Valmieras Ziņas

Uģis Muskovs: Vidzemes slimnīcai veiksmīgs gads, nākamais sola jaunus izaicinājumus

Lasīšanas laiks: 7 min

Vidzemes slimnīcā šis gads ir bijis ļoti rosīgs. Daudzi pacienti un apmeklētāji noteikti ir ievērojuši plašos remontdarbus, kas norisinās vairākos stāvos. Savukārt divās nodaļās šogad nosvinēti „jurģi”. Kāds bijis šis gads iestādes darbā, stāsta SIA „Vidzemes slimnīca” valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs. Slimnīcas vadītājs atzīst, ka kopumā gads ir izdevies, taču neslēpj arī problēmas.

Starp pacientu un valsti

Esam sākuši īstenot šī gada pavasarī apstiprināto vidējā termiņa attīstības stratēģiju. Daži stratēģiskie uzdevumi ir īstenojušies labāk, nekā cerēts, daži – ne tik labi, kā vēlējāmies. Arvien pieaug dažādu uzraugošo un kontrolējošo iestāžu apmeklējumi, reizēm diezgan bezjēdzīgu pārskatu gatavošana un atskaitīšanās, kas prasa daudzu slimnīcas darbinieku laika un enerģijas patēriņu. Pieprasījums pēc medicīnas pakalpojumiem ir ļoti liels, bet bieži vien līdzekļi, ko valsts atvēl pakalpojuma sniegšanai, nav pietiekami. Mēs kā pakalpojuma sniedzēji esam vidū starp pacientu un valsti. Pacienti vēlas saņemt labāku pakalpojumu, bet valstij, kas atvēl līdzekļus, ir vēlme efektivizēt procesus, izārstēt ātrāk par lētāku samaksu. Slimnīcai ir jāsabalansē svaru kausos šīs abas vajadzības tā, lai mēs apmierinātu klientu vēlmes un būtu gana efektīvi. Šķiet, mums tas izdodas diezgan labi. Piemēram, viens no rādītājiem, pēc kā vērtē slimnīcu darbību, ir gultu noslogojums. Par pietiekami labu tiek uzskatīta 85% gultu fonda noslodze. Vidzemes slimnīcā šis rādītājs ir vidēji 87%. Tātad mēs jau pārsniedzam šo optimālo radītāju, citiem vārdiem, strādājam ar pārslodzi. Diemžēl to izjūt personāls, kam nākas strādāt intensīvāk. Tādēļ esam darba samaksā ieviesuši kompensējošu mehānismu, piemaksājot par darba intensitāti. Taču problēma ir tāda, ka internā profila nodaļas vienlīdz intensīvā slodzē strādā visu gadu.

Palielinās hronisko pacientu skaits

Pacientu skaits pieaug, un arvien vairāk ir hroniski slimu cilvēku. Ārsti nevar paveikt brīnumus, ja paši cilvēki nemaina attieksmi pret savu veselību. Tādēļ ir jāsadarbojas dažādām institūcijām, lai sekotu līdzi pacientu veselībai un arī mainītu sabiedrības domāšanu kopumā. Pagaidām katra medicīnas iestāde šauri raugās uz konkrētu ārstniecības epizodi. Taču nereti ir gadījumi, kad pacients tiek izrakstīts, nozīmējot medikamentus, diētu un vingrinājumus, tomēr pēc kāda laika viņš atgriežas slimnīcā ar to pašu veselības problēmu. Jo pacients nav bijis pat pie ģimenes ārsta un nav ievērojis norādījumus. Tādējādi neefektīvi tiek izlietoti ievērojami finanšu un cilvēkresursi. Jāatzīst, ka daļēji vainojami objektīvie faktori – daudziem cilvēkiem trūkst līdzekļu medikamentu iegādei, veidojas garas rindas uz valsts apmaksātiem speciālistiem un izmeklējumiem. Tomēr galvenā problēma ir cilvēku apziņa: “kādam citam ir jārūpējas par manu veselību!”

