Valmieras Ziņas

Mazāk ir efektīgāk – sauļošanās riski un priekšrocības

Lasīšanas laiks: 2 min

Kas ir pirmais, kas jums ienāk prātā, iedomājoties par pludmali? Smiltis, ūdens, peldkostīmi, sauļošanās… Latvijā kā zemē, kurā cilvēki vēlas redzēt saulīti vairāk, bieži netiek padomāts par saules vannu izmantošanas ilgumu un aizsarglīdzekļiem, kā arī šīs procedūras veselīgumu un piesardzību. Turpinājumā aplūkosim sauļošanas negatīvās iezīmes un labumus, saskaņā ar portāla examiner.com vērtējumu.

Sauļošanās riski

Melanoma – izplatītākā ādas vēža forma ir pirmais, kas ienāk prātā pie sauļošanās mīnusiem, bet bieži vien neaizdomāties arī par šādām skaistumu un veselību bojājošām iezīmēm:

  • Ādas dehidrācija jeb atūdeņošanās
  • Saules dūriens
  • Saules apdegumi
  • Ādas novecošana
  • Karstuma dūriens
  • Pietūkumi

Pārmērīgas sauļošanās rezultātā āda zaudē mitrumu un izšūst. Šī iemesla dēļ rodas dehidrācija, kad organisms papildus lielam šķidruma patēriņam zaudē arī organismam nozīmīgus sāļus – nātriju, kāliju, kalcija, bikarbonātu un fosfātu. Dehidrācija un karstuma vilnis var rasties no parāk ilgas uzturēšanās saulē. Uzturoties saulē, ir ļoti svarīgi nodrošināt ķermeni ar pietiekošu ūdens patēriņu.

Saules apdegumus izraisa pārmērīga ultravioleto staru iedarbība. Lai bloķētu kaitīgo staru iedarbību, jālieto aizsarglīdzekļi, kuri ir plaši pieejami. Ilgstoša sauļošanās noved arī pie ādas novecošanās, no saules īpaši jāsargā seja un galva.

Karstuma dūriens rodas pārkaršanas rezultātā, kas izraisa organisma vielmaiņas traucējumus.

Sauļošanās var radīt arī piepampumus, kuri veidojas svīstot, kad svīšanas dziedzeri tiek bloķēti. Piepampumi var izraisīt arī drudzi, tāpēc cilvēkiem, kuriem šādi ādas veidojumi rodas, jāizvairās no uzturēšanās saulē.

Saules dūriens ir bīstams, jo paplašinās galvas smadzeņu asinsvadi, rodas asiņu sastrēgums un smadzeņu tūska. Smagākos gadījumos iespējams mazāku asinsvadu plīsums un sekojošs asinsizplūdums.

Sauļošanās iespējamie riski ir biedējoši, bet jāpatur prātā, ka katram individuāli ir jāizjūt mērs, jo sauļošanās apdomīgos daudzumos ir arī veselīga.

Sauļošanās priekšrocības:

Galvenais ieguvums no saules ir D vitamīns, kas palīdz labāk uzņemt kalciju. Tas nepieciešams stipriem kauliem, zobiem un nagiem. Tā vietā, lai lietotu kalciju saturošus medikamentus, osteoporozes slimniekiem visieteicamākās ir saules vannas. Lai iegūtu ieteicamo kalcija devu, nav nepieciešamas stundas, bet pavisam neliels laiks, ko pavadīt saulē.

Atrašanās saulē var palīdzēt uzlabot garastāvokli. Ir zinātniski pierādīts, ka sauļošanās laikā izdalās serotonīns jeb “laimes hormons”. Cilvēki, kuri izvairās no saules, biežāk cieš no depresijas.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "KOCĒNU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" aicina SANTEHNIĶI Pienākumi: Veikt komercuzskaites mēraparātu, ūdens patēriņa skaitītāju un siltumenerģijas skaitītāju mezglu montāžas darbus; Veikt ūdenssaimniecības un siltumapgādes inženierkomunikāciju un iekārtu montāžas, ekspluatācijas, remonta un pilnveidošanas darbus, izmantojot atbilstošas iekārtas, instrumentus un tehnoloģiskos paņēmienus; Iesaistīties ūdenssaimniecības/siltumapgādes avāriju novēršanas darbos. Prasības: Prasme patstāvīgi organizēt sava darba pienākumu izpildi, noteikt prioritātes, plānot savu darbu; Prasme pielietot mūsdienu tehnoloģijas darba procesā; Teicamas saskarsmes spējas, spēja strādāt gan patstāvīgi, gan komandā; Augsta atbildības sajūta, mērķtiecīgums, iniciatīva. B kategorijas autovadītāja apliecība. Uzņēmums piedāvā: Darbu stabilā uzņēmumā; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Darba līgumu uz nenoteiktu laiku; Darba pienākumu pildīšanai darba automašīnu; Darba vieta – Kocēnu un Burtnieku apvienības teritorija Valmieras novadā. CV sūtīt uz e-pastu birojs@siakks.lv ar norādi santehniķis. Profesija: SANTEHNIĶIS Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-07-05 Kontaktpersona: Māris Heinols Izglītības līmenis: Profesionālā pamatizglītība

Mūsu partneri