Valmieras Ziņas

Tik svarīgais D vitamīns – kā izvairīties no tā deficīta?

Lasīšanas laiks: 3 min

Saīsinoties dienas gaišajam laikam, arvien retāk baudām saules gaismu un aktuāls kļūst D vitamīna deficīta jautājums. Ja vasarā to pietiekamā daudzumā var uzņemt ar saules gaismu, tad šobrīd tas ir grūti izdarāms. Kā parūpēties par to, lai organismam netrūktu D vitamīna un kāpēc tas ir tik svarīgs mūsu veselībai, konsultē farmaceite Zanda Ozoliņa.

Kāpēc D vitamīns ir tik svarīgs?

Kā skaidro farmaceite, D vitamīns palīdz regulēt kalcija un fosfāta daudzumu organismā. Šis vitamīns ir nepieciešams, lai uzturētu mūsu kaulus, zobus un muskuļus veselus. Turklāt D vitamīna trūkums var izraisīt kaulu deformācijas, piemēram, bērniem rahītu, un kaulu sāpes, ko sauc par osteomalāciju pieaugušajiem. Tāpat šis vitamīns ir nepieciešams kaulu atjaunošanai. D vitamīnam ir arī citas būtiskas lomas organismā, piemēram, šūnu augšanas modulācijā, neiromuskulārā un imūnā funkcija, kā arī iekaisuma mazinošas funkcijas.

Kā uzņemt?

No marta beigām-aprīļa sākuma līdz septembra beigām lielākajai daļai cilvēku jāspēj iegūt visu nepieciešamo D vitamīnu no saules gaismas. Ķermenis organismā no ultravioletā (UV) B starojuma (viļņa garums ir 290-320 nanometri), veido dabisko D vitamīnu no tiešiem saules stariem, kas nonāk uz mūsu ādas. Taču ir vairāki faktori, kas ietekmē dabisko D vitamīna veidošanos, piemēram, sezonalitāte, diennakts laiks, dienas ilgums, mākoņi, smogs, ādas melanīna saturs un sauļošanās intensitāte. Tāpat jāpatur prātā, ka, neskatoties uz saules vitamīna sintēzes nozīmīgumu, ir lietderīgi ierobežot saules staru iedarbību uz ādas un izvairīties no pārlieku ilgas sauļošanās, jo šis starojums ir arī kancerogēns un spēj izraisīt ādas vēzi.

Nelielos daudzumos D vitamīns ir atrodams arī pārtikas produktos, piemēram, treknās zivīs (lasis, sardīnes, siļķes, makreles), sarkanajā gaļā (īpaši liellopa aknās), kā arī sierā un olas dzeltenumā.

Rudenī un ziemā – pēc saules uz aptieku!

Ja ir iespēja sekot līdzi un sabalansēt savu uzturu un nav novērojams D vitamīna trūkums, to varam uzņemt ar pārtiku, skaidro Z.Ozoliņa. Tomēr rudens un ziemas periodā tas ir grūti izdarāms, īpaši, ja jau ir izveidojies D vitamīna deficīts. Šādā gadījuma vislabāk pēc “saules” doties uz aptieku, lai noteikto diennakts devu varētu uzņemt ar uztura bagātinātājiem vai ārsta nozīmēto medikamentu ar fiksētam un noteiktām devām.

D vitamīna izvēle

Aptieku plauktos D vitamīna uztura bagātinātāju piedāvājums ir ļoti plašs. Katrs var izvēlēties sev atbilstošāko lietošanas veidu, devas un biežumu. D vitamīns ir pieejams gan pilienu, gan kapsulu, gan tablešu un aerosola veidā. To  var lietot gan katru dienu, gan tikai vienu reizi nedēļā. Taču ieteicams to uzņemt no rīta, jo tas ir rīta vitamīns un tā lietošana vakarā var pasliktināt iemigšanu.

Lietojot D vitamīnu, ir svarīgi ievērot lietošanas instrukcijā norādītās devas un ņemt vērā, ka maziem bērniem 0-6 mēnešu vecumā maksimālā diennakts deva ir 1000 SV, 7-12 mēnešos – 1500 SV, 1-3 gados – 2500 SV, 4-8 gados – 3000 SV, 9-18 gados – 4000 SV un sākot no 19 gadiem –  4000 SV. Jāņem vērā, ka bez nozīmējuma no speciālista dienas devu nevajadzētu pārsniegt. Turklāt vislabāk katram dienas D vitamīna devu ir noteikt, vēršoties pie ārsta un vadoties pēc D vitamīna līmeņa asinīs, ko uzrāda analīzes.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri