Valmieras Ziņas

Uztura speciālistes ieteikumi grilēšanas sezonai

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara ir laiks, kad grilējam un, atpūšoties pie dabas, mielojamies uz nebēdu, ko bieži vien darām, nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam un uzturvērtībai. BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore dalās ar ieteikumiem, kā pasargāt sevi no liekiem kilogramiem nevērīgas uztura izvēles dēļ.

“Vasarā krietni vairāk pievēršamies sportiskām aktivitātēm, vienlaikus gan arī pagrēkojot ar uzturā lietotiem grilētiem un ceptiem ēdieniem, un bieži nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam, ar ko vajadzētu būt uzmanīgiem, lai sapņi par slaido augumu rudenī tā arī neizrādītos nepiepildīti,” skaidro uztura speciāliste Liene Sondore.

Viņa uzsver, ka, izvēloties produktus grilēšanai un cepšanai, būtiski ir pievērst uzmanību ne tikai tam, cik tie ir trekni, bet arī tam, kāda ir šo produktu marināde un pievienotās garšvielas, jo bieži tās sastāvā ir ne vien krietns daudzums etiķa, bet arī cukurs un citas pārtikas piedevas.

“Ir apsveicami, ja pievēršam uzmanību uztura sastāvam iepērkoties, taču vairākumā gadījumu tā diemžēl nenotiek un rezultātā nopērkam ēdienu, kuram pievienotās garšvielas, tauku un cukura daudzums krietni pārsniedz mums uzturā nepieciešamo,” norāda L. Sondore.

Uztura speciāliste aicina ņemt vērā, ka grilēšanas laikā ēdienā notiek ķīmiskas reakcijas un šādam ēdiena gatavošanas veidam ir arī savas negatīvās puses – lielākiem gaļas gabaliem apdegot, veidojas kancerogēni savienojumi – heterocikliskie amīni. Savukārt, lai grilēšana būtu pēc iespējas veselīgāka, nav ieteicamas marinādes tikai uz eļļas bāzes un treknas gaļas cepšana uz atklātas liesmas, kad tauki pil liesmās un degšanas rezultātā rodas gāzes, kas ar dūmu palīdzību apņem ēdienu, tādējādi veidojot kancerogēnus savienojumus – policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus. Tāpat arī L. Sondore vērš uzmanību uz to, ka grilējot ļoti svarīgi  atcerēties, ka gaļai ir jābūt pilnībā pagatavotai!

Vienlaikus viņa atzīst, ka neatkarīgi no gada laika ikdienā uzturam ir jābūt sabalansētam, ko daudzi no mums steigā piemirst vai var realizēt ar grūtībām saspringta darba režīma vai citu apstākļu dēļ.

“Lielākoties mēs visi esam aizņemti, taču par uzmanības pievēršanu uzturam un tā sastāvam nevajadzētu aizmirst, jo par to, kam mēs šodien nepievēršam uzmanību, mums ilgtermiņā var nākties maksāt ar savu veselību,” skaidro L. Sondore.

Uztura speciāliste iesaka uzturā lietot pēc iespējas vairāk augu valsts produktu, kas vasarā tiek audzēti tepat Latvijā, un, izvēloties gaļas vai zivju ēdienus, būt uzmanīgiem ar pievienoto garšvielu daudzumu, kā arī izmantot vasaras silto laiku un neaizmirst par atpūtu, sportu un vienkārši pastaigām svaigā gaisā.

Tāpat L. Sondore iesaka sekot līdzi tam, kā uzturs ietekmē ķermeņa izmaiņas, un neaizmirst par ķermeņa sastāva pārbaudēm, kas, regulāri veicot, ļauj precīzi sekot līdzi pozitīvām vai negatīvām izmaiņām mūsu ķermenī un atbilstoši pielāgot uzturu un sportisko aktivitāšu daudzumu.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri