Valmieras Ziņas

Kāpēc latviešiem ir jāēd maksimāli daudz zaļumu un dārzeņu

Lasīšanas laiks: 4 min

Latviešiem, esot ziemeļniekiem, laiks, kad var baudīt kaut ko tieši no krūma vai dobes, ir tik nesamērīgi īss, ka garšaugi un dārzeņi jāēd tūlīt, tikko sākas to raža. Zaļumi un dārzeņi ir ne tikai garšīgi, bet arī vajadzīgi. Visi zaļumi un dārzeņi satur maz kaloriju, izņemot kartupeļus (tajos ir samērā daudz cietes), toties daudz vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un balastvielu, nedaudz olbaltumvielu, pavisam maz tauku un ogļhidrātu. Tie palīdz uzkrāt spēkus un vitamīnus rudenim un ziemai, atgādina BENU Aptieka un Rīgas Dzemdību nama un veselības centra Vivendi uztura speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Liene Sondore.

C vitamīna un folskābes trieciendeva

Pavasara sākumā cilvēki var izvēlēties bērzu, upeņu, jāņogu mazās svaigi zaļās lapiņas, kurās ir ļoti daudz C vitamīna. Seko skābenes, kas bagātas ar C vitamīnu un dzelzi, tāpat kā lociņi, lakši, spināti, rukola un dilles. Vēlāk tomāti un gurķi, burkāni, zirņi, kabači, jaunie kartupelīši, ziedkāposti, brokoļi u. c. Svarīgākais nosacījums ir ēst visu, ko var dabūt dārzā, turklāt svaigu.

Ūdenī šķīstošā C vitamīna un folskābes rezerves organismā neuzkrājas, tās jāuzņem ar ikdienas uzturu. C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas cīnās ar brīvo radikāļu nelabvēlīgo ietekmi. Savukārt folskābe ir B grupas vitamīns, kas labvēlīgi ietekmē nervu, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas darbību.

Visus produktus, kas satur šos svarīgos vitamīnus, ieteicams pēc iespējas mazāk pakļaut termiskai apstrādei, jo tad folskābe un C vitamīns iet bojā teju pavisam. Folskābe zūd jau tad, kad zaļumu lapas un kātiņus sāk skalot un plucināt, bet, termiski apstrādājot, tā iet bojā līdz pat 80 %. Līdzīgi notiek ar C vitamīnu, norāda BENU Aptieka speciāliste.

Lietas, ko atcerēties.

  1. Zaļumus labāk ēst no dobes, bet dārzeņus  tūlīt pēc novākšanas.
  2. Skābenes tradicionāli liek zupā. Bet, lai nenobeigtu C vitamīnu, ar ko tās bagātas, atcerieties – skābenes nav jāvāra!Uzvāriet zupu, kāda jums garšo, un tikai tad, kad katliņš noņemts no uguns, pieberiet zupai skābenes.
  3. Arī jaunie kartupelīši satur gana daudz C vitamīna, bet tas koncentrējas zem miziņas. Tāpēc svarīgi ir nenomizot, nenoberzt miziņu pavisam nost. Mazie bumbuļi rūpīgi jānomazgā, tad jāvāra un jāēd ar visu mizu. Vēl jaunajos kartupeļos ir pietiekami daudz kālija.
  4. Ne zaļumus, ne dārzeņus nevajag pēc mazgāšanas atstāt traukā ar ūdeni. Ja tos termiski apstrādā, vislabāk likt tvaicējamā katlā, cept cepeškrāsnī vai vokpannā, sautējiet pēc iespējas mazākā ūdens daudzumā, ko pēc tam nelejiet ārā, bet izmantojiet par pamatu mērcei vai buljonam.

Visus ieguvumus grūti uzskaitīt.

Nav vajadzības studēt tabulas, lai noskaidrotu, cik daudz kurā dārzenī ir vienas vai otras minerālvielas, svarīgi ir ēst tos visus, kas gatavojas un par kuriem daudzmaz droši zināms, ka tie audzējot nav apbērti ar kaitīgām ķimikālijām.

  • Ar dārzeņiem un zaļumiem var uzņemt gana daudz kālija, kas ir labs palīgs sirds un asinsvadu slimību profilaksē, vajadzīgs muskuļiem un rūpējas, lai cilvēks nejustos noguris. Pirmais bagātīgais kālija avots pavasarī ir redīsi.
  • Tiks uzņemts arī magnijs, kas labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu, nerviem, muskuļiem, kauliem. Labs magnija avots jau pavasarī ir spināti. Bagāti ar magniju ir arī tumši zaļie dārzeņi.
  • Fosforu, kas svarīgs, var uzņemt ar kviešu dīgstiem.
  • Dzelzs lielā daudzumā ir skābenēs.
  • Zaļumos un dārzeņos ir arī kalcijs, cinks, selēns, varš u. c. Tikai ēšanas vaina!
  • Dārzeņu ēdienus vasarā vēlams papildināt ar ogām, jo daudzām vērtīgām minerālvielām biopieejamība palielinās C vitamīna klātbūtnē. Ar ogām tas šķīvī nonāks papildus, tāpēc zaļajiem salātiem var pievienot zemenes, mellenes, upenes un jāņogas.
  • Svarīgi, ka dārzeņi bagātīgi satur balastvielas, kas ir nozīmīgas gan sirds un asinsvadu slimību, gan aptaukošanās, gan 2. tipa cukura diabēta, gan citu slimību profilaksē. Balastvielas dod arī sāta sajūtu.
  • Joprojām zinātnieki pēta dažādu grupu antioksidantu –polifenolu, vitamīnu, minerālvielu u. c. – ietekmi uz veselību. Biežāk piemin antioksidantus – C un E vitamīnu, selēnu, cinku, varu un magniju, beta karotīnu un likopēnu. Bet antioksidantu ir daudz vairāk. Augu polifenolu klases lavonoīdu vairākums ir pigmenti, kas veido nokrāsu arī dažādiem garšaugiem un dārzeņiem. Košās krāsas – sarkanā, dzeltenā un oranžā – ir alfa un beta karotinoīdu krāsas, kas norāda, ka šie produkti bagātīgi satur likopēnu, karotīnu, luteīnu, zeaksantīnu u. c. Tie rūpējas par to, lai organismā nebūtu iekaisuma procesu, tātad der teju vai visu slimību profilaksei.

Ieteikums: veidojiet pusdienu šķīvi kā mākslas darbu – krāsainu un bagātu dažādām faktūrām!  Skaisti, gardi, veselīgi.

Stiprie redīsi un lociņi

Tie abi bagātīgi satur terpēnus – augu aromātiskās vielas un ēteriskās eļļas, kas palielina gremošanas fermentu izdalīšanos un darbojas pret iekaisumu. Redīsos ir arī sinepju eļļa, kas labvēlīgi iedarbojas uz mutes, mēles, zarnu trakta un kuņģa gļotādu, iznīcinot sliktās baktērijas. Turklāt 100 gramos redīsu ir tikai 16 kilokaloriju!

Vasaras saldums – burkāns

Labāku našķi par maziem, svaigiem burkāniem grūti nosaukt. 100 gramos burkānu ir tikai 25 kilokalorijas. Bet – lai uzņemtu vērtīgo beta karotīnu, no kura organismā veidojas A vitamīns, kā arī E vitamīnu, burkāni jāēd kopā ar taukvielām. Tos var kombinēt ar linsēklu eļļu vai olīveļļu. Protams, kilokaloriju skaits uzreiz pieaugs, bet pieaugs arī uzturvērtība.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri