Valmieras Ziņas

Astoņas bīstamākās vietas mājās un padomi, kā tās padarīt mazāk bīstamas

Lasīšanas laiks: 5 min

Mājas daudziem ir vieta, kur justies droši, taču ir vairāki elementi mūsu namos, kas var izraisīt traumas vai pat lielākas nelaimes. Visbiežāk traumas mājās gūst krītot, saindējoties, namam aizdegoties, smokot un slīkstot. Portāls “Mother nature network” iezīmē astoņas bīstamākās vietas mājās un sniedz padomus, kā mazināt to radīto risku.

Vannas istaba

Nav pārsteigums, ka vannasistaba ir viena no acīmredzami bīstamākajām vietām mājās. Slidenas virsmas noteikti noved pie kritiena. Paklājiņi dušā un pie tās, kā arī izturīgi rokturi noteikti būs risinājums šim riskam. Ventilācijas darbināšana mazgāšanās laikā arī samazina ūdens kondensēšanos uz grīdas un virsmām.  

Savukārt verdošs ūdens ir mazāk pamanāmas briesmas. Ieteicamā siltā ūdens temperatūra mājsaimniecībās ir 49 grādi pēc Celsija. Tomēr ne vienmēr tā ir. Lai būtu pārliecināts, ka droši vari iet vannā, paturi roku zem vannā sagatavotā ūdens vismaz 30 sekundes.

Ilustratīvs foto: Foto: freeimages.com

Ilustratīvs foto: Foto: freeimages.com

Veļas mazgātava

Veļas žāvētāji ir viens no biežākajiem ugunsgrēku izraisītājiem. Veic žāvētāja apkopi pirms katras žāvēšanas reizes. Tas uzlabos ierīces darbību, pasargās no pārkaršanas. 

Ilustratīvs foto:. / Foto: Matthew Gosselin, Flickr.com

Ilustratīvs foto:. / Foto: Matthew Gosselin, Flickr.com

Kāpnes

Visbiežāk dažādas traumas gūstam uz kāpnēm. Koka kāpnes ir visbīstamākās, ja uz tām izlijis ūdens vai ja pastaigājamies pa māju zeķēs. Apsver iespēju uzlikt kāpnēm protektorus vai paklāju. Neļauj bērniem spēlēties uz kāpnēm, kur tie var nokrist vai atstāt rotaļlietas, kurām tu pats vari uzkāpt un nokrist. Kāpjot pa kāpnēm, turies pie roktura, lai kritiena gadījumā būtu, kur pieturēties.

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Peldbaseins

Visi zina, ka peldbaseini var būt bīstami, bet zināmi drošības pasākumi šo risku var mazināt. Lai pasargātu bērnus un mājdzīvniekus, peldbaseinam jābūt norobežotam ar sētu. Kad peldbaseins netiek izmantots, neatstāj tā tuvumā rotaļlietas, kas piesaistītu bērna uzmanību un liktu tam doties tām pakaļ. Bērnu baseini arī var būt bīstami. Neatstāj baseina tuvumā bērnus vienus pašus bez uzraudzības.

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

 Grils

Atklāta liesma, karsts metāls un svētku noskaņojums var būt slikta kombinācija. Grilē gaļu pēc iespējas tālāk no ballītes vietas, lai izvairītos no traumām. Pēc grilēšanas nekad neizmet karstās ogles kaut kur pagalmā. Katru vasaru slimnīcu uzņemšanas nodaļās nonāk bērni, kuri spēlējušies ar vienkārši atstātām karstām oglēm.

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Pagarinātājs

Pagarinātāji ir paredzēts īslaicīgai lietošanai, bet cilvēki nereti tos izmanto visu laiku, lai darbinātu dažādas ikdienā lietojamās ierīces. Cilvēki dažreiz pielīmē vai pienaglo vadus pie durvju ailēm, izraisot ugunsgrēku vai īssavienojumu. Ugunsgrēku var izraisīt arī tad, ja vadi atrodas zem paklāja. Drošāk ir lūgt elektriķi uzstādīt jaunas kontaktligzdas nepieciešamajās vietās telpā.

Ilustratīvs foto. / Foto: Quinn Dombrowski, Flickr.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Quinn Dombrowski, Flickr.com

Degoša svece

Likums ir vienkārši, bet bieži netiek ievērots – neatstāj degošu sveci bez uzraudzības. Pat ja tev nav ne bērnu, ne mājdzīvnieku, kas varētu izraisīt negadījumu, degoša svece atstāta viena pati var radīt problēmas. Mūsdienās var iegādāties LED sveces, kuras tikpat kā nevar atšķirt no īstajām svecēm – tās var darbināt visu laiku un atstāt telpā bez uzraudzības.

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Virtuve

Visbiežāk ugunsgrēks rodas tieši virtuvē. Ikviens, kurš ir mācījies mājturību, zina noteikumus, tomēr ir vērts tos sev atgādināt. Turi bērnus drošā attālumā no karstām virsmām. Pannu rokturus aizgriez prom no sevis, lai nejauši neaizķertu tos vai lai tos nepaķertu bērni. Ugunsdzēšamo aparātu vai ūdeni turi pa rokai, bet nelieto to, ja deg tauki – tas var izraisīt plašāku uguns izplatīšanos. Tā vietā izslēdz plīti un ar vāku savaldi liesmas. Nemēģini pārvietot degošu pannu – uguns var izplatīties uz citām telpas virsmām. 

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Ilustratīvs foto. / Foto: Freeimages.com

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri