēties. Gaļas iesaka marinēt, uzliekot tās zem sloga. Tādā veidā garšas pilnīgāk savilksies. Ilgāk gatavojamām gaļām nevajadzētu izvēlēties pārāk cukurotas marinādes, tad gaļa var pārlieku ātri apdegt. Šāda tipa marinādes labāk lietot apslacīšanai dažas minūtes pirms pasniegšanas.

Ja esi visus jau gatavos garšvielu maisījumus izmēģinājis un vēlies pagatavot savējo, droši eksperimentē un ļaujies fantāzijai! Atceries, ka marinādei vajadzēs skābumu, sāļumu un saldumu, kā arī garšas noti no visas pasaules pieejamām garšvielām. Piešauj nedaudz arī asumiņu, un marināde būs izdevusies. Atceries, ka sāli, garšvielas un skābumu vari pievienot nedaudz vairāk, nekā gatavojot ikdienā, jo liela daļa marinādes paliks traukā.

Skābumam var izmantot etiķi, citrusaugļu sulas, kefīru, jogurtu, svaigi maltus tomātus, rabarberus un citus skābus produktus.

Receptes

Normunds Baranovskis iesaka dažus iecienītus garšvielu maisījumus, kurus noteikti varēsi izmēģināt šī gada grilēšanas sezonas laikā. Visas sastāvdaļas vari maisīt sev tīkamās proporcijās un veidot savu individuālo garšu. Šajos maisījumos tiek izmantotas kaltētās garšvielas, jo tās ir daudz spēcīgākas, bet tas nenozīmē, ka nevari izmantot svaigas. Sāls netiek norādīta, jo to iesakām pievienot pēc pagatavošanas. Visas šīs marinādes var veidot gan uz eļļas, gan kefīra vai ūdens bāzes.

Barbekjū garšvielu maisījums: malta saldā paprika, timiāns, ķiploku pulveris, čili, kajēnas pipari, brūnais cukurs.

Meksikāņu garšvielu maisījums: čili pulveris, raudene, kumins (savvaļas ķimenes), kajējas pipari, sīpols, svaigi čili, laims (sula un miziņa).

Itāļu garšvielu maisījums: timiāns, raudene, ķiploku pulveris, svaigs baziliks un svaigs rozmarīns, pētersīļi (olīveļļa, ja nepieciešams).

Vjetnamiešu garšvielu maisījums: zvaigžņu anīss, kanēlis, ķiploks, ingvers, piparmētra, laims (sula un miziņa).

Indijas garšvielu maisījums: kumins (savvaļas ķimene), koriandra sēklas, sinepju sēklas, čili pulveris, kurkuma pulveris.

Pikantais čili maisījums: ķiploku pulveris, kumins (savvaļas ķimenes), raudene, saldās paprikas pulveris, kajēnas pipari, čili piparu pulveris, pētersīļi.

Latviešu garšvielu maisījums: dilles, ķiploku pulveris, sīpols, lauru lapa, smaržīgie pipari, cukurs, etiķis vai citronskābe.

SIA "Centrālā laboratorija" ir modernākā laboratorija Baltijā un viens no lielākajiem laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem valstī ar vairāk nekā 100 filiālēm visā Latvijā. Aicinām pievienoties kolektīvam MĀSU. Darba pienākumi: • veikt asins paraugu ņemšanu no vēnas • reģistrēt klientus / analīžu paraugus datu bāzē • strādāt ar kasi un datu bāzi  Prasības: • pieredze medicīnas māsas darbā / asins paraugu ņemšanā • datorzināšanas • atbilstoša medicīniskā izglītība un reģistrācija ārstniecības personu reģistrā • pozitīva attieksme pret darbu, spēja uzņemties atbildību • ļoti labas komunikācijas prasmes Piedāvājam: • darbu uz attīstību orientētā uzņēmumā • darba vidi ar vismodernākajām tehnoloģijām • izaugsmes un karjeras iespējas • uzņēmuma pakalpojumu privilēģiju karti • veselības apdrošināšanas polisi ( pēc viena nostrādāta gada) • sākotnēju apmācību un darba apģērbu • individuālu pieeju darba grafikam (iespējams savienot ar citiem darbiem vai studijām) • komandas saliedēšanas pasākumi, korporatīvas dāvanas. Darba laiks: pēc grafika Darba samaksa: algas intervāls 1200 EUR - 2200 EUR pirms nodokļu nomaksas Darba vieta: Valmiera, Rīgas iela 9 Lai pieteiktos, lūdzam sūtīt CV uz darbs@laboratorija.lv. Tālrunis saziņai 20646569. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks aicināti uz interviju klātienē. Iesniedzot savu CV un pieteikumu, Jūs piekrītat dalībai norādītās vakances kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Apliecinām, ka kandidātu izvērtēšanas un atlases procesā tiks nodrošināta tiesiska Jūsu personas datu apstrāde. Pēc konkursa noslēgšanās, Jūsu personas dati tiks dzēsti vai iznīcināti. CV un pieteikumā norādāma tikai tā informācija, kas ir nepieciešama, lai objektīvi izvērtētu Jūsu kandidatūras atbilstību vakantajam amatam. Ievērojot minēto, aicinām izvērtēt CV un pieteikumā iekļaujamās informācijas apjomu. Pārzinis: SIA Centrālā laboratorija reģ.Nr.40003210801 Profesija: MĀSA/ vispārējās aprūpes MĀSA Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 9, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-08 Kontaktpersona: darbs@laboratorija.lv, 20646569 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jura Neikena Dikļu pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā datorikas skolotāju (nepilna darba slodze (8 stundas nedēļā), iespējama amatu savienošana) 4. – 9.klasēs uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pagasts, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • pildīt skolotāja pienākumus, atbilstoši mācību priekšmeta Valsts izglītības standarta prasībām; • plānot un organizēt savu un izglītojamo darbu atbilstoši Skolas mērķiem un uzdevumiem; • veidot lietišķu sadarbību ar Skolas darbiniekiem, izglītojamajiem, viņu vecākiem un citu institūciju darbiniekiem; un Jums ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” prasībām; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: labas saskarsmes un komunikācijas prasmes, psiholoģiskā noturība; precizitāte un atbildība darbā; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 496.63 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju veikt papildus pienākumus (ārpusklases darbs u.c.); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • labus darba apstākļus atbalstošā, draudzīgā kolektīvā. CV, pieteikuma vēstuli lūdzam nosūtīt uz e-pastu guntis.jansons@valmiera.edu.lv ar norādi „Datorikas skolotājs/-a” līdz 2025.gada 15.augustam. Papildu informācijai: skolas direktors Guntis Jansons ( 28370211). Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām.   Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dikļu skola, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-08-15 Kontaktpersona: guntis.jansons@valmiera.edu.lv 28370211

Mūsu partneri