Valmieras Ziņas

Pētījums: 56% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā kopumā veselīgu

Lasīšanas laiks: 3 min

Šobrīd  56% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā kopumā veselīgu, savukārt 38% iedzīvotāju uzskata, ka viņu dzīvesveids kopumā ir neveselīgs (to skaitā 34% – drīzāk neveselīgs, bet 4% – ļoti neveselīgs), liecina “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”.

Pirmais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss” ir pētījums par Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējumu un profilakses lomu ikdienā, ko veidojuši aptieku tīkli “Mana Aptieka” un “Apotheka”. Indeksa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības apzināšanos par savu veselības stāvokli un pievērst lielāku uzmanību veselības profilaksei, kā arī popularizēt veselīga dzīvesveida nozīmi. “Indeksā nolēmām apskatīt četrus, mūsuprāt, būtiskus veselību ietekmējošus faktorus – uzturu, atkarības, sportu un fiziskās aktivitātes. Veselības indeksu plānojam veidot regulāri – reizi gadā, lai gūtu kvalitatīvu priekšstatu par sabiedrības veselības pašnovērtējuma un profilakses lomas attīstību un izmaiņām ik gadu,” skaidro “Aptiekas biedrības” valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene.

“Šobrīd pastāv uzskats, ka aptieka ir vieta, kur griežamies pēc palīdzības veselības problēmu dēļ, taču aptiekas funkcijas tieši šobrīd būtiski mainās. Proti, aptiekas nav tikai vieta, ko apmeklēt, kad kaut kas sāp, bet vieta, kuru apmeklēt, lai preventīvi rūpētos par veselību. Līdz ar domu par aptieku funkciju, vēlējāmies gūt arī kvalitatīvus un visaptverošus rādītājus, kas atspoguļotu patreizējo sabiedrības veselības pašvērtējumu un attieksmi pret profilaksi,” komentē SIA “A Aptiekas” valdes loceklis Jānis Kūliņš.

Indeksa rezultāti liecina, ka vērtējot savu fizisko aktivitāšu pietiekamību, vairāk kā puse (52%) Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka neveic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu (to skaitā 31% – ka nedaudz par maz, bet 21% – ka krietni par maz), bet  44% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka veic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu. Vērā ņemami un uztraucoši ir dati, kas liecina, ka kopumā puse (51%) iedzīvotāju norāda, ka viņiem ir veselības problēmas, kas traucē ikdienas aktivitātēm.  Gandrīz tik pat jeb 48% norāda, ka viņiem nav tādu veselības problēmu, kas vismaz pēdējo sešu mēnešu laikā būtu traucējušas ikdienas aktivitātēm.

“Veselība un dzīves kvalitāte lielā mērā atkarīga no cilvēka fiziskām aktivitātēm. To pietiekami ilustrē pētījums. Jo kvalitatīvākas, regulārākas un organizētākas ir šīs fiziskās aktivitātes, jo noturīgāka ir cilvēka veselība un stabilāka imūnsistēma. Spēcīga, pašpārliecināta un efektīva personība ir veselības nozares un fiziskās kultūras kopējais mērķis. Es teiktu, ka tam vajadzētu būt valstiski svarīgam mērķim. Ar izstrādātu stratēģiju mērķa sasniegšanai vai vismaz virzībai uz to,” indeksu komentē fiziskās sagatavotības un vieglatlētikas treneris Helmuts Rodke.

Veselības indekss norāda, ka 70% aptaujāto iedzīvotāju pēdējo reizi pie ģimenes ārsta bijuši pēdējā gada laikā, 19% savu ģimenes ārstu pēdējo reizi apmeklēja pirms viena vai diviem gadiem, bet 10% vēl senāk. No anketā minētajiem veselīga dzīvesveida ieteikumiem visbiežāk iedzīvotāji ievēro to, ka diennaktī jāizder vismaz 1-1.5 litri ūdens (56%). 49% nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides, 48% nekad nepārsniedz pieļaujamās alkohola normas. Pietiekami daudz laika miegam velta 43% aptaujāto iedzīvotāju, bet 41% ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus. Interesanti, ka tikai 36% iedzīvotāju veic regulāras profilaktiskās medicīniskās apskates, veselības pārbaudes, ko iesaka veikt konkrētā vecuma cilvēkiem.

Indekss izveidots 2016.gada maijā, kad  tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Valmieras ūdens" aicina darbā METROLOĢIJAS INŽENIERI Galvenie amata pienākumi:plānot ūdensapgādes patēriņa mērītāju uzstādīšanas, verifikācijas un kontroles procesus; optimizēt ūdens patēriņa mērītāju datu nolasīšanas tehnoloģijas, izmantojot jaunākās inovācijas; organizēt inkasācijas tipa ūdens patēriņa mērītāju patēriņa datu nolasīšanu un analīzi; veidot ciešu sadarbību ar partneriem, ar IoT (Internet of Things) tehnoloģiju aprīkotu patēriņa mērītāju uzstādīšanā un ekspluatācijā; veikt atbildībā esošo mērītāju iekārtu un materiālu uzskaiti; konsultēt klientus par ūdens patēriņa mērītāju (uzskaites) mezglu uzstādīšanu un pareizu ekspluatāciju; uzstādīt un reģistrēt uzņēmuma klientu ūdens patēriņa mērītājus. Prasības pretendentam: augstākā izglītība inženierzinātnēs; iepriekšēja darba pieredze līdzvērtīgā amatā 1 gads; spēja patstāvīgi plānot darbu; teicamas komunikācijas prasmes un spēja strādāt komandā; tehniskās zināšanas, radoša un ātra domāšana; precizitāte un augsta atbildības sajūta; labas prasmes darbā ar datoru (MS Office, vēlama ĢIS programmas), B kategorijas autovadītāja apliecība; teicamas valsts valodas zināšanas, labas angļu valodas zināšanas. Mēs piedāvājam: interesantu un atbildīgu pilnas slodzes darbu stabilā uzņēmumā; mēneša atalgojumu 1600 EUR pirms nodokļu nomaksas; darba automašīnu un darba izpildei nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu; sociālās garantijas atbilstoši Darba Koplīgumam; labus darba apstākļus, kvalifikācijas paaugstināšanas iespējas; veselības apdrošināšanu. Pretendenti aicināti sūtīt savu CV un motivācijas vēstuli ar norādi “Metroloģijas inženieris” līdz 31.05.2022. uz e-pastu: info@valmierasudens.lv. Par rezultātiem tiks informēti tie kandidāti, kuri tiks aicināti uz darba interviju. Informējam, ka pieteikumā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi, atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: METROLOĢIJAS INŽENIERIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Grīšļu iela 6, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Kontaktpersona: Dagnis Muižnieks Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

SIA „Firma Madara’89” viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu konditoram (-ei) maiznīcā “top!” Rūjienā,Brīvības ielā 8 Galvenie darba pienākumi: Konditorejas izstrādājumu ražošana, ievērojot receptūras un tehnoloģiskās instrukcijas; Gatavās produkcijas kontrole un pēcapstrāde. Prasības kandidātiem: Obligāta darba pieredze konditorejā nav nepieciešama; Godīgums un atbildības sajūta; Pozitīva attieksme pret darbu. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darbs maiņās no plkst. 5.00 līdz15.00; Darba alga no EUR 900 (bruto); Piedāvājam apmācības uz vietas maiznīcā. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - konditors RŪJIENĀ vai zvani, sūti ziņu WhatsApp +371 29 174 701. Profesija: KONDITORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brīvības iela 8, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-28 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv vai zvanīt uz WhatsApp mob.t. +37129174701

Mūsu partneri