Valmieras Ziņas

Cukurs pret saldinātāju – ko labāk izvēlēties?

Lasīšanas laiks: 2 min

Cilvēki ir iemācījušies gatavošanas procesā, meistarīgi kombinējot, panākt dažādu garšu salikumus, kas ēdienus un dzērienus padara īpašus un vienreizīgus, reizēm pat neatkārtojamus. Ir divas garšas, kas ir īpaši pieprasītas – sāļš un salds. Dakteris Andis Brēmanis skaidro, ko ikdienā labāk izvēlēties – cukuru vai saldinātāju.

“Cukurs ir viens no tiem uztura komponentiem, kas satur enerģiju jeb kalorijas. Tas pieder viegli asimilējamo ogļhidrātu grupai un pēc nonākšanas gremošanas traktā, tas strauji uzsūcas asinīs un, ja tas netiek patērēts muskuļu darbam, tiek uzkrāts glikogēna veidā kā enerģijas rezerve.

Problēma tā, ka ogļhidrātu uzkrāšanas iespējas cilvēka organismā ir ierobežotas, tikai ap 300 – 400 gramu, pārējais tiek pārsintezēts taukos un sāk uzkrāties zemādas tauku slānī. Savukārt, tauku uzkrāšanai ierobežojumu nav,”

norāda A.Brēmanis.

Pēc viņa teiktā, situācijā, kad mūsu dzīvesveids kļūst mazkustīgs, bet saldu gribās, jāsāk meklēt alternatīvas. Cukuru var aizstāt ar tā saucamajiem saldinātājiem. Tās ir vielas, kas ir ļoti saldas, bet  kalorijas nesatur vai satur ļoti niecīgā daudzumā. 

Dakteris norāda, ka saldinātāju izmantošana gan ēdienu, gan dzērienu saldināšanai noteiktās devās ir atzīta par drošu un nekaitīgu, turklāt

saldinātāji varētu būt zināma alternatīva, lai ēdieni un dzērieni nešķistu bezgaršīgi, bet tomēr dotu apmierinājumu saldās garšas ziņā.

A.Brēmanis atzīmē: “Atbildot uz jautājumu, kas tad ir labāks – cukurs vai saldinātājs –, jāsaka, ka tas ir atkarīgs no dzīvesveida un veselības stāvokļa, mums ir iespēja izvēlēties kādā veidā padarīt savu dzīvi saldāku, jo, galu galā, ēšana ir viena no nedaudzajām, cilvēkam pieejamām baudām!”

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri