Lasīšanas laiks: 3 min
Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) un Cēsu novada pārstāvji no šī gada 7. līdz 8. oktobrim devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Brēmeni (Vācijā). Vizītes mērķis bija iepazīties ar labās prakses piemēriem ilgtspējīgas skolu ēdināšanas jomā, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Kaķe.
Brēmenē kopš 2015. gada tiek attīstīts “BioStadt Bremen” jeb “Brēmenes Bioloģiskā pilsēta” – koncepts, kura mērķis ir palielināt bioloģiski ražotas pārtikas īpatsvaru, īpaši izglītības iestādēs. Iegūtā pieredze ir nozīmīga arī Vidzemes plānošanas reģiona atbalstītajai Bioreģiona iniciatīvai, kas veicina ilgtspējīgas pārtikas sistēmas attīstību reģionā.
Vizītes laikā dalībnieki kopā ar projekta “We Make Transition!” partneriem no Norvēģijas un Somijas apmeklēja Brēmenes Universitātes Darba un ekonomikas institūtu, kur iepazinās ar “BioStadt Bremen” un “Forum Küche” (“Virtuves forums”) darbību. Viņi uzzināja, kā Brēmenē tiek veicināta bioloģiskās pārtikas izmantošana skolās un pilsētā kopumā.
Brēmene īsteno “Rīcības plānu 2025. gadam: Veselīgs uzturs Brēmenes pašvaldībā”, kas paredz pakāpenisku pāreju uz 100% bioloģiskiem produktiem sabiedriskajā ēdināšanā. Rīcības plāna realizēšanā būtisku lomu spēlē nevalstiskās organizācijas, kas veicina veselīgu uzturu. Viens no piemēriem ir “Forum Küche”, pieaugušo izglītības centrs, kas apmāca skolu un bērnudārzu virtuves darbiniekus un rīko meistarklases par ēdienkaršu plānošanu un veselīga uztura principiem, lai sekmētu pozitīvas pārmaiņas.
Pieredzes apmaiņu papildināja VPR projektu vadītājas Lienītes Priedājas-Kleperes prezentācija par Vidzemē īstenotajām iniciatīvām bioreģiona attīstībā un bioloģiskās pārtikas popularizēšanā, īpaši skolās un skolēnu izglītošanā. Savukārt “Mūsu Bio tirgus” organizētāja Liene Klišāne (Sigulda) iepazīstināja ar bioloģisko labumu tirdziņu pieredzi Vidzemē, kas veicina bioloģiskās pārtikas pieejamību.
Vizītes dalībnieki apmeklēja divas Brēmenes skolas – Andernaheres pagarinātās dienas skolu un Kurta Šūmahera alejas vidusskolu. Tur viņiem bija iespēja satikt pavārus un virtuves vadītājus, iepazīties ar ēdienkaršu plānošanu, iepirkumiem un sadarbību ar piegādātājiem. Katras skolas pieredze atšķiras – bioloģiskās pārtikas īpatsvars ēdienkartēs sasniedz līdz pat 90%, un produktus iegādājas gan tieši no vietējiem zemniekiem, gan ar līgumiem ar lielveikalu tīkliem. Vācijā galvenais uzsvars tiek likts uz bioproduktu uzturvērtību, kvalitāti un veselīgumu. Skolu ēdienkartēs dominē veģetāri ēdieni un augu izcelsmes olbaltumvielas, savukārt gaļa tiek piedāvāta reti – vienu vai divas reizes nedēļā, bet zivis – biežāk.
Pavāri atzina, ka, pārejot uz bioloģiskiem produktiem, ēdienkarte ir jāpārstrādā, jo vecā pieeja vairs neder. Ļoti svarīga ir arī skolēnu un vecāku iesaiste, skaidrojot bioloģisko pārtikas produktu priekšrocības un veidojot izpratni par veselīgu uzturu. Vienā no skolām pusdienas gatavo sociālais uzņēmums, un divas reizes nedēļā virtuvē palīdz vecāko klašu skolēni, apvienojot ēst gatavošanu ar izglītošanos par pārtikas izcelsmi un ilgtspēju.
Lai iepazītu visu pārtikas piegādes ķēdi, VPR un Bioreģiona pārstāvji apmeklēja arī bioproduktu vairumtirdzniecības bāzi, kur visi produkti ir bioloģiski – gan vietējie, gan importētie. Aptuveni 50–60% preču vasaras sezonā ir reģionālas izcelsmes, un apmēram desmitā daļa ieņēmumu nāk no sadarbības ar skolām un bērnudārziem. Īpaši pieprasīti ir svaigi grieztie kartupeļi, ko galvenokārt piegādā izglītības iestādēm.
Vizītes noslēgumā dalībnieki viesojās bioloģiskajā saimniecībā “Kaemena”, kas atrodas aizsargājamā dabas teritorijā un darbojas jau vairākās paaudzēs. Saimniecībā ar vairāk nekā 70 govīm tiek ražots bioloģisks piens, jogurts un saldējums, īpašu uzmanību pievēršot dzīvnieku labbūtībai. Produkcija tiek piegādāta gan veikaliem, gan skolām.
VPR projektu vadītāja Lienīte Priedāja-Klepere uzsvēra: “Mācību vizīte Brēmenē bija vērtīga iespēja iegūt padziļinātu ieskatu Brēmenes bioreģiona darbībā, īpaši skolu ēdināšanā. Redzējām, ka panākumu atslēga ir ne tikai bioloģisku produktu izmantošana, bet arī ēdienkaršu pārskatīšana un visu iesaistīto sadarbība. Brēmenes pieredze sniedza gan iedvesmu, gan praktiskas idejas Gaujas Nacionālā parka bioreģiona attīstībai, uzsverot sadarbības un izglītības nozīmi ilgtspējīgu pārtikas sistēmu veidošanā.”
Par projektu
Pieredzes vizīte notika ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021–2027 projekta “We Make Transition!” finansiālu atbalstu. Projekts sniedz nozīmīgu ieguldījumu Bioreģiona Vidzemē koncepta attīstībā. Plašāka informācija par projektu latviešu valodā: https://www.vidzeme.lv/projekti/cela-uz-ilgtspejigu-un-noturigu-sabiedribu-stiprinot-pilsonisko-lidzdalibu-un-inovaciju-we-make-transition/.