Valmieras Ziņas

Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas vestibilā iekārtota bagātīga sēņu izstāde

Lasīšanas laiks: 2 min

Šogad sociālie mediji virmo no fotogrāfijām, kurās cilvēki dalās ar bagātīgo sēņu ražu: baraviku un apšu beku kalni, gaileņu grozi… Arī Latvijas Nacionālais dabas muzejs katru gadu rīko sēņu izstādi, bet šoreiz sēnes nav jābrauc apskatīt uz Rīgu – bagātīga sēņu izstāde tapusi Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas (VPVĢ) 1.stāva vestibilā, ko iekārtojusi bioloģijas skolotāja Guna Taube, laborante Dace Plikgalve un 12.c klases skolnieks Ričards Zaķis.

Bioloģijas skolotāja Guna Taube ir īsta dārza un meža fanātiķe, kurai var droši uzdot jautājumus par augiem, taureņiem, dzīvnieka pēdu nospiedumiem utt. Viņas ideju par sēņu izstādi uzķēris Ričards, un tā vakar tikai trīs stundās savāktas apmēram 82 (!) sēņu sugas – gan ēdamās, gan indīgās. Un tās nebūt nav visiem sēņotājiem labi pazīstamās sēnes, izstādē ir arī tādi nedzirdēti sēņu nosaukumi kā zemes kārpsēne, ozolu brūnsvārcene, violetā cūkause, skropstainā zemeszvaigzne utt. Bez tam nosaukumi doti ne tikai latviešu, bet arī latīņu valodā. Sēnes vāktas tepat Valmieras novada mežos – pie Baiļiem, Rubenē, Rūjienā.

Ričardam izstāde ir kā daļa no projekta. Viņš ir iedvesmojies arī no dabas muzeja apmeklējuma, bet kopumā sēņošana ir hobijs arī visai Ričarda ģimenei.

Tā kā sēnes samērā ātri sāk bojāties, izstāde nevar būt ilgstoša, bet šodien un trešdienas rīta pusē ar eksponātiem var iepazīties ne tikai VPVĢ skolēni un skolotāji, bet skolas darba laikā to var apmeklēt arī citi Valmieras iedzīvotāji.

Mūsu partneri