Valmieras Ziņas

Kā pareizi baudīt kafiju

Lasīšanas laiks: 6 min

Kafijai, gluži kā vīnam, ir savi degustēšanas rituāli. Atliek zināt tikai dažus pamata noteikumus, lai labāk saprastu šī dzēriena aromāta īpašības, kuru ir patiesi daudz. Kafijai ir vairāk nekā 1000 visdažādāko pēcgaršu, no kurām apmēram 600 aromātu gammu piemērojamas espresso dzērienam. Piedāvājam iepazīties ar dažiem noderīgiem ieteikumiem un apskatiem, kuri palīdzēs iepazīt dzērienu, kas daudzus no mums ievada dienā, no jauna.

Par kafijas degustēšanas rituāliem stāsta “Kafijas Draugs” eksperts Andris Leitis.

Kvalitatīva kafija

Lai kafijā atrastu citādākas garšas un izvairītos no apdegušu pupiņu piegaršas, plašajā piedāvājumā jāatrod pareizākā kafija. Izvēloties kafiju, vispirms jāpievērš uzmanība pupiņu izcelsmes reģionam vai maisījuma sastāvam, grauzdējumam un grauzdēšanas datumam. Vislabāk ir izvēlēties kafijas pupiņas nevis maltu kafiju.

„Katra reģiona pupiņas iezīmējas ar īpašu garšu, maisot kopā vairāku reģionu pupiņas, atklājas pilnīgi jauni garšu salikumi. Kafiju var grauzdēt vairākās pakāpēs, no gaiša līdz īpaši tumšam grauzdējumam, tomēr, ja pupiņas tiek īpaši tumši grauzdētas, pastāv iespēja, ka ražotāji tādējādi mēģina paslēpt nekvalitatīvas kafijas aromātu. Papildus uzmanību vajadzētu pievērst grauzdēšanas datumam, jo no šī brīža, kafija savu aromātu saglabā ne ilgāk kā pusgadu. Vēlāk, no pupiņām vajadzētu atbrīvoties. Komiskākais ir tas, ka reizēm uz iepakojuma ir rakstīts

“Augstākās kvalitātes Arabika kafija“ vai līdzīgi apgalvojumi, kuri īstenībā neko par kafiju nepasaka,”

stāsta A.Leitis.

Pagatavošanas veidi

Visoptimālākais kafijas aromāts jūtams šādās kafijās: Espresso, Americano vai gatavojot ar Chemex.

Espresso kafija ir lielisks veids, kā izbaudīt lielisku kafijas aromātu, jo kofeīns nenomāc apstrādes laikā iegūtās pupiņu īpašības. Kofeīns rodas tad, kad kafija saskarās ar ūdeni. Jo ilgāks saskarsmes laiks, jo vairāk kofeīna kafijā. Espresso pagatavošanas laikā, saskarsme ar ūdeni ir visīsākā, tāpēc garša un aromāts netiek ietekmēti.

Amerikcano kafija tiek pagatavota, espresso kafijai pievienojot karstu ūdeni. Tādējādi kafijas automāts kļūst maigāks, un īpašās kafijas pēcgaršu nianses ir saglabājušās. Vairāki kafijas gurmāni šo metodi vērtē visaugstāk.

Trešais, aromātiskas kafijas pagatavošanas veids – kafijas gatavošana ar Chemex. Ar šīs metodes palīdzību, kafija tiek gatavota caur filtru. Kafijas pagatavošanai, nepieciešams to rūpīgi samalt, jo vēlāk maltā kafija tiek sabērta filtrā un aplieta ar karstu ūdeni, kurš lēnām satek apakšā esošajā, stikla traukā, tādējādi apsorbējot aromātu. Šādā veidā pagatavotais kafijas dzēriens ir ļoti aromātisks, maigs. Tomēr, ja vēlaties, lai kafija tasītē būtu īpaši aromātiska, rūpīgi jāizvēlās filtri, lai tie kafijai nepiešķirtu papīra aromātu.

„Katrs kafijas pagatavošanas veids, nosaka attiecīgu ūdens temperatūru, kurai jābūt ap 92-94 grādiem. Ja gatavosiet dzērienu ar augstākas temperatūras ūdeni, visa garša un aromāts “sadegs”. Ūdens jāizvēlās pēc iespējas mīkstāks, vēlams, ne no krāna. Vislielāko ietekmi kafijas aromātam sniedz samaltās kafijas rupjums. Kafija, kura pagatavota pēc tās pašas metodes, bet atšķirās malums, ik reizi iegūs citu garšu,“  

stāsta Andris Leitis.

Degustēšana

Kafiju ieteicams baudīt no keramiskām tasītēm ar biezām sieniņām. Keramiskās tasītes, atšķirībā no papīra, kafijai nepiešķir papīra garšu, un ilgāk saglabā vajadzīgo temperatūru. Baudot kafiju, ieteicam ik pa laikam uzdzert ūdeni. Daudziem zināmais mīts, ka ūdens jādzer, lai atjaunotu ūdens balansu organizmā, nav īsti precīzs, jo ūdens atjauno garšas receptoru spēju noteikt garšas īpašības.

„Sekojot līdzi visām kafijas gatavošanas instrukcijām, viena nepareiza darbība var visu sabojāt, proti, pazudināt visas iespējas sajust aromātiskas kafijas burvību, to spējīgs izdarīt ir – cukurs. Cukurs “izlīdzina” jebkuru aromātu un garšu, kafiju pārvēršot par parastu, vienmuļu saldu kafijas dzērienu,“

stāsta Andris.

Atsevišķu reģionu kafijas aromātu īpašības

Centrālamerika

Centrālamerika (izņemot Belizu) ir viens no lielākajiem pasaules kafijas piegādātājiem. Kopā ar dienvidos esošo Kolumbiju, Centrālamerikas valstis ieņem lielu daļu pasaules tirgū, kā arī tās dominē Amerikā patērējamās kafijas tirgū. To nolemj ērtais ģeogrāfiskais stāvoklis importam, kā arī ražojamās kafijas kvalitāti ietekmē kafijas kultūras tendences, kuras nosaka galvenos garšu kanonus.

Visas Centrālamerikas valstis ir līdzīgas, ja runājam par klimatu un augstumu virs jūras līmeņa, kā arī plantācijās audzējamo kafiju, savukārt kafijas audzētāji izmanto līdzīgas apstrādes metodes. Kopīgā, šī reģiona kafijas izīme – īpašais augļu skābums. Kafijā, kura nāk no Gvatemalas, var sajust maigu ābolu skābumu, no Meksikas nākušai – ķiršu garšu. Centrālamerikā augušajā kafijā var sajust brūnā cukura saldumu, kurš pāriet maigā šokolādes vai sviestainas kārtainās mīklas aromātā. Jūtama augļu, maiga kakao un garšvielu kombinācija, dominē maigs skābums. Šī reģiona kafija iezīmējas ar vissabalansētāko aromātu.

Dienvidamerika

Runājot par kafiju no Dienvidamerikas, pirmais, kas iešaujas galvā – Kolumbija. Šajās plantācijās augošā kafija iekļūst lielāko valstu – kafijas režotāju pasaules Top 3. Klasiskā kolumbiešu kafija, kopā ar augstākās klases kafiju no Peru, iezīmējas ar skābenu saldumu un stipru karameļu saldumu, kā arī jūtama zemesriekstu garša. Tieši šie kafijas aromāti, gurmānu kartē norāda uz Dienvidameriku.

Brazīlija

Brazīlijā augošā kafija izceļas no citām Dienvidamerikas valstīm. Pirmārt, šī valsts ir ievērojams piegādātājs pasaules tirgū, un tās produkcija plaši izplatījusies visā pasaulē. Kafijas pupiņas, kas nāk no Brazīlijas, īpaši tās, kas marķētas ar „Brazil natural“ zīmi, iezīmējas ar zemesriekstu garšu un piesātinātu aromātu. Šī iemesla dēļ, tās visbiežāk izmantojamas espresso gatavošanā. Šokolāde un maigā garšvielu pēcgarša ir galvenie brazīļu kafijas karognesēji. Šajā reģionā nogatavinātā kafija iezīmējas ar ilgi jūtamu aromātu, atšķirībā no kafijas no citām Dienvidamerikas valstīm.

Etiopija

“Etiopiju vērts izšķirt kā atsevišķu, sava reģiona, kafijas eksportētāju kategoriju. Piemais arguments, kas Etiopiju padara īpašu – dabas dažādība. Šajā valstī aug tūkstošiem dažādu kafijas krūmu šķirņu, daudzas no tām ir savvaļas un nav piešķiramas nevienai no citām šķirnēm. Šī iemesla dēļ, paveras plašas iespējas, dažādu aromātu kafijas ražošanai, ko Etiopija lieliski izmanto,”

stāsta “Kafijas draugs” vadītājs Andris Leitis.

Etiopija iezīmējas ar dažādajām kafijas apstrādes metodēm, gan valsts, gan pasaules mērogā salīdzinot ar citām pasaules valstīm. Pamata kafijas apstrādes veidi: dabiskais un mitrais. Izmantojot dabisko apstrādes metodi, kafijas pupiņas aizsargājošā oga tiek žāvēta pirms pupiņu izņemšanas. Apstrādājot kafiju ar mitro metodi, 12 stundu laikā no novākšanas, kafijas oga tiek izlobīta un kafijas pupiņas iemērcamas ūdens rezervuārā. Katra metode ir unikāla un piešķir kafijai īpašu garšu un īpašības. Dabiski apstrādātas pupiņas iezīmējas ar stipru, augļu un maigu, uzvirmojošu vīna aromātu. Ar mitro metodi apstrādātajām pupiņām ir maigs ziedu aromāts vai neuzkrītoša tējas pēcgarša.

Dabiski apstrādātajās etiopiešu kafijas pupiņās jūtams arī svaigs saldo ogu, visbiežāk melleņu vai zemeņu aromāts. Mitrās apstrādes kafijai ierasts jasmīnu vai citronzāles aromāts, aukslējās jūtams sausums un vieglums.

Kenija

Kenijā audzējamās kafijas krūmi ir īpaši ar savām nobriedušajām, lielajām, sulīgajās kafijas ogām. Visbiežāk to n olemj klimats un tas, ka kafijas krūmus lutina saule. Šie faktori nodrošina augslējās patīkamu, pikantu salduma sajūtu. Kafijā jūtama tomātu garša ar nelielu skābumu, kā arī upeņu asums. Augstas kvalitātes, Etiopijā audzējamā kafija, piesātināta tropisku aromātu. Vairākums kafijas gurmānu norāda uz to, ka šī kafija ir viena no iecienītākajām.

Indonēzija

Indonēzija iezīmējas ar šķirņu daudzveidību. Šeit nogatavinātās kafijas aromāts atgādina par klimatu un apstrādes tehnoloģiju specifiku. Kafija no Sumatras reģiona, savu dabas un ražošanas apstākļu un metožu dēļ asociējama ar stipru grauzdējumu, kas izdala dūmakainu garšu. Citas Indonēzijas kafijas iezīmējas ar stipru sēņu un žāļu aromātiem un noturīgu nesaldināta kakao pēcgaršu.

“Sumatrā nogatavināto kafiju, gurmāni iedala divās nometnēs: vieni to klasificē kā iecienītāko kafiju, citi to nevar paciest, tāpēc vienaldzīgo nav,“

stāstu pabeidz “Kafijas draugs” eksperts Andris Leitis.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Mazsalacas pirmsskolas izglītības iestāde “Dārziņš” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā saimniecības vadītāju (20 stundas nedēļā (0.5 likmes)). Ja Tev ir vēlme: • vadīt, organizēt un pārraudzīt Iestādes tehniskā personāla darbu; • nodrošināt un organizēt Iestādes ēku inženiertīklu savlaicīgu tehnisko un profilaktisko apkalpošanu; • organizēt un uzraudzīt ugunsdrošības un darba drošības noteikumu ievērošanu; • piedalīties Iestādes budžeta plānošanā un iepirkuma procedūras izstrādē un organizēšanā; • iegādāties nepieciešamo inventāru, instrumentus un citas materiālās vērtības, nepieciešamības gadījumos sastādīt tehnisko specifikāciju un veikt tirgus izpēti; un ja Tev ir: • vispārējā vidējā vai profesionālā vidējā izglītība; • darba drošības un ugunsdrošības jautājumu pārzināšana tiks uzskatīta par priekšrocību; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • labas iemaņas darbā ar datoru (MS Office programmām, interneta pārlūkprogrammām un sociālajiem tīkliem); • kompetences: elastība, atbildība, iniciatīva; teicamas komunikācijas prasmes; mēs piedāvājam: • atbildīgu, interesantu un radošu darbu; • pamatalgu pārbaudes laikā 468 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 492,50 EUR pirms nodokļu nomaksas; • sociālās garantija, darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam. CV un motivācijas vēstuli, sūtīt Iestādes vadītājai S.Liepai uz e-pastu: darzins@valmiera.edu.lv, vai iesniedzot personīgi adresē: Parka iela 14, Mazsalaca, Valmieras novads līdz 2025.gada 23.maijam. Tālruņa numurs papildu informācijai: 27871920. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SAIMNIECĪBAS VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Parka iela 14, Mazsalaca, Valmieras nov. Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-23 Kontaktpersona: darzins@valmiera.edu.lv 27871920

AS "Sadales tīkls" (reģistrācijas Nr.40003857687) nodrošina elektroenerģijas savienojumu vairāk nekā 790 000 klientu pieslēgumu visā Latvijā. Mēs ilgtermiņā rūpējamies par droša, vieda un efektīva elektrotīkla attīstību, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu elektroapgādi un veicinātu sabiedrības labklājību, drošību un izaugsmi. Aicinām darbā specializētā automobiļa vadītājus-/as Darbs saistīts ar komandējumiem Latvijas teritorijā.  1 darba vieta Valmierā, Raiņa ielā 12B vai Siguldā, Augļu ielā 2 Mēs Tev uzticēsim veikt elektropārvades līniju trašu tīrīšanas darbus ar speciālo tehniku un instrumentiem veikt kravu pārvadājumus un strādāt ar specializēto tehniku elektropārvades līniju remonta darba izpildē veikt ikdienas tehnisko apkopi un piedalīties darba pienākumu veikšanai nodoto transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta darbos Piesakies, ja Tev ir vēlme un interese strādāt ar dažāda veida specializēto tehniku vispārējā vidējā izglītība motorzāģa un krūmgrieža operatora apliecība pieredze mežistrādē B, BE, C un CE kategorijas autovadītāja apliecība un braukšanas pieredze vēlama profesionālā transportlīdzekļu vadītāju kategorija (95.kods) TR2 kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība un braukšanas pieredze valsts valodas zināšanas pamata līmenī (A2) prasme darbā ar datoru (MS Office) Esot mūsu komandā, Tu iegūsi amata algu no 1465 EUR līdz 1640 EUR bruto mēnesī veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu piektdien īsāku darba laiku papildu 5 atvaļinājuma dienas gadā papildu finansiālu atbalstu ikgadējam atvaļinājumam papildu apmaksātas brīvdienas un atbalstu īpašos dzīves gadījumos profesionālus un atsaucīgus kolēģus apmācību darba vietā profesionālās izaugsmes iespējas uz tehnoloģijām balstītu darba vidi vienā no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem mūsdienīgu un drošu darba apģērbu un individuālās aizsardzības līdzekļus darba specifikai atbilstošu aprīkojumu un instrumentus mūsdienīgu un jaunu autotransportu un specializēto tehniku apmaksātas apmācības, kas nepieciešamas darbam Pieteikumus gaidīsim līdz 13.05.2025. Piesakies mājaslapā, šeit: Specializētā automobiļa vadītāji/-as (specifika-trašu tīrīšana), neiekļaujot sensitīvu informāciju (piem. foto, tautību, vecumu utt.). Iesniegto informāciju uzglabāsim 6 mēnešus. Ar detalizētu informāciju par AS "Sadales tīkls" veikto personas datu apstrādi var iepazīties mājas lapas https://sadalestikls.lv/lv/noteikumi Iesniegtā informācija atlases caurspīdīguma nodrošināšanas un darbinieku interešu pārstāvības mērķa sasniegšanai var tikt nodota LAB "Enerģija", www.energija.lv. Iebildumu gadījumā informē mūs, e-pasts: darbs@sadalestikls.lv Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 12B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-05-13 Kontaktpersona: Personāla daļa Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

SIA “Artifex plus” ir uzņēmums Valmiermuižā ar 23 gadu pieredzi nozarē, plašu piedāvājuma klāstu vizuālās reklāmas un drukas materiālu izgatavošanā.  Aicina savā komandā Digitālo iekārtu operatoru/-i   drukas un apstrādes iekārtām (printeri, digitālie griezēji, laminatori, iesiešanas u.c. iekārtas) Galvenās prasības: Teicamas datora lietošanas prasmes. Laba loģiskā un tehniskā domāšana, vizuālā uztvere. Radoša pieeja -spēja rast tehniskus risinājumus nestandarta situācijās. Augsta atbildības sajūta, disciplinētība, pedantisms un precizitāte. Pieredze darbā ar instrumentiem un dažādiem materiāliem, rokdarbiem. Spēja ātri apgūt jaunas iekārtas un tehnoloģijas. Lasīt un iedziļināties iekārtu tehniskajās instrukcijās angļu valodā. B kategorijas autovadītāja apliecība Galvenie pienākumi: Nodrošināt kvalitatīvu vizītkaršu, bukletu un citu informatīvo un reklāmas produktu izgatavošanu un apstrādi. Darbs ar printeriem, digitāliem griezējiem, pēcapstrādes iekārtām, laminēšanu, iesiešanu, locīšanu un tml. Analizēt saņemto vizuālo un digitālo materiālu un veikt korekcijas drukas procesā. Plānot un uzraudzīt procesus, veikt izejmateriālu pasūtījumus un uzskaiti. Veikt citus ar uzņēmuma darbību saistītus darbus (dokumentu apstrāde, uzskaite). Piedāvājam: Apmācību darbam ar drukas un pēcapstrādes iekārtām. Iespēju ikdienā strādāt ar jaunākām tehnoloģijām, iespēju profesionāli pilnveidoties. Atalgojumu no 1000-1500 bruto, (atkarīgs no padarītā apjoma, kvalitātes un ieinteresētības). Darba vietas adrese: Alejas iela 12, Valmiermuiža, Valmieras nov. CV ar pieredzes (veikto pienākumu) vai hobiju un interešu aprakstu lūdzam sūtīt uz e-pastu:lietvediba@artifex.lv Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: DIGITĀLĀS IESPIEŠANAS OPERATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-05-14 Kontaktpersona: ARTIFEX PLUS

Mūsu partneri