Valmieras Ziņas

Recepte: “Semlor” jeb zviedru marcipāna maizītes

Lasīšanas laiks: 3 min

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā “Semlor” jeb zviedru marcipāna maizīšu recepti.

Tradicionāli zviedru “semlor” maizītes, kuru pildījumā tiek izmantota mandeļu masa, tika ceptas pēdējām svinībām pirms Lielā gavēņa. Tās Zviedrijā ir ļoti iemīļotas gan pieaugušo, gan bērnu vidū, tādēļ mūsdienās konditoreju skatlogos šīs maizītes parādās jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem.

Izejvielas maizītēm (24-32 maizītēm atkarībā no izmēra):

  • 50 grami svaiga rauga
  • 500 ml piena
  • 50 grami cukura
  • 1 ēdamkarote malta kardamona
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 ola, viegli sakulta
  • 840 grami kviešu milti
  • 150 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 1 sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas pildījumam:

  • 600 ml saldā krējuma
  • 60 grami pūdercukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 200 grami mandeļu miltu
  • 200 grami pūdercukura
  • 3 olas baltumi
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavošana:

  • Pienu uzsilda līdz 35 grādu temperatūrai (neuzkarsē par daudz, jo tad raugs tajā var neizdzīvot) un ielej lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad uzreiz kombaina bļodā), ar pirkstiem iedrupina raugu, samaisa.
  • Pieber cukuru, kardamonu un sāli, iemaisa olu. Pieber miltus, pievieno sviestu un sāk maisīt. Mīklu mīca 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā, līdz tā kļuvusi elastīga un viendabīga. Pievienotā sviesta daudzuma dēļ šī mīkla būs “smagāka” un mīkstāka nekā parakstā rauga mīkla.
  • Ieeļļo bļodu, liek tajā mīklu un noliek siltā vietā uzrūgt 40-60 minūtes, līdz mīklas apjoms dubultojies.
  • Mīklu izveļ no bļodas un pārdala divās vienādās daļās. No katras daļas izveido 12 vai 16 bumbiņas (tas atkarīgs no tā, cik lielas maizītes vēlas – zviedriem patīk pamatīga izmēra “semlor”).
  • Bumbiņas liek uz cepeškrāsns pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Jāatceras starp maizītēm atstāt vismaz 6-7 centimetru platu atstarpi, jo tās tiks vēlreiz raudzētas. Pannas ar maizītēm noliek siltā vietā raudzēties otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 225 grādiem.
  • Uzraudzētās maizītes pārsmērē ar sakultu olu. Cep krāsnī 8-12 minūtes, līdz tās kļuvušas skaisti zeltainas un vidū ir izcepušās.
  • Kamēr maizītes dziest, saputo saldo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļu stingrās putās, iepilda konditorejas tūtā ar dekoratīvo uzgali.
  • Maizītēm nogriež “cepurīti”, kuru noliek blakus. No pamatnes izņem ārā apmēram tējkarotes izmēra mīklas gabaliņu un ieliek to atsevišķā bļodā.
  • Pagatavo mandeļu pildījumu, sajaucot kopā no pamatnēm izņemto mīklu ar mandeļu miltiem, pūdercukuru un olu baltumiem, līdz iegūta viendabīga masa. To ar karoti pilda atpakaļ izgrebtajās pamatnītēs.
  • Pa virsu pa maizītes ārējo perimetru ar konditorejas tūtu spiež putukrējumu. Uzliek virsū cepurīti. Atkārto ar visām maizītēm. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri