Valmieras Ziņas

Olu dekorēšanas vēsture

Lasīšanas laiks: 3 min

Lieldienu rituālos visā pasaulē savijušās dažādu laiku un tautu tradīcijas. Izplatīts Lieldienu svinību simbols ir ola, kā dabas radīts ideāls un sākums jaunai dzīvībai. Gadsimtu gaitā ola ir simbolizējusi noslēpumu, burvestību, ārstniecisku līdzekli, barību un zīmi. Olu krāso un izrotā, izceļot tās īpašo simbolismu. Bet katrai ģimenei olu krāsošana, ēšana ir lieliska kopā būšana. Ne velti sens latviešu ticējums vēsta, ka pirmā krāsotā ola ir jāapēd visai saimei kopā, tad būs saticīga dzīvošana.

Pirmskristietības laika rituālos uzskatīja, ka olai piemīt īpašas spējas, tā attēloja zemes atdzimšanu, to godināja daudzu tautu ar pavasara atnākšanu saistītos rituālos. Garā, grūtā ziema bija galā, zeme atvērās un atdzima — gluži kā ola atveras, lai dotu ceļu dzīvībai. Tāpēc tās iemūrēja māju pamatos, lai atgaiņātu nelabos spēkus. Romā topošās māmiņas nēsāja līdzi olu, jo tas palīdzēšot noteikt vēl nedzimušā bērna dzimumu.  Pirms ienākšanas jaunajā mājā, franču līgavas samina olu. Romieši, galli, ķīnieši, ēģiptieši un persieši, piemēram, olā saskatīja Visuma simbolu.

Kopš senseniem laikiem olas krāsoja, ar tām mainījās un tām izrādīja godu. Senās poļu leģendās savijušās folkloras un kristīgās leģendas, cieši saistot olu ar Lieldienām. Kāda leģenda vēsta, ka Jaunava Marija pie krusta dalījusi kareivjiem olas, lai viņi neizturētos pret sodītājiem tik nežēlīgi. Viņas asaras ritējušas uz olām, pārklādamas tās ar mirgojošas krāsas laukumiņiem. Cita poļu leģenda stāsta par to, kā Marija Magdalēna devusies uz kapu, lai iesvaidītu Jēzu. Līdzi viņa paņēmusi grozu ar olām. Kad kapā viņa ieskatījusies grozā, baltās čaumalas brīnumainā kārtā zaigojušas visās varavīksnes krāsās.

Jau viduslaikos olas rotāja un krāsoja arī Anglijā. Edvarda I dokumentos norādīts, ka 1290. gadā karalis samaksājis astoņpadsmit pensus par Lieldienu dāvanām paredzēto četrsimt piecdesmit olu krāsošanu un izrotāšanu ar lapu zeltu. Kā dāvanas,  olas simboliski visslavenākās kļuvušas pateicoties zeltkalim un juvelierim Pēterim Karlam Faberžē.

Lieldienu laikā katru pavasari olas krāso un izgrezno miljoniem cilvēku visā pasaulē, izmantojot visdažādākās tehnikas. Izmanto ziedus un lapiņas no apsveikuma kartītēm, dārgakmeņus, audumus, lentītes, treses un citus iedomājamus un neiedomājamus materiālus. Šobrīd daudzās zemēs mākslinieki specializējas ornamentālu olu radīšanā. Olas uzmanīgi pārgriež uz pusēm, abas pusītes savieno ar elegantām eņģītēm un tad salīmē ar epoksīda sveķiem vai citu caurspīdīgu līmi. Kad meistardarbs pabeigts, to pārklāj ar īpašu, spīdīgu laku. Daudzās latviešu ģimenēs joprojām izmanto tradicionālo krāsošanu, lietā liekot pavasara zaļumus, sūnas, sīpolu mizas.

Priecīgas Lieldienas!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Mežs un lauks" aicina darbā MEHATRONIĶI Darba pienākumi: Veikt elektronisko iekārtu projektēšanu un izbūvi Izstrādāt un testēt iekārtas un to daļas Sniegt tehnisku palīdzību ražošanas iekārtu elektronisko sistēmu lietošanā Veikt ražošanas iekārtu elektrotehniskos un hidraulikas remonta darbus, iekārtu apskates, profilaktiskās pārbaudes un mērījumus Veikt iekārtu remontus izbraukumos pie klientiem Piedalīties iekārtu montāžas un uzstādīšanas darbos Prasības pretendentiem: Profesionālā vai augstākā izglītība elektronikas specialitātē Precizitāte, godīgums, mērķtiecība, augsta atbildības sajūta, iniciatīva Spēja komunicēt ar klientiem un komandu Pieredzi elektronikā uzskatīsim kā priekšrocību B kategorijas autovadītāja apliecība Labas datorlietotāja prasmes Svešvalodu zināšanas (angļu) Mēs piedāvājam: Dinamisku un interesantu darbu augošā uzņēmumā Saliedētu un kompetentu darba kolektīvu Sociālās garantijas un motivējošu atalgojuma sistēmu atbilstoši darba rezultātiem Apmācības Pretendentiem pieteikties zvanot 25666615 Profesija: MEHATRONIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-15 Darba sākšanas datums: 2024-05-15 Kontaktpersona: Ģirts Luste Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Mūsu partneri