„Jurģi” visa gada garumā

Aizvadītais gads ir bijis ražīgs slimnīcas infrastruktūras atjaunošanā. Vasarā tika atklātas Rehabilitācijas nodaļas jaunās telpas 1. stāvā blakus Rehabilitācijas centram Tas bija gan darbinieku, gan pacientu ilgi gaidīts notikums. Vēl vienu priecīgu dienu piedzīvojām pavisam nesen, 10.decembrī, kad atklājām pārbūvētās laboratorijas un asins sagatavošanas nodaļas telpas 2. stāvā poliklīnikas korpusā. Tās jau atzinīgi novērtējuši donori, kuri ierodas ziedot asinis Vidzemes slimnīcā. Laboratorija ir aprīkota ar jaunām modernām iekārtām un tehnoloģijām, ar kurām testus varam veikt ātrāk un kvalitatīvāk. Turklāt uz vietas tagad veicam arī tādas analīzes, kuras agrāk nācās sūtīt uz Rīgu. Jaunā laboratorija un asins sagatavošanas nodaļa ir ieguvums arī personālam, kurš var strādāt mūsdienīgās un labi aprīkotās telpās, drošā darba vidē. Šo aspektu vienmēr esam uzsvēruši kā vienu no Vidzemes slimnīcas vērtībām.

Diemžēl šogad plānotajā termiņā nav izdevies atklāt hronisko pacientu aprūpes nodaļu. Tās pacienti ir izvietoti citās nodaļās, kas rada papildu slodzi personālam un neērtības citiem pacientiem. Būvniecība kavējas gan projektētāju, gan arī celtnieku dēļ, cerams, ka šogad remontdarbi tiks pabeigti un nodaļu nākamā gada sākumā varēsim atvērt.

Renovācija turpināsies

Šobrīd renovācija turpinās poliklīnikas telpās un endoskopiju nodaļā. To plānojam pabeigt līdz nākamā gada vidum, pacientiem un personālam nodrošinot mūsdienīgu vidi darbam un pakalpojuma saņemšanai. Vēl nākamgad iecerēts uzsākt Neiroloģijas nodaļas pārbūvi. Šai iecerei īstenojoties, būsim realizējuši trīs gadiem paredzēto ES struktūrfondu apguves programmu. Līdz ar to slimnīcā būs renovētas visas ārstnieciskās nodaļas un kabineti.

Tomēr korpusos vēl ir gana daudz tehnisko telpu, kas arī jāsakārto. Ceram nākamo trīs gadu laikā to paveikt par saviem līdzekļiem vai par nākošo periodu ES finansējumu. Ļoti nopietna iecere ir ēku ārējā renovācija. Līdz šim esam renovējuši poliklīnikas korpusu, taču atliek vēl divi lielākie korpusi, kuros atrodas stacionāra nodaļas. Gan ar pašvaldības, gan Veselības ministrijas atbalstu esam meklējuši iespējas piesaistīt ES fondu līdzekļus, bet pagaidām neesam atraduši atbilstošu programmu. Ēkām ir 45 gadi, tādēļ pienācis laiks to atjaunošanai, vienlaikus uzlabojot arī energoefektivitāti. Pēc A korpusa jumta rekonstrukcijas esam iecerējuši tur uzstādīt saules paneļus vai saules kolektorus. Tā kā slimnīcai liels enerģijas patēriņš ir cauru gadu, aprēķini liecina, ka šo sistēmu uzstādīšana ātri atmaksātos un nākotnē ļautu būtiski taupīt resursus.

Vidzemes slimnīcā uzņemšanas nodaļa ir projektēta 30-40 pacientiem diennaktī, taču pašlaik apkalpojam vidēji 70-80 pacientus. Tādēļ gribētos lielāku skaidrību par valsts plāniem attiecībā uz neatliekamās medicīniskās palīdzības tīkla slimnīcām. Ja Veselības ministrijai ir ieceres pārskatīt šo tīklu un, iespējams, kādā no tuvākajām slimnīcām neatliekamo palīdzību nenodrošināt vai samazināt pakalpojuma apjomus, mums laikus jāsagatavojas neatliekamo pacientu skaita pieaugumam, piemēram, ieplānojot uzņemšanas nodaļas pārbūvi, lai paplašinātu telpas

Vidzemes slimnīcā darbu sāk 30 jaunie ārsti

Jāatzīst, ka personāla skaita nepietiekamība un esošo darbinieku novecošanās ir problēma arī Vidzemes slimnīcā. Tās risināšanā esam mērķtiecīgi strādājuši, un šogad mums ir labi veicies arī personāla piesaistē Esam piesaistījuši 30 jaunos ārstus, kas ir viens no labākajiem sasniegumiem starp reģionālajām slimnīcām. Jau trešo gadu īstenojam medicīnas studentu prakses programmu, bet šogad pirmo reizi mūsu personāls vadīja arī teorētiskās nodarbības topošajiem ārstiem. Jāsaka paldies darbiniekiem, kas aktīvi iesaistījās šajā procesā, lai piesaistītu jaunos kolēģus. Tāpat sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžu Vidzemes slimnīcā notiek māsu un māsu palīgu apmācības, tādējādi piesaistot speciālistus darbam Valmierā. Man ir prieks, ka jaunie mediķi vēlas pie mums strādāt, novērtē vidi un darba apstākļus, ko arvien cenšamies uzlabot.

Lai piesaistītu jaunos ārstus, sniedzam arī finansiālo atbalstu. Ja rezidentam neizdodas studēt par budžeta līdzekļiem, bet par viņu ir labas atsauksmes, slimnīca pilnībā sedz mācību maksu. Papildu atbalsts ir Valmieras pilsētas pašvaldības stipendijas.

Būtiski, ka Valmierā izdevies daļēji atrisināt dzīvokļu pieejamības problēmu. Seši jaunie ārsti ar ģimenēm dzīvo jaunajos īres namos. Jaunie speciālisti atzinīgi novērtē ne tikai darba vidi un dzīves apstākļus, bet arī pilsētā pieejamās izglītības, kultūras, izklaides un sporta iespējas. Salīdzinoši nelielais attālums no Rīgas viņiem dod iespēju papildu darbam galvaspilsētā, taču par savu dzīvesvietu jaunie speciālisti izvēlējušies Valmieru. No slimnīcas viedokļa mēs raugāmies pozitīvi uz darbinieku mobilitāti. Rīgas lielajās klīnikās viņi var gūt pieredzi darbā ar smagākiem pacientiem un sarežģītākiem gadījumiem, bet vēlāk šīs zināšanas likt lietā arī Valmierā.

Personāla piesaiste – joprojām liels izaicinājums

Neskatoties uz panākumiem personāla piesaistē, Vidzemes slimnīcai vēl ir nepieciešami 10 līdz 15 ārsti, kā arī 20-30 medicīnas māsas, lai pilnībā izvairītos no nepieciešamības strādāt virsstundas. Tādēļ turpinām mērķtiecīgo darbu pie jaunu speciālistu piesaistes. Tas ir liels izaicinājums, jo atsevišķās specialitātēs jaunie ārsti un māsas nelabprāt mācās, analizējot darba perspektīvas. Viens no galvenajiem faktoriem, ko izvērtē jaunie speciālisti, ir paredzamā darba samaksa. Pēdējos divus gadus nozarē bija algu vidējais pieaugums par 20 procentiem. Cilvēki noticēja pozitīvajām pārmaiņām, un tās viesa viņos cerības. Varbūt kāds no viņiem tieši tādēļ neaizbrauca no Latvijas. Taču pašlaik valdības neizpildītais solījums turpināt algu pieaugumu ir daudziem licis vilties un pārdomāt savus nākotnes plānus. Ja solītie līdzekļi mediķu algām netiks piešķirti, mums vienalga būs jārod risinājumi, kā piesaistīt un noturēt darbiniekus, lai slimnīca varētu turpināt sniegt kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus.

Jaunajā gadā slimnīcas kolektīva vārdā visiem portāla “Valmieras Ziņas” lasītājiem, valmieriešiem un vidzemniekiem novēlu stipru veselību, uzticamus draugus, saticību ģimenē, mīlestību un darbu, kas dod gandarījumu un vairo labklājību. Lai Ziemassvētku gaišais prieks ir piepildījums vecajam gadam un rosinošs sākums visam jaunajam Jaunajā!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri