Valmieras Ziņas

“Laureta Candles”: Neviens par meistaru nepiedzimst

Lasīšanas laiks: 4 min

“Laureta Candles” ir sveču ražošanas uzņēmums, kas jau piekto gadu nodarbojas ar rapšu vaska sveču liešanu. Uzņēmumā jau kopš pašiem pirmssākumiem visas ražotās sveces ir 100% roku darbs, ar ko tas atšķiras no citiem ražotājiem.

Ideja par uzņēmuma radīšanu bija abiem šī brīža vadītājiem – Ivaram Cekulam un viņa sievai Laurai. “Tas ir ģimenes uzņēmums, kurā viens otru vairāk vai mazāk papildinām,” stāsta Laura Cekula.

Laura sevi uzskata par sveču entuziasti jau kopš agras bērnības. “Ar māsu pat esam nodedzinājušas aizkarus,” smejas Laura. “Grūti pateikt, cik liels entuziasts biju bērnībā, taču tad, kad sāka rasties ideja par sava uzņēmuma izveidi, mājās ļoti daudz dedzinājām sveces,” stāsta Ivars Cekuls.

Uzņēmuma vadītāji sevi neuzskata par sveču kolekcionāriem. “Drīzāk esam sveču mīļotāji. Mums interesē, kas ir citiem cilvēkiem, bet pašiem nav tā, ka vajag nopirkt, ja ieraugam kādu interesantu sveci.”

“Es sveces joprojām nemāku liet,” atzīst uzņēmuma vadītājs Ivars. Laura mēdzot vairāk eksperimentēt, tādējādi arī iemācoties jaunas lietas. “Sākumā tirgojām tikai izejmateriālus sveču liešanai, līdz ar to uzzinājām, kā citiem iet un mācījāmies no viņu kļūdām. Zināšanu bāze mums ļoti ātri uzkrājās,” stāsta Ivars. Uzņēmuma vadītāji, lejot savu pašu pirmo sveci, nemaz nav zinājuši, ka sveču daktij ir liela nozīme.

“Toreiz ieliku parastu striķīti. Neviens taču par meistaru nepiedzimst,”

piemin Laura.

Viena no pirmajām pašu izlietajām svecēm joprojām ir saglabājusies uzņēmuma vadītāju “sveču muzejā”. Svece tapusi pirms aptuveni desmit gadiem. “Mēs mājās ļoti daudz dedzinājām sveces, tāpēc palika pāri daudz atlikumu. Tā kā man bija žēl šos atlikums izmest, nolēmu tos pārkausēt, lai izmantotu vēlreiz,” savās atmiņās dalās Laura. Toreiz svecē ielikusi parastu striķīti, nevis īsto dakti. Viņa uzskata, ka tieši šis esot bijis pirmais “dzinulis”, kas pamudinājis domāt par savu uzņēmumu. “Sākām domāt, cik viegli cilvēki var dabūt daktis.

Iespējams, ka tieši šī doma bija tā, kas lika apsvērt ideju par sava uzņēmuma veidošanu.”

Ivars mācījies Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un sapratis, ka pats nevēlētos dzīvot sevis projektētā mājā, tāpēc no skolas aizgājis. “Sapratu, ka tas nav tas, kas man patiešām patīk. Sāku domāt par to, ko varētu ražot. Radās ideja par svecēm un internetveikalu, kur tirgot izejmateriālus sveču liešanai,” stāsta Ivars. Pēc idejas rašanās pagāja aptuveni pusotrs gads, līdz Ivars un Laura dabūja naudu, lai visu pasūtītu un varētu sākt attīstīt savu uzņēmumu. “Sākumā visus izejmateriālus sūtījām no Amerikas, taču pēc tam uzzinājām, ka vismaz pusi no tā var dabūt tepat Eiropā un daudz lētāk.”

Lai arī uzņēmumā visas sveces ir 100% roku darbs, dienas laikā saražotais apjoms ir ievērības cienīgs, jo vidēji tiek saražotas 1000 – 2000 sveces. “Sveču liešana ir darbs, ko darām, jo tas patīk, nevis tāpēc, ka vajag, lai būtu alga. Esam pieraduši, tāpēc nenogurstam,” stāsta Laura Cekula. Reizi gadā uzņēmēju pāris cenšas doties atvaļinājumā, lai pēc tam ar jaunu sparu pievērstos darbam. “Pilnībā atpūsties un nedomāt par svecēm sanāk tikai man, jo Ivaram vismaz reizi dienā zvana un saruna ir par darba lietām,” atzīst uzņēmēja Laura.

Produkts, kas tirgots pašos uzņēmuma pirmsākumos, šobrīd vairs nav pieejams. Tās bijušas cilindriskas sveces, kurām apkārt sakārtoti augi. “Negribējām būt ar tādu pat produkciju, kā citam sveču ražotāju uzņēmumam “Munio”, tāpēc domājās citus variantus. Vēlējāmies izveidot dabīgās sveces cilvēkiem daudz pieejamākas gan cenas, gan piedāvājuma ziņā,” par sava uzņēmuma pirmsākumiem stāsta Ivars.

“Laureta Candles” ražo ne tikai sveces, bet arī ziepes un smaržīgus taurenīšus. “Ražot ziepes šķita kaut kā pašsaprotami. Šķita, ka tas ir kaut kas, kas nāk komplektā svecēm, kā arī cilvēki par to jautāja.

Smaržtaureņus sākām ražot tāpēc, ka mans draugs uzdāvināja mūsu sveci savam kolēģim, kas to ielicis skapī, jo ļoti labi smaržojot,”

uzsver Ivars. Tieši tolaik uzņēmējiem bijusi ideja sākt ražot mazas sveces taureņu formā, taču tās neesot labi degušas, kā arī izskatījušās neglīti. “Dakts vietā ielikām mazu striķīti, aiz kura tos kaut kur piekarināt.”

Uzņēmēji atzīst, ka sveces dedzina katru vakaru gan ziemā, gan vasarā. “Dedzinam savas sveces, pie viena arī testējot daktis un izejmateriālus.”  Paši neatceras, kad pēdējo reizi nopirkuši sveci veikalā. “Aizejot ciemos ieraugu, ka uz galda deg svece, kura pirkta veikalā. Pie sevis pasmejos – kāpēc šāda svece? Kāpēc nav mūsu ražotā?” smejas Laura.

“Uzskatu, ka cilvēks var “ieliet” savas emocijas svecē. Ar dedzināšanu ir tas pats – ir cilvēki, kam nedeg sveces. Neņemos to izskaidrot, jo nezinu, kāpēc tā notiek,”

stāsta uzņēmēji.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri