Valmieras Ziņas

Recepte: “Semlor” jeb zviedru marcipāna maizītes

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā “Semlor” jeb zviedru marcipāna maizīšu recepti.

Tradicionāli zviedru “semlor” maizītes, kuru pildījumā tiek izmantota mandeļu masa, tika ceptas pēdējām svinībām pirms Lielā gavēņa. Tās Zviedrijā ir ļoti iemīļotas gan pieaugušo, gan bērnu vidū, tādēļ mūsdienās konditoreju skatlogos šīs maizītes parādās jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem.

Izejvielas maizītēm (24-32 maizītēm atkarībā no izmēra):

  • 50 grami svaiga rauga
  • 500 ml piena
  • 50 grami cukura
  • 1 ēdamkarote malta kardamona
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 ola, viegli sakulta
  • 840 grami kviešu milti
  • 150 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 1 sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas pildījumam:

  • 600 ml saldā krējuma
  • 60 grami pūdercukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 200 grami mandeļu miltu
  • 200 grami pūdercukura
  • 3 olas baltumi
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavošana:

  • Pienu uzsilda līdz 35 grādu temperatūrai (neuzkarsē par daudz, jo tad raugs tajā var neizdzīvot) un ielej lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad uzreiz kombaina bļodā), ar pirkstiem iedrupina raugu, samaisa.
  • Pieber cukuru, kardamonu un sāli, iemaisa olu. Pieber miltus, pievieno sviestu un sāk maisīt. Mīklu mīca 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā, līdz tā kļuvusi elastīga un viendabīga. Pievienotā sviesta daudzuma dēļ šī mīkla būs “smagāka” un mīkstāka nekā parakstā rauga mīkla.
  • Ieeļļo bļodu, liek tajā mīklu un noliek siltā vietā uzrūgt 40-60 minūtes, līdz mīklas apjoms dubultojies.
  • Mīklu izveļ no bļodas un pārdala divās vienādās daļās. No katras daļas izveido 12 vai 16 bumbiņas (tas atkarīgs no tā, cik lielas maizītes vēlas – zviedriem patīk pamatīga izmēra “semlor”).
  • Bumbiņas liek uz cepeškrāsns pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Jāatceras starp maizītēm atstāt vismaz 6-7 centimetru platu atstarpi, jo tās tiks vēlreiz raudzētas. Pannas ar maizītēm noliek siltā vietā raudzēties otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
  • Cepeškrāsni uzkarsē līdz 225 grādiem.
  • Uzraudzētās maizītes pārsmērē ar sakultu olu. Cep krāsnī 8-12 minūtes, līdz tās kļuvušas skaisti zeltainas un vidū ir izcepušās.
  • Kamēr maizītes dziest, saputo saldo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļu stingrās putās, iepilda konditorejas tūtā ar dekoratīvo uzgali.
  • Maizītēm nogriež “cepurīti”, kuru noliek blakus. No pamatnes izņem ārā apmēram tējkarotes izmēra mīklas gabaliņu un ieliek to atsevišķā bļodā.
  • Pagatavo mandeļu pildījumu, sajaucot kopā no pamatnēm izņemto mīklu ar mandeļu miltiem, pūdercukuru un olu baltumiem, līdz iegūta viendabīga masa. To ar karoti pilda atpakaļ izgrebtajās pamatnītēs.
  • Pa virsu pa maizītes ārējo perimetru ar konditorejas tūtu spiež putukrējumu. Uzliek virsū cepurīti. Atkārto ar visām maizītēm. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā Covid-19 ietekmējis jūsu darbu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

AS "Smiltenes piens" - viens no Latvijas vadošajiem piena produktu pārstrādes uzņēmumiem ar 100 gadu uzkrāto un apgūto pieredzi šajā nozarē, aicina darbā SIERA RAŽOŠANAS PRESES OPERATORU Cēsu iela 8, Blome, Blomes pagasts, Smiltenes novads TAVI GALVENIE UZDEVUMI BŪS: • Pārraudzīt un strādāt ar iekārtām, kas pasterizē, homogenizē un mehāniski apstrādā pienu, iekārtām, kas ražo sieru un citus siera produktus; NO TEVIS SAGAIDĀM: • Pamata, vidējā profesionālā izglītība rūpniecībā tiks uzskatīta par priekšrocību; • Augsta atbildības sajūta un godīga attieksme pret darbu; • Komunikabilitāte un spēja strādāt komandā. TAVS IEGUVUMS: • Atbildīgu, dinamisku darbu un vērtīgu pieredzi stabilā un atpazīstamā uzņēmumā; • Draudzīgu un uz sadarbību vērstu kolektīvu; • Karjeras un profesionālās izaugsmes iespējas; • Konkurētspējīgu atalgojumu no 1000 EUR; • Veselības apdrošināšanas polisi (pēc viena nostrādāta gada). Ja vēlies pieteikties uz šo amatu, sūti savu CV uz e-pastu: blome@smiltenespiens.lv, info pa tel. 29180953 Sazināsimies ar tiem kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām! Pamatojoties uz Vispārīgo datu aizsardzības regulu, informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu tikai šīs vakances atlases procesu. Datu pārzinis ir AS „Smiltenes piens”, reģistrācijas numurs 43903002031, juridiskā adrese Mūrnieku iela 2, Smiltene, Smiltenes novads, LV-4729.

Mūsu partneri