Valmieras Ziņas

Mārtiņš Sirmais iesaka sildošās garšvielas ziemas dzērieniem

Lasīšanas laiks: 3 min

Ziema un svētku gaidīšanas laiks nav iedomājams bez aromātiskiem un sildošiem dzērieniem. Cilvēkiem tos labpatīk malkot gan ikdienā, kad jāsasildās pēc pastaigas ārā, gan svētkos. Ir daudz dažādu garšvielu, kas dzērienam ne tikai piešķirs fantastisku garšu, bet patiesi arī sasildīs ķermeni. Ja šogad silto dzērienu gatavošanā vēlaties ieviest jaunas vēsmas un ļauties eksperimentiem, Rimi Gardēžu komandas garšvielu pavēlnieks Mārtiņš Sirmais atklāj garšvielas, ko pievienot dzērienam, lai sasildītu ķermeni un pārsteigtu sevi ar ko jaunu.

  • Ingvers – tas dzērienam piešķirs sildošu noskaņu un savas vērtīgās īpašības izrādīs, ja ingvera sakne tiks sarīvēta, nevis sagriezta šķēlītēs. Tieši sarīvētā veidā var iegūt ingveram raksturīgo stiprumu, turklāt tādā veidā vienai krūzītei būs vajadzīgs mazāks ingvera daudzums.
  • Liepziedi, gaiļpieši un piparmētra – ir daudz sildošu garšaugu, kas auguši mūsu platuma grādos. Aukstajā laikā un Ziemassvētku sezonā nevar aizmirst par liepziediem, gaiļpiešiem un piparmētru, ko, pievienojot sildošajiem dzērieniem, garantēta gan izsmalcināta garša, gan brīnišķīgs aromāts visapkārt.
  • Citronzāle – austrumnieciskāku garšu cienītājiem ieteicams izmēģināt dzērienu, kura gatavošanā pievienota citronzāle. Arī šis nelielais garšauga stiebriņš piešķirs fantastisku garšu.
  • Kanēļa standziņas – ja pagrabā saglabājusies ābolu sula, to noteikti vērts uzsildīt, pievienojot kanēļa standziņas un žāvētu ābolu šķēlītes, turklāt šo gardo dzērienu var baudīt katru dienu. Tas noteikti garšos arī bērniem. Savukārt, lai ābolu dzēriens būtu sildošāks un pikantāks, tam var pievienot kādu ingvera šķēlīti.
  • Rozmarīns – eksperimentētāji ierasto un silto dzērveņu morsa garšu var papildināt ar rozmarīna zariņu, kas bagātinās dzēriena aromātu un garšu buķeti ar smalkām niansēm, kā arī būs dekoratīvs elements.
  • No garšvielām, kas lieliski iederas sildošo dzērienu klāstā, noteikti jāpiemin arī tādas ierastās garšvielas kā kanēlis, smaržīgie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, kurkums, koriandrs, kaltēts ingvers un anīsa zvaigzne.

Nav noslēpums, ka siltajiem dzērieniem var pievienot ne tikai garšvielas, bet arī dažādus augļus. Citrusaugļi – citroni, apelsīni, mandarīni, hurma, ananāsi, mango un kivi – patīkami atspirdzinās dzērienu un dažādos to pasniegšanu. Protams, nevar aizmirst arī par mūsu pašu labumiem, piemēram, āboliem, bumbieriem, cidonijām un ogām – dzērvenēm, smiltsērkšķiem, upenēm, avenēm, brūklenēm un mežrozītēm. Īsta bauda vēsajiem vakariem būs arī balzams, kas papildināts ar apelsīnu šķēlēm un granātābolu sulu. Tāpat vērts pārsteigt draugus ar silto dzērienu, kam pievienots kvalitatīvs kalvadoss.

Savukārt kafijas cienītāji savus paradumus ziemas sezonā var atsvaidzināt, pagatavojot īru kafiju. Šim tradicionālajam dzērienam pievieno viskiju un putukrējumu, kas rada izsmalcinātu garšu salikumu, turklāt šāds apvienojums lieliski iederēsies pie deserta baudīšanas.

Bērnu priekam, pārsteidzot arī viņus ar kafijas baudīšanas rituālu, pagatavojiet kakao. Tas būs gards un arī sildošs dzēriens, turklāt dekorēšanai izmantoti marshmallows būs īsts kārdinājums, kuram noteikti nespēs pretoties arī pieaugušie. Augstajā laikā noteikti jāpagatavo arī karstā šokolāde ar rīvētu muskatriekstu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri