Valmieras Ziņas

Kā iemānīt pienu savā ēdienkartē

Lasīšanas laiks: 4 min

Kartupeļi ar sēņu mērci, deserti un biezzupas ir tikai daži ēdieni, no kuriem mēdz izvairīties cilvēki, kas cenšas ēst veselīgi un domā par savu figūru. Kā apgalvo uztura speciāliste Inga Pūce – jebkuru maltīti var padarīt veselīgāku, ja produktiem piemeklē liesāku alternatīvu. Spilgts piemērs ir piens, ar ko var aizvietot treknākas sastāvdaļas.

“Piens ir daudz liesāks par citiem ikdienā lietotajiem produktiem. Piemēram, pusglāzē piena ar 3,2% tauku saturu ir apmēram 60 kcal, savukārt tāds pats daudzums 35% saldā krējuma satur jau sešas reizes vairāk kaloriju! Lietojot pienu saldā krējuma vietā, varētu ietaupīt 270 kcal, kas līdzvērtīgas trim maizes šķēlēm vai trim kartupeļiem, trim lieliem āboliem vai 50g jeb pusei šokolādes tāfelītes,” skaidro I. Pūce. “Aizstājējproduktu lietošana ilgtermiņā attaisnojas, un rezultāts ir jūtams un pat acīmredzams. Turklāt piens satur arī vairākas nozīmīgas uzturvielas – mūsu klimatiskajā zonā svarīgo D vitamīnu, kas atbild par veselu imūnsistēmu, un kalciju stipriem kauliem.”

Produkti, kurus aizvietot ar pienu

Saldinātie dzērieni. Piena saldā garša ir lieliska alternatīva kalorijām un pārtikas piedevām pārbagātiem dzērieniem. Vislabāk pienu lietot siltu no rīta: brokastīs vienu pašu vai pie kafijas, tāpat iespējams pagatavot šķiedrvielām un vitamīniem bagātu putru. Gardus piena dzērienus var taisīt arī mājās. Ēdienu gatavošanas meistare Linda Vilmansone piedāvā recepti no četrām sastāvdaļām: nepieciešams 150ml piena, puse mango, banāns un tējkarote medus. Visas sastāvdaļas jāsajauc blenderī, līdz rodas viendabīga masa. Mango patīkamais saldums un banāna krēmīgums lieliski sader ar pienu, veidojot veselīgu un gardu kokteili.

Savukārt pirms gulētiešanas var izmēģināt pienu kopā ar tējkaroti medus vai pustējkaroti garšvielu maisījuma, kur ietilpst kanēlis, krustnagliņa, kardamons un kurkuma. Dzēriens paātrinās vielmaiņu un stiprinās imūnsistēmu.

Kalorijām bagātie deserti. Saldo krēmu un plātsmaižu vietā pamēģini ko vieglāku, proti, dažādus desertus ar pienu, piemēram, no 2,5% piena var pagatavot vaniļas mērci ar svaigām ogām, augļu vai ogu uzpūteni ar pienu, bubertu vai mannas putru ar ogu mērci, ķīseli ar pienu. Tie būs atsvaidzinoši deserti maltītes noslēgumam un dos ilgstošu baudījuma sajūtu, apliecinot, ka gardēdībai nav nepieciešamas papildu kalorijas.

Tumīgās mērces. Maldīgs ir priekšstats, ka mērces jāgatavo no treknā, saldā krējuma. Baraviku vai gaileņu mērces pagatavošanai var izmantot pienu. Tas ļaus samazināt kaloriju daudzumu, tomēr izteiktā sēņu garša paliks tā pati. Lai iegūtu mazliet biezāku konsistenci, var pievienot ēdamkaroti miltu. Arī olas viegli kombinējas ar pienu.

Tomēr, gatavojot gaļas mērces, labāk izmantot skābo krējumu (ne saldo krējumu vai pienu) vai tomātu mērces, kas atvieglos gaļas gremošanu. Jāņem vērā, ka piens un tā produkti slikti saskan ar zivīm un tiek uzskatīta par smagu kombināciju.

Žuljēni. Sacepumi un citi ceptie ēdieni paši par sevi ir kalorijām bagātāki, jo nereti tiek apbērti ar rīvētu sieru vai satur treknākus gaļas gabaliņus. Un kādēļ uzņemt papildu kalorijas, ja ar pienu gatavotie ēdieni garšo tikpat labi kā ar saldo krējumu? Piemēram, šampinjonu žuljēnu gatavojot, apceptās sēnes var droši apliet ar pienu, nevis trekno krējumu.

Zupas. Kā bāzi vai piedevu zupās saldā krējuma vietā var lietot pienu. Viens no populārākajiem piemēriem ir veselīgā piena-grūbiņu zupa. Savukārt kā piedeva piens labi iederēsies biezzupās, kur pamatā izmantoti kartupeļi vai citi dārzeņi. Starp citu, piens padara zupas maigākas, ja tās ir pārpiparotas vai pievienots par daudz čili, kalapenjo vai citu piparu.

Ūdens. Lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir receptes, kuros ūdeni var un pat būtu vēlams aizvietot ar pienu, kas labi sader tieši ar graudaugu produktiem. Piemēram, pienu var pievienot, cepot kviešu, rudzu vai griķu miltu pankūkas, kā arī vārot pārslu putras.

Jogurts un skābais krējums. Ja mājās piens pārvērties rūgušpienā, to var izmantot ne tikai kā dzērienu. To, tāpat kā kefīru, var lietot krējuma vai jogurta vietā. Ja māc šaubas par jogurta izcelsmi vai tā sastāvu un gribas panašķēties, rūgušpienam vari pielikt klāt ogas, piemēram, mellenes, avenes vai saldas zemenes. Labāk ir izvēlēties tikai vienu ogu vai augļu veidu. Ieteikums īpaši nozīmīgs tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Sākumā krējumu vai jogurtu var daļēji atšķaidīt ar rūgušpienu, ja ir grūti pavisam pāriet uz citu alternatīvu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri