Valmieras Ziņas

7 mīti par dzīvības eliksīru – kafiju

Lasīšanas laiks: 3 min

Ap kafiju virmo neskaitāmi priekšstati, kas nereti nezināšanas dēļ tiek pieņemti par patiesību. Tāpat kafijai dažkārt piedēvē īpašības, kas tai patiesībā nemaz nepiemīt. “Lai arī kādi būtu mīti un patiesības par kafiju, daba kā prasmīgs dizainers, ķīmiķis, inženieris un ārsts ir radījusi šo burvīgo augu, un es tiešām ticu, ka tai bija kāds labs nodoms uz to,” stāsta Rimi gardēžu komandas kafijas eksperts Gatis Zēmanis. Viņš sagatavojis izplatītāko mītu apskatu, lai tos kliedētu, bet vienlaikus pārliecinātu ikvienu – kafija ir dievišķs dzēriens.

1. Jo tumšāks grauzdējums, jo stiprāka kafija

Jo tumšāka ir grauzdējuma pakāpe, jo intensīvāka ir kafijas garša. Taču līdz ar to arī kofeīna saturs kafijas tasītē būs mazāks, jo tas tiek izdedzināts no kafijas. Taču tas nebūt nenozīmē, ka kafiju ir jācenšas pārgrauzdēt. Tāda kafijas pupiņa paliek melna (kā ogle) un spīdīga, jo kafijas pupiņu saturošās eļļas parādās uz tās virsmas, līdz ar ko sākas eļļu oksidācija jeb bojāšanās. Kafijas pupiņai jābūt tumši brūnai un sausai.

2. Kafiju ieteicams uzglabāt ledusskapī.

Noteikti nē! Kafija ir higroskopisks produkts, kas sevī uzsūc gan mitrumu, gan apkārtējos aromātus. Kafijai ir 2 ienaidnieki: gaisma un gaiss. Tāpēc kafijas pupiņas vislabāk jūtas istabas temperatūrā, rūpīgi aiztaisītā iepakojumā, vislabāk tādā, kādā to ir iepakojis ražotājs. Arī kafijas pārbēršana citā traukā par labu tās garšai nenāk.

3. Espresso ir kofeīna ziņā bagātākais dzēriens

Kofeīna daudzumu dzērienā nosaka ekstrakcijas laiks jeb laiks, cik ilgi kafija saskaras ar ūdeni. Gatavojot espersso, +/- 92 grādus karsts ūdens ar 9-10 bārus lielu spiedienu 25 sekundes tiek spiests caur 8-10g smalki samaltu kafiju. Šādā dzērienā kofeīna daudzums būs ap 50mg. Salīdzinājumam, ja šādam kafijas daudzumam vienkārši uzlies karstu ūdeni un atstās uz 2 minūtēm ievilkties, tad kofeīna daudzums būs 2 reizes lielāks.

4. Pagatavojot kafiju, jāizmanto vārošs ūdens

Noteikti nē! Vārošs ūdens sadedzina kafiju un tajā esošās eļļas, un dzēriens paliek rūgtāks. Ūdens temperatūrai jābūt no 90 līdz 95 grādiem. Kad ūdens ir uzvārījies, uzgaidi 1 minūti, līdz ūdens nedaudz atdziest, un tikai tad aplej ar to kafiju.

 5. Kafija ir kaitīga veselībai

Kas par daudz, tas par skādi. Kafiju ir ieteicams dzert, lai uzturētu mūsu miesu un garu veselus. Tā samazina risku saslimt ar diabētu, aknu cirozi un vēzi. Tā pozitīvi ietekmē vielmaiņu un sirdsdarbību. Mūsdienās ir veikti desmitiem tūkstoši eksperimenti, kā kafija ietekmē veselību, un, ticiet man, pareizās devās un pareizā laikā kafija ir labs draugs mūsu veselībai.

 6. Kafiju nav ieteicams dzert vakarā

Uz katru organismu kafija iedarbojas citādāk, taču ir reizes, kad kafiju ir pat ieteicams dzert vakarā, un tas ir pēc labām un kārtīgām vakariņām. Espresso darbojas kā diģestīvs, kas pēc ēdienreizes palīdz gremošanas sistēmai tikt galā ar uzņemto pārtiku un veicina gremošanu. Savukārt 50mg kofeīna, kas ir vienā espresso dzērienā, nebūs šķērslis pat labam miegam.

7. Kafija ir narkotiska viela, kas izraisa atkarību

Atšķirībā no alkohola un cigaretēm, kafija neizraisa ne psiholoģisku, ne bioķīmisku atkarību. Vienīgā lieta, ko patstāvīgs kafijas dzērājs var izjust, pārtraucot baudīt kafiju ir nelielas galvassāpes divu dienu garumā.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